U bent hier

Hoogwater Maas, Rijn blijft buiten schot

De natte periode die al enige tijd in de weersverwachting zat is uitgekomen en dat leverde met name in het stroomgebied van de Maas zoveel water op dat zich nu een kleine hoogwatergolf heeft ontwikkeld. De Rijn ontving maar in een deel van het stroomgebied veel regen en doet het de komende dagen wat rustiger aan. Vanwege de hoogwatersituatie een extra bericht met wat details over wat de rivieren de komende tijd te wachten staat.

Actuele weersituatie

Een regenzone bleef gisteren langdurig boven de Ardennen en het Midden van Duitsland actief en zorgde daar in een groot gebied voor meer dan 5 cm regen. Samen met dagen ervoor viel er zelfs lokaal meer dan 8 cm. Dat is voldoende water om de zijrivieren van de Maas en de Rijn in deze regio flink te laten stijgen. In de figuur hieronder is de verdeling van de neerslag te zien. Opvallend overigens dan het oosten van Brabant en Limburg maar zo weinig regen ontvingen. Deze droge regio van Nederland viel weer buiten de boot, maar daarover een andere keer meer.

Schermafbeelding 2020-12-24 om 10.15.03.png

Neerslaghoeveelheden afgelopen 3 dagen in stroomgebied Rijn en Maas. Vooral in de Ardennen viel erg veel regen, wat nu hoogwater in de Maas veroortzaakt (bron Kachelmannwetter.com)
Neerslaghoeveelheden afgelopen 3 dagen in stroomgebied Rijn en Maas. Vooral in de Ardennen viel erg veel regen, wat nu hoogwater in de Maas veroortzaakt (bron Kachelmannwetter.com)

De regenzone is nu naar het zuiden weggetrokken en er volgt vandaag alleen nog een wat afgezwakte volgende zone, maar die levert onvoldoende water op om de rivieren nog extra te laten stijgen bovenop het water dat al onderweg is.

Ook het lagedrukgebied dat de regenzones met zich meevoerde trekt nu weg en lost op, waarna het de komende 2 dagen vrijwel droog blijft op enkele buien na. Zondag 27/12 dient zich dan een nieuw lagedrukgebied aan boven het noorden van de Atlantische Oceaan en dit volgt ongeveer dezelfde koers als zijn voorganger. Een herhaling van het weer van de afgelopen dagen is dan mogelijk, al zullen de regenzones nooit op precies dezelfde plaats hun neerslag laten vallen.

De zondag verloopt nat in Nederland, waarna de meest actieve regen zich op maandag en dinsdag naar hete zuiden verplaatst. Ook dan lijkt het stroomgebied van de Maas de meeste neerslag te gaan ontvangen, maar op deze termijn kan de verwachting nog wel wijzigen. Na dit nieuwe natte intermezzo staat er voorlopig geen nieuwe actieve regenzones op het programma. Tot aan het weekend van 2 en 3 januari lijkt het daarom vrij droog te blijven, zodat de waterstanden weer kunnen dalen na de opleving die de regen van 27 en 28 december op kan gaan leveren.

Maas stijgt vandaag naar ca 1250 m3/s,  daarna licht dalend, vanaf 28/12 weer stijgend

Het Maasstroomgebied ontving gisteren een voltreffer. Als er meer dan 5 cm regen in een dag valt, dan levert dat altijd een snelle stijging op omdat het stroomgebied zoveel water onvoldoende kan bergen. Gisteravond al steeg de afvoer bij Maastricht naar ca 1000 m3/s en vanmorgen werd al  de 1200 m3/s bereikt. Een deel van de zijrivieren in de Ardennen, waaronder de grootste, de Ourthe, is nu al weer gaan dalen en heel veel hoger zal de afvoer vandaag niet meer komen. Ik verwacht in de loop van de middag een hoogste afvoer van ca 1250 m3/s. Dit is een afvoer die gemiddeld jaarlijk 1 tot 2 keer voorkomt. Vorige winter steeg de Maas tot iets boven de 1700 m3/s.

Vannacht en morgen zal de afvoer nog maar weinig dalen, omdat vooral vanuit de zuidelijke Ardennen nog veel water onderweg is. De afvoer zakt morgen dan naar ca 1100 tot 1150 m3/s en op zaterdag zet die daling door en kan de afvoer weer tot onder de 1000 m3/s zakken. 

Zondag bereikt dan de nieuwe regenzone de Ardennen en tegen die tijd is de afvoer nog maar net onder de 1000 m3/s gezakt. Op dit moment is de verwachting dat er in de 2 natte dagen zo'n 3 tot maximaal 4 cm regen gaat vallen in de Ardennen. Dat is voldoende om de stand opnieuw tot 1250 m3/s te laten stijgen, mogelijk zelfs naar 1400 of 1500 m3/s.  Deze piek zal dan op 29 en 30 december passeren. Zoals het er nu naar uitziet zal de afvoer daarna weer gaan dalen omdat er een langere vrij droge periode aanbreekt.

Veel hangt uiteraard af van hoe de neerslag zich precies verdeelt over de Ardennen en op deze termijn is dat nog niet exact te zeggen. Voorlopig moeten we de neerslagverwachtingen van dag tot dag in de gaten houden. Via Twitter zal ik zo nu en dan een berichtje sturen de komende dagen als er meer duidelijk is.

Rijn stijgt tot boven de 10 meter, nog geen hoogwater op komst

De meeste regen viel in het stroomgebied van de Rijn in Oost Frankrijk en Midden Duitsland. Vooral de Moezel en enkele kleine midden Duitse zijrivieren zijn daarom flink gestegen. De Main, Neckar en Bovenrijn zijn maar weinig verhoogd en daarom zal zit een hoogwater voor de Rijn er dit maal niet in.

Het water dat zich nu in de zijrivieren bevindt is voldoende om de Rijn bij Lobith naar iets boven de 10 meter te laten stijgen. Die stijging is inmiddels al ingezet omdat vanaf vandaag het water arriveert dat zo'n 3 tot 2 dagen geleden in het stroomgebied is gevallen. De 10 meter wordt naar verwachting op 2e kerstdag overschreden en de voorlopig hoogste stand verwacht ik dan op 27/12.

Daarna daalt het waterpeil enkele dagen totdat vanaf 29/12 het extra water arriveert dat tijdens de regenval van 27 en 28/12 gaat vallen. Ook dan lijkt het stroomgebied van de Rijn niet heel veel regen te gaan ontvangen en blijven wederom de Bovenrijn en andere zuid Duitse rivieren buiten schot. In de dagen naar de jaarwisseling toe kan de stand dan wel langzaam stijgen naar een hoogste stand van ca 10,5 meter op 31/12. 

Ook voor de Rijn geldt dat deze standen nog niet met zekerheid te geven zijn omdat er nog enkele dagen met regen in het verschiet zijn. De komende dagen zal hier meer duidelijkheid over komen, maar de kans op een hoogwater lijkt in de Rijn voorlopig klein.