U bent hier

donderdag 14 december 2017

Waterstanden stijgen de komende dagen verder

Na de wat drogere dagen aan het begin van de week passeerden gisteren weer enkele regenzones die vooral in een deel van het stroomgebeid van de Maas veel regen brachten. In het stroomgebied van de Rijn ontving de Moezel opnieuw het meeste water, maar daar vullen de andere grote zijrivieren zich ook steeds meer. 

Ook vandaag staan nog neerslagzones op het programma. Ze brengen nergens extreme hoeveelheden, maar al met al telt het steeds wat verder op. Boven de 300 - 400 m in de Middengebergten valt de neerslag nu vooral als sneeuw, dus dat levert voorlopig geen bijdrage meer aan de afvoer in de rivieren. Ook vrijdag kan er nog neerslag vallen in de stroomgebieden, maar de intensiteit neemt langzaam wat af. Na vrijdag wordt het ook niet helemaal droog, maar vallen er volgens de weersverwachtingen geen hoeveelheden meer die veel invloed hebben op de waterstanden in de rivieren. De enige dag die nu in de verwachtingen opdoemt die nog wel invloed kan hebben is volgende week maandag; dan lijkt nog een wat intensiever regengebied te passeren. Daarna zien we nu in de verwachtingen een langere periode met weinig neerslag. 

Rijn stijgt de komende dagen langzaam verder naar ca 13 m +NAP

De watertand bij Lobith is vanmorgen de 11,5 m gepasseerd en zal de komende 4 dagen langzaam verder stijgen naar een piek die ik verwacht op dinsdag bij een stand van ca 13 meter. Vrijdag passeert de stand de 12 meter en daarna komt er iedere dag zo'n 25  - 30 cm bij. 

Het water dat nu passeert is allemaal nog afkomstig van de regenval van afgelopen weekend. Dit water vindt zijn oorsprong met name in het stroomgebied van de Moezel en enkele andere zijrivieren in Midden Duitsland. Dat water is ongeveer 3 dagen onderweg naar Lobith. De piek in de Bovenrijn in Zuid Duitsland die ook in het begin van de week ontstond, is nog niet zover en bevindt zich nu in de omgeving van Mainz, nabij Frankfurt. Morgenochtend komt die piek aan in Koblenz bij de monding van de Moezel. Ondertussen is de Moezel al weer opnieuw gaan stijgen vanwege de neerslag die daar vanaf gisteren is gevallen. De twee pieken gaan dus grotendeels samenvallen, waardoor de waterstand hoger uitvalt, dan als ze na elkaar zouden vallen. 

Hoe hoog de piek in de Moezel precies zal worden is nog niet helemaal duidelijk, omdat ook een deel van de neerslag die vandaag valt daar nog aan bij zal dragen. Dat geldt ook voor het water uit de beken die stroomafwaarts van Koblenz in de Rijn uitmonden. De regen die daar vandaag valt kan de waterstand in de Rijn ook nog een extra zetje geven. Dat allemaal samen zal dan de waterstand bij Lobith laten oplopen naar een stand van 13 m +NAP. Als de regenval in Midden Duitsland rond Koblenz nog wat intensiever uitvalt vandaag en morgen, dan is ook 13,25 nog wel mogelijk. 

Al met al wordt het echter geen bijzonder grote hoogwatergolf. Daar spreken we pas over als de waterstand bij Lobith naar 14,5 m gaat of daarboven en de uiterwaarden geheel overstromen. Bij 13 meter overstromen alleen nog maar de lagere delen van de uiterwaarden. Een waterstand van 13 meter komt gemiddeld 11 dagen per jaar voor. Opvallend is wel dat het ruim 4 jaar geleden is dat dit voor het laatst is gebeurd; dat was in juni 2013. Sinds in 1900 met de metingen is begonnen is het nooit eerder gebeurd dat de 13 meter 4 jaar lang niet werd overschreden. We beleven een periode met opvallend weinig hoogwaterperioden.

Maas kan stijgen naar 1250 m3/s

De regenval in de Ardennen heeft de Maasafvoer opgestuwd naar ca 1000 m3/s op dit moment. Vooral het zuidelijk deel van de Ardennen levert een grote bijdrage en de Semois en de Chier die daar ontspringen zijn ieder goed voor ca 15% van de totale Maasafvoer. Vandaag lijkt daar nog weinig verandering in te komen, omdat de regengebieden een voorkeur blijven houden voor dat gebied. Omdat ook de andere zijbeken van de Maas de komende uren nog blijven stijgen, zal ook de Maasafvoer vandaag langzaam verder blijven stijgen. Een afvoer van ca 1250 m3/s bij Borgharen in de loop van vrijdag is dan mogelijk. 

Vrijdag en in mindere mate op zaterdag wordt ook nog neerslag verwacht. Zoals het er nu naar uitziet is dat niet voldoende om de afvoer verder te laten stijgen. Wel zal de afvoer daardoor op zaterdag nog nabij de 1250 m3/s blijven schommelen. Op zondag volgt dan weer een daling van de afvoer, die zich op maandag door kan zetten.

Met name voor het stroomgebied van de Maas is het nog van belang wat het regengebied op maandag zal brengen. Mogelijk dat dat op maandag en dinsdag nog voor een opleving van de afvoer kan zorgen. Daarover later meer.

Vanwege de opkomende hoogwaters volgt morgen een nieuw bericht.