U bent hier

dinsdag 12 december 2017

Flinke hoopgwatergolven op weg in de rivieren

De lage drukgebieden van zondag en maandag leverden de verwachte hoevelheid neerslag op en de rivieren zijn sinds gisteren sterk gaan stijgen. Het unieke van de situatie van de afgelopen 2 dagen was, dat in Nederland en Vlaanderen sneeuw viel en in de Middengebergten tot boven de 1000 meter regen. Het is vrijwel altijd andersom in deze tijd van het jaar.

De meeste neerslag viel in en zone over de zuidelijke Ardennen en de Eifel. De Moezel, de Saar en de Nahe ontspringen in dit gebied en die zijn dan ook sterk gestegen; zij wateren af naar de Rijn. Zuid Duitsland waar d Bovenrijn haar water vandaan krijgt, deed ook nog aardig mee en dat levert nu een hoogwatergolf op in de Rijn, waarvan het eerste water vandaag Lobith bereikt. In het zuiden van de Ardennen ontspringen ook de Semois en de Chiers, die hun water afvoeren naar de Maas, die daardoor ook flink gestegen is.

Vandaag en het grootste deel van woensdag is het droog in de stroomgebieden, maar van woensdagmiddag t/m vrijdag staat nog meer regen op het programma, wat voor een verdere stijging van de waterstanden zal zorgen. Ook dan valt de meeste regen in het stroomgebied van de Moezel en het deel van de Maas dat zijn water betrekt uit de zuidelijke Ardennen.

Tot echt grote hoogwatergolven zal het echter (voorlopig) niet komen, omdat na vrijdag een wat langere droge periode aanbreekt. De situatie in de stroomgebieden kan zich dan weer wat ontspannen. Hoe lang die drogere periode duurt is nog onduidelijk, vanaf dinsdag dienen zich al weer nieuwe regengebieden aan. 

Rijn stijgt bij Lobith eerst naar ca 12,25, daarna verder tot mogelijk 13 meter

Het water dat nu in de zijrivieren aanwezig is en zich vanaf morgen verzamelt in een piek in de Rijn is voldoende voor een waterstand die bij Lobith op kan lopen tot ca 12,25 m op vrijdag. Vandaag begint de stand op 9,75 om in de loop van de daglangzaam te gaan stijgen, naar ca 10,25 morgenochtend. Woensdag en een deel van donderdag verloopt de stijging dan hele snel en op vrijdagochtend wordt verwacht ik de 12 meter overschreden. Gedurende de vrijdag stijgt de stand dan nog langzaam verder naar 12,25. 

Dit is echter alleen nog maar het water dat zich nu al in de rivieren bevindt; de regen van woensdag t/m vrijdag komt daar dan nog bij. De hoeveelheid daarvan is lastiger te voorspellen, maar uitgaande van wat nu in de weersverwachting zit ga ik er van uit dat de waterstand nog verder kan stijgen tot ca 13 meter. Dit betekent dat de waterstand vanaf vrijdag langzaam verder oploopt naar een piek begin volgende week, waarschijnlijk op dinsdag van ca 13 meter bij Lobith.

Daarna is er even niet nog meer water onderweg, omdat er na vrijdag enige dagen minder neerslag wordt verwacht in het stroomgebied. Het is nu nog niet te zeggen hoe lang die drogere periode uitpakt en hoe ver de waterstanden in de loop van de volgende week kunnen dalen. Daarover meer in volgende waterberichten.

Maas steeg al tot rond 750 m3/s; vanaf donderdag een verdere stijging naar ca 1250 m3/s

De Maas steeg gisteren en vannacht al sterk en er passeerde al een piekje van ca 875 m3/s. dat was nog wel een nep-piekje omdat het stuwbeheer er een schepje bovnop deed. De werkelijke afvoer ligt nu rond de 750 m3/s. Een aantal beken in de Ardennen is al weer gaan dalen, maar de grot zijbken in het zuiden van de Ardennen stijgen vandaag nog verder. Daarom verwacht ik dat de afvoer in Zuid Limburg nog wat verder zal stijgen tot ca 850 m3/s.

De 1000 m3/s zal vandaag nog niet bereikt worden. Later deze weke is daar wel kans op. Vanaf woensdag bereiken nieuwe regengebieden de Ardennen; vooral op donderdag wordt veel neerslag verwacht. Deze neerslag gaat later op de dag wel op grotere hoogte in sneeuw over zodat de bijdrage aan de afvoer dan vermindert.

Al met al verwacht ik dat vanaf donderdag de afvoer verder zal gaan stijgen naar ca 1250 m3/s. Als er veel neerslag valt (en niet veel sneeuw) kan wellicht ook de 1500 m3/s bereikt worden.

NB. Op de pagina peilschalen is nu ook de situatie in het stroomgebied van de Maas in een oogopslag te zien.

Een volgend bericht kunt u morgen verwachten op woensdagochtend.