U bent hier

donderdag 2 juni 2016

Extreme neerslag in Zuidoosten Nederland

Het lage drukgebied dat gisteren boven het westen van Duitsland aankwam heeft flink huis gehouden. Een paar reeksen van buien trokken over een paar vrij smalle gebieden en brachten daar tussen de 5 en 8 cm neerslag. Enkele beken in Midden Limburg tussen Venlo en Weert zijn daardoor buiten hun oevers getreden. Verder stonden veel straten onder water. Langs de A74 net over de grens bij Venlo spoelde een afwatering zoveel zand mee dat de snelweg moest worden afgesloten. Dit soort plaatjes (zie foto rechts) zie je zelden in de lage landen.

Maas stijgt vandaag naar ca 1000 m3/s

De neerslagbanen liepen ook over de Ardennen en een paar zijbeken zoals de Vesdre, Jeker en Sambre kregen hier veel water te verwerken. Verder viel in de Ardennen zo'n 2 tot 4 cm regen, wat voldoende is voor een paar honderd m3/s extra water in de Maas. Dit water is nu nog onderweg naar de Maas en zal daar in de loop van de middag aankomen en dan vanavond of vannacht een piek opleveren, die bij Borgharen op kan lopen tot ca 1000 m3/s. Bij die afvoer beginnen langs de Maas de lagere delen van uiterwaarden te overstromen. 

Rijn bij Lobith naar 12,75

Ook de omgeving van Keulen kreeg gisteren veel regen te verwerken. In de Ahr, een wat kleinere zijbeek die bij Bonn in de Rijn uitmondt, steeg de afvoer van de gebruikelijke 2 m3/s naar 275 m3/s. Zo hoog was de afvoer hier nog nooit geweest en dit leidt zeker tot grote overlast in een aantal plaatsen langs deze beek. De extra aanvoer zorgt er nu voor dat de waterstandenen in de Rijn rondom Keulen weer wat gaan stijgen. De piek was hier gistermiddag gepasseerd, maar er komt nu nog een tweede net achteraan. 

Omdat de afvoer vanuit Zuid Duitsland gestaag afneemt zorgt dit er benedenstrooms van Koblenz voor dat het extra water vanuit de zijrivieren niet voor een sterke stijging zal zorgen. Bij Lobith stijgt de waterstand vandaag verder van ca 12 meter naar 12,5 in de loop van de komende nacht. Vrijdag stijgt de stand dan langzaam verder naar ca 12,75 op zaterdag. Bij die waterstanden staan al flinke delen van de uiterwaarden onder water, maar zomerkades overstromen nog nergens. Wel stromen veel nevengeulen mee. Zo zal ook de nevengeul van NIjmegen weer net mee gaan stromen, dat gebeurt vanaf een stand van 12,5 m bij Lobith.

Neerslag is voorlopig nog niet voorbij

Ook na vandaag blijft het lage drukgebied nog rondhangen in de buurt van Duitsland. dat levert iedere middag weer een opleving van de buienactiviteit op. Het is meer verspreid dan de afgelopen dagen, maar lokaal kan nog steeds veel vallen. Op de Rijn en de Maas lijkt de invloed minder te worden, zodat die na het weekend weer langzaam kunnen gaan dalen.