U bent hier

Hoogwater duurt langer en wordt hoger

Van de wat drogere periode die er leek te komen is weinig meer over. Eergisteren meldde ik al dat het natte weer zich deze week nog voortzet, maar het ziet er nu naar uit dat het ook volgende week nog aanhoudt. Dat heeft tot gevolg dat de waterstanden in de rivieren verder zullen stijgen en dat er sprake zal zijn van flinke hoogwatergolven. Voorlopig vooral in de Maas, maar het is niet uit te sluiten dat de Rijn ook nog een verrassing in petto heeft. 

De neerslagverwachting voor de komende dagen

Vandaag trekt een lage drukgebied met een actieve regenzone juist ten zuiden van Nederland langs. De meeste regen wordt verwacht boven België, Noord Frankrijk en het Midden en Zuiden van Duitsland. Er valt tot en met vrijdag zo'n 3 tot 4 cm regen. Tegen de hogere toppen van de Middelgebergten (zoals Vogezen en zwarte Woud) nog wat meer. Deze hoeveelheden zijn groot genoeg voor een flinke stijging van de waterstanden in de rivieren.

De zaterdag verloopt grotendeels droog, maar zondag en maandag volgt nieuwe regen. De hoeveelheden zijn dan echter niet zo groot en de invloed op de waterstanden zal beperkt zijn. Anders is dat bij een regengebied dat voor dinsdag wordt verwacht. Deze regenzone lijkt erg actief te worden en zal in vooral het stroomgebied van de Maas, maar waarschijnlijk ook de Rijn veel regen gaan brengen. Op dinsdag kan er weer 3 tot 4 cm vallen. Dit is uiteraard nog onzeker, want als de regenzone een paar honderd kilometer zuidelijker langs trekt of toch minder actief blijkt te zijn, dan scheelt dat veel voor de aanvoer naar de rivieren toe. 

Ook daarna is het met de neerslag niet afgelopen. Na een droge woensdag zou er op donderdag volgende week nogmaals flink wat regen kunnen vallen. Als dit allemaal uit gaat komen, dan zullen de Rijn en de Maas enkele malen een flinke hoeveelheid extra water te verwerken krijgen met korte tussenpozen dat de situatie even stabiliseert.

Maas stijgt naar ca 1500 m3/s op zaterdag

De regenzone die op dit moment actief is zal vandaag vooral later op de dag het stroomgebied van de Maas bereiken. Vooral de Ardennen vangen dan veel regen op en het eerste water daarvan zal vanavond al via de Maas Nederland bereiken. De afgelopen 2 dagen was de afvoer bij Maastricht nog maar weinig gezakt en tegen de tijd dat de stijging begint zal de afvoer nog rond de 1000 m3/s schommelen. 

Hoeveel de afvoer gaat stijgen is nog niet precies te zeggen, maar een afvoer tot 1500 m3/s op zaterdag is mogelijk. Zodra de regen gevallen is en het duidelijk is hoe sterk de zijrivieren in de Ardennen stijgen, kan de hoogte wat beter worden ingeschat. Op grond van de neerslagverwachting is het onwaarschijnlijk dat de afvoer veel hoger dan 1500 m3/s zal komen. 

Vanaf zondag gaat de afvoer dan weer wat dalen en ook maandag zet deze daling nog door. Spannend wordt het dan op dinsdag hoe intensief de regenval dan zal zijn en wat precies de koers van het regengebied zal worden. De regenval van die dag zal dan op woensdag of donderdag volgende week voor een nieuwe piek zorgen, die zeer waarschijnlijk hoger zal worden dan 1500 m3/s en misschien dat zelfs de 2000 m3/s in beeld komt. 

Het is nu nog te vroeg om in te schatten hoe hoog de stand precies wordt en wat er daarna gebeurt. Daarvoor moeter eerst meer zekerheid komen over de neerslaghoeveelheden voor de tweede helft van de volgende week.

Rijn enige dagen stabiel, vanaf zaterdag weer stijgend, naar ca 13,25 m +NAP medio volgende week

De Rijn bereikt vandaag haar voorlopig hoogste stand, net iets onedre de 12,75 m bij Lobith. Dit is de hoogwatergolf die veroorzaakt werd door de regenval en smeltende sneeuw van afgelopen vrijdag en zaterdag. Na vandaag daalt de waterstand een klein beetje, omdat er enkele dagen weat minder regen is gevallen, maar waarschijnlijk niet verder dan tot 12,5 m +NAP waarna een nieuwe stijging inzet.

Dit is het water dat vandaag valt als de actieve regenzone later vandaag ook het stroomgebied van de Rijn bereikt. Met name de Moezel zal hierdoor extra water ontvangen. Dit levert dan een nieuwe piek op in de Rijn begin volgende week, op maandag 9 of dinsdag 10 maart. Ik verwacht dan een stand van ca 13,25 m +NAP, dus ca 50 cm hoger dan de huidige waterstand.

Daarna stabiliseert de waterstand enkele dagen of daalt een paar decimeter om later in de week opnieuw te gaan stijgen. Dit is dan het water van de actieve regenzone die voor volgende week dinsdag op het programma staat. Het is nu nog onzeker hoeveel regen er precies gaat vallen en wat de invloed op de waterstanden in de Rijn zal zijn. Een verdere stijging tot 14 meter bij Lobith of misschien nog wel wat hoger is echter goed mogelijk.  Deze nieuwe piek zal dan pas volgend weekend (14/15 maart) Lobith bereiken.

Vanwege de hoogwatersituatie zal ik de komende dagen ongeveer om de dag een nieuw hoogwaterbericht maken. Tussentijds maak ik ook updates via Twitter (account: Waterpeilen). De meest recente hiervan kunt ook in de rechterkolom van de website lezen.