U bent hier

Deze week nog hoogwater, daarna dalende waterstanden

Deze week verloopt vooral de dinsdag en misschien ook de woensdag nat in de stroomgebieden. Daarom houdt de hoogwatersituatie in Rijn en Maas voorlopig nog aan. De verwachte hoeveelheden neerslag zijn echter niet zo groot meer als eerder werd voorspeld, daarom blijft de nieuwe stijging beperkt. Na deze week lijkt een wat langere periode aan te breken met minder neerslag en dat betekent dat de rivieren flink kunnen gaan dalen.

Weersverwachting komende dagen

Gisteren passeerde al een neerslagzone over het stroomgebied, maar die bracht onvoldoende neerslag om de zijrivieren van Maas en Rijn te laten stijgen. Vandaag, maandag, verloopt op een paar buien na grotendeels droog. Dinsdag nadert dan een nieuwe regenzone, die nog steeds vrij actief is, maar niet meer zo actief als in eerdere verwachtingen. Er wordt ca 2 cm regen verwacht in de stroomgebieden, wat voldoende is voor een nieuwe stijging van de afvoeren. Maar omdat de waterstanden voor de stijging uit ook weer wat dalen, zal de uiteindelijke stand niet veel hoger uitvallen dan we de afgelopen dagen al hebben meegemaakt.

Woensdag ligt een regengebied langdurig boven midden Nederland en lokaal kan er dan 2 tot 2,5 cm regen vallen. Op de waterstanden in de Maas en de Rijn heeft dit regengebied weinig invloed, maar het zal wel de beken in Oost Nederland en Noord Duitsland weer wat extra laten stijgen, Dit heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de waterstand in de IJssel alweer wat eerder gaat stijgen dan dat het extra water uit de Rijn er arriveert. Ook kan de Overijsselse Vecht dan opnieuw een hoog peil bereiken.

Het is ook nog mogelijk dat de regenzone van woensdag uiteindelijk wat zuidelijker uitkomt, zodat de Ardennen na de natte dinsdag ook op woensdag nog veel regen kunnen verwachten. Het blijft dus nog even spannend wat er precies gebeurt deze week. Op donderdag verplaatst het regengebied zich naar het zuiden en brengt dan nog regen in Zuid Duitsland en op donderdag en vrijdag ook sneeuw in de Alpen.

Daarna breekt een periode aan met veel minder neerslag dan we de laatste weken gehad hebben. De zone met lage drukgebieden die de neerslag aanvoerde naar de stroomgebieden schuift dan naar het noorden en daardoor nemen de neerslagkansen in Midden Europa sterk af. Er blijft wel kans op buien en soms zullen ook nog zwakkere fronten met wat regenval overtrekken, maar de hoeveelheden neerslag zijn onvoldoende om de hoge afvoeren in de rivieren in stand te houden. Of dit een langere droge periode wordt, of dat de neerslag later toch weer terugkeert, is nu nog niet te zeggen. Maar mocht dat gebeuren dan zullen de waterstanden al weer flink gedaald zijn.

Rijn bereikt morgen een eerste piek, daarna enkele dagen dalend en tenslotte nog eenmaal een piek

Vandaag stijgt de waterstand bij Lobith de hele dag nog langzaam naar een hoogste peil van ca 13,35 m +NAP op dinsdagochtend. Dit is de hoogwatergolf die afgelopen donderdag ontstond toen een intensief regengebied over het stroomgebied naar het oosten trok. De vrijdag en de zaterdag verliepen daarna grotendeels droog en daarom zal de waterstand na morgen bij Lobith ook weer enkele dagen dalen.

Het gaat om beperkte daling want gisteren is er al weer wat regen gevallen, waardoor de daling in enkele zijbeken van de Rijn al weer is gestopt en morgen passeert een actief regengebied dat voor voldoende water gaat zorgen voor een nieuwe stijging. Op woensdag valt er ook nog veel regen in het meer noordelijke deel van het stroomgebied van de Rijn en donderdag verplaatst  de regenzone zich naar het zuiden.

Al met al betekent dit dat de waterstand bij Lobith na de piek van 13,35 m +NAP op dinsdag 10 maart eerst een dag of twee zal dalen tot een niveau iets onder de 13 meter op donderdag 12 maart. Daarna volgt dan een nieuwe stijging die op zaterdag 14 maart of op zondag voor een nieuwe piek zal zorgen. Op grond van de huidige neerslagverwachtingen ga ik er vanuit dat de stand bij Lobith dan nog net iets hoger zal komen dan dinsdag, maar niet boven de 13,5 m.  

Na het weekend volgt dan een wat langere daling. Deze verloopt eerst nog vrij langzaam vanwege de nog hoge afvoer van de Bovenrijn, maar na dinsdag 17 maart als ook dit water bij Lobith is gepasseerd, zal de daling wat sneller gaan verlopen. 

Maas stijgt deze week naar een afvoer van ca 1400 m3/s

Na de hoogwaterpiek van ca 1450 m3/s afgelopen zaterdag is de Maas bij Maastricht gisteren gedaald naar ca 1100 m3/s. Inmiddels is de daling weer gestopt en stijgt de afvoer zelfs iets. Dit is het water van de neerslag die gisteren in de Ardennen is gevallen. De hoeveelheden waren wat kleiner dan waar ik eerder vanuit was gegaan. Daarom zal de Maas vandaag ook niet stijgen naar de 1400 m3/s waar ik zaterdag in mijn bericht vanuit ging.  

Vandaag blijft de afvoer schommelen rond de 1150 m3/s en zal waarschijnlijk morgen eerst nog wat dalen, voordat later op dinsdag weer een nieuwe stijging begint. Dit is het water van de neerslagzone die morgen over het stroomgebied trekt. Er zal meer neerslag vallen dan gisteren en daarom is er nu wel een wat grotere stijging te verwachten. De nieuwe piek zal op woensdag 11 maart in de loop van de dag bij Maastricht passeren, ik verwacht dan een afvoer rond de 1400 m3/s. Deze piek stroomt dan door de Maas naar het noorden en zal donderdag Venlo passeren en vrijdag in de Benedenmaas aankomen.

Waarschijnlijk gaat de afvoer na woensdag bij Maastricht weer dalen. Er is nog een kleine kans dat de actieve neerslagzone die boven Midden Nederland wordt verwacht wat zuidelijker komt te liggen en ook de Ardennen bereikt. In dat geval kan de afvoer op donderdag nog wat verder stijgen. Voorlopig is de kans dat dit gebeurt echter klein en ziet het er naar uit dat de afvoer vanaf donderdag weer gaat dalen.

Als de daling begint, zal deze langere tijd aanhouden en dat betekent dat in het komend weekend ook de 1000 m3/s bij voor het eerst sinds lange tijd weer wordt onderschreden. Dat is dan bij Maastricht, stroomafwaarts langs de Maas duurt dat nog 1 tot 2 dagen langer.

Vanwege de hoogwatersituatie schrijf ik om de dag een bericht. Het volgende bericht kunt u aanstaande woensdag verwachten.