U bent hier

Hoogwaterbericht

De vele regen van de afgelopen twee dagen heeft de rivieren flink laten stijgen. De Maas is de 1000 m3/s gepasseerd en de Rijn gaat vanaf vandaag stijgen. De komende 2 tot 3 dagen blijft het nog nat, maar geen hele grote hoeveelheden. De Maas stijgt nog door tot morgen of overmorgen, met een hoogste afvoer van ca 1400 m3/s. De Rijn klimt naar een stand van ongeveer 12,5 m (NAP) op 13 februari. In het hoogwaterbericht leest u de details.

Weersituatie

Een langgerekte regenzone trok dinsdag langzaam over Nederland naar het zuiden tot boven Zuid Duitsland en keerde vandaag weer terug naar het noorden; maar nu iets minder intensief. Op de heenweg viel er lokaal 30 tot 35 mm,  nu op de terugweg staat de teller op zo'n 10 tot 15 mm. 

Het is nu tijdelijk wat droger in de de stroomgebieden, maar vannacht passeert een nieuw regengebied dat in de Ardennen nogmaals 10 mm kan brengen en ook in het midden van Duitsland voor zo'n hoeveelheid kan zorgen. Morgen trekt dit regengebied verder naar het zuiden en oosten en valt er in het stroomgebied van de Rijn nog wel regen, maar in dat van Maas niet.

Zaterdag dringt een nieuw regengebied op vanuit het zuidwesten, maar ook dan blijft het op veel plaatsten bij niet meer dan 10 mm. Dat is niet voldoende om de afvoeren veel verder te laten stijgen. Vanaf  zondag wordt het gaandeweg steeds droger en valt er geen regen meer van betekenis. 

Maas

De maas is sinds gisteren snel gaan stijgen als gevolg van de zware regenval in de Ardennen. Sinds vanmorgen is de regenval afgenomen en een aantal beken heeft zich nu gestabiliseerd of is zelfs al weer aan het dalen. De sterkste stijging bij Maastricht, waar de afvoer nu tot 1200 m3/s is gestegen, is daarom voorlopig achter de rug. 

Vannacht passeert een nieuw regengebied de Ardennen  en dat kan later in de nacht voor een verdere stijging zorgen tot ongeveer 1400 m3/s in de loop van vrijdag en zaterdag. Omdat er vrijdag geen regen wordt verwacht, ga ik er vanuit dat de stijging niet verder doorzet. Op zaterdag kan wel weer regen vallen, maar voorlopig lijkt het mee te vallen.

Ik verwacht daarom dat de afvoer na zaterdag niet verder stijgt dan ca 1400 m3/s. Mocht er zaterdag wel regen vallen, dan is een stijging tot 1500 m3/s mogelijk. Na zaterdag worden geen grotere hoeveelheden regen meer verwacht en gaat de afvoer weer dalen. 

Rijn

De Rijn is pas net aan zijn stijging begonnen. Vooral de regen van gisteren heeft de zijrivieren flink laten stijgen en dat water stroomt nu naar de Rijn. Vannacht en morgen volgt nogmaals voldoende regen om de stand wat verder te laten stijgen, maar op zaterdag wordt in de meeste zijrivieren de hoogste stand verwacht. 

Op zondag wordt dan de hoogste stand bereikt in Midden Duitsland, waar het water uit de grotere zijrivieren samen komt. Vanaf daar is de piek nog zo'n 2 dagen onderweg naar Nederland, waar deze op dinsdag, misschien op woensdag aan komt.

De stand bedraagt nu ongeveer 10,5 m en deze zal de komende dagen zo'n 2 meter stijgen naar ca. 12,5 m (NAP). De afvoer bedraagt dan ongeveer 4.750 m3/s. De snelste stijging (ca 60-75 cm per dag) vindt plaats op zaterdag en zondag.  Bij een stand van 12,5 m gaat het om een klein hoogwatertje, waarbij alleen de laagste delen van uiterwaarden overstromen; voor zover ze niet achter een zomerkade liggen, 

Na dinsdag of woensdag gaat de Rijn weer dalen en omdat het langere tijd droog blijft zal de waterstand weer flink omlaag gaan.