U bent hier

donderdag 19 mei 2016

Rijn bereikt komende nacht haar hoogste stand

De kleine piek in de Rijn ontwikkelt zich ongeveer als eerder verwacht. De stand bij Lobith zal komende nacht uitkomen op ca 10.75 m. Bij die stand zijn de strandjes langs de rivier onder water verdwenen en overstromen de laagste delen van de uiterwaarden. 

De golf beweegt zich daarna in ongeveer 2 dagen door de Nederlandse Rijntakken naar de zee. Bij lobith gaat de stand vanaf vrijdag weer dalen. Zondag komt de stand in de loop van de dag dan weer onder de 10 meter. Voor deze tijd van het jaar is dit geen uitzonderlijke situatie; ieder jaar zijn er in mei en/of juni wel piekjes van deze orde.

De golf die nu passeert was in zoverre wel bijzonder dat hij helemaal uit Bovenrijn-water bestaat. Alle zijrivieren waren stabiel en voerden geen extra water af bovenop hun gewone afvoer. Lobith is de afgelopen dagen van 1950 naar 3200 m3/s gestegen en krijgt dus 1250 m3/s extra te verwerken. In Zuid Duitsland begon de piek met ruim 1900 m3/s extra afvoer. Onderweg is er dus een reductie opgetreden van ca 35%. Dit water is niet weg, maar heeft zich uitgespreid over een langere periode. Het gebeurt niet vaak dat dit zo fraai uit te rekenen is.

Vandaag valt er in de Alpen en Zuid Duitsland opnieuw flink wat regen. De hoeveelheden zijn echter veel kleiner dan vorige week en na vandaag blijft het er ook een paar dagen droog. Een nieuwe piek is dan ook niet in de maak, wel zorgt de neerslag ervoor dat begin volgende week de waterstand bij Lobith een paar dagen rond de 10 meter blijft schommelen. 

Ook in het midden van de volgende week blijft Midden Europa gevoelig voor neerslaggebieden. De aanvoer naar de Rijn blijft daarmee voorlopig aan de hoge kant.

Maas stabiel

In de Maas was geen sprake van extra aanvoer. Er viel wel wat regen, maar niet voldoende voor een stijging en de afvoer schommelde steeds rond de 150 m3/s. De komende dagen blijft het droog in de stroomgebied en zal de afvoer heel langzaam verder dalen.

Pas midden volgende week wordt weer wat neerslag verwacht, maar ook dan geen grote hoeveelheden.