U bent hier

Hoogwaterbericht 16 november

Een nieuw extra waterbericht vanwege de oplopende waterstanden in Rijn en Maas.

De Rijn is de afgelopen dagen gaan stijgen en de 11 m is inmiddels bij Lobith gepasseerd; de afvoer bedraagt nu ca 4.000 m3/s. De laagste delen van de uiterwaarden gaan vanaf nu overstromen. Dit is overigens nog lang geen groot hoogwater, daarvoor moet de stand stijgen tot boven de 14,5 m en de afvoer naar meer dan ca 7.000 m3/s. Ik verwacht niet dat die hoeveelheid bereikt gaat worden en hou het erop dat de waterstand de komende dagen tot ca 13,5 m zal stijgen en de afvoer tot tussen 5.500 en 6.000 m3/s.

De Maas is tot nu toe minder gestegen dan verwacht omdat de grotere regengebieden de afgelopen dagen meer buiten de Ardennen om dan er overheen zijn getrokken. Ook vandaag gaat dat gebeuren als een actieve regenzone over Noord Frankrijk en Zuid België naar het oosten trekt. De Franse Maas ontvangt dan wel extra water, maar de noordflank van de Ardennen blijft grotendeels buiten schot.

De afvoer bij Maastricht ligt nu rond de 750 tot 800 m3/s. De regen van vandaag en morgen zal hoogstens voor een lichte stijging zorgen tot rond de 900 m3/s. De 1.000 m3/s die ik eerder aankondigde zal daarom waarschijnlijk voorlopig net niet gehaald worden.

De Rijn krijgt ook te maken met de actieve regenzone; deze brengt vandaag en morgen in Oost Frankrijk en Zuid Duitsland veel regen. Dat betekent nog wat extra water in de Bovenrijn. De piek is daar vannacht Mannheim gepasseerd en de extra regen zal deze golf niet hoger maken, maar wel verlengen.

De Moezel krijgt vandaag ook veel regen te verwerken en zal wel verder stijgen naar een hoogste stand op 18/11. Deze golf vanuit de Moezel valt daardoor ongeveer samen met de eerdere golf uit de Bovenrijn op de plek waar beide rivieren samen komen. Bij Koblenz wordt de piek op 18 of 19/11 verwacht, waarna het nog ca 2 dagen duurt voordat Lobith wordt bereikt. Verder stroomafwaarts valt er de komende dagen niet zoveel regen en de belangrijkste zijrivieren daar (Sieg, Lahn en Ruhr) dalen daardoor wat.

Op grond van de verwachting voor Koblenz zal de waterstand bij Lobith op 20/11 de 13 m passeren en op 21/11 tussen 13,2 en 13,5 m (NAP) uitkomen, met een afvoer net onder de 6.000 m3/s. Voor een deel is dit nog afhankelijk van de regen die vandaag en morgen valt, dus deze stand is nog niet helemaal zeker.

Na de zware regenval van vandaag wordt het de komende tijd nog niet droog. Van 19 t/m 21/11 kan opnieuw regen vallen. Geen grote hoeveelheden vooralsnog, maar wel kan overal in het stroomgebied voldoende vallen voor zijrivieren om weer wat te gaan stijgen. Na het bereiken van de piek op 21/11 zal de Rijn bij Lobith daarom nog een dag of 4 tot 5, tot 25/11, vrij hoog blijven en een verdere stijging is dan nog mogelijk, tot rond de 13,5 m. Ik verwacht niet dat de 14 m bereikt gaat worden, daarvoor zijn de neerslaghoeveelheden waarschijnlijk te klein. Maar ook dit kan nog veranderen.

De Maas krijgt van 18 t/m 21/11 ook weer te maken met nieuwe regenval. Tegen die tijd zal de afvoer bij Maastricht nog steeds schommelen tussen 800 en 900 m3/s en nieuwe regenval kan dan voor een verdere stijging zorgen. Voorlopig wordt niet heel veel regen verwacht en op grond daarvan is de 1000 m3/s misschien nog net mogelijk op 20 of 21/11, maar niet veel hoger. Ook dit kan nog veranderen als meer duidelijk is over de regenval van die dagen.

Volgens de laatste verwachtingen zou het vanaf 21/11 minder nat moeten worden, waardoor de situatie in de rivieren zich weer wat kan ontspannen.