U bent hier

Hoogwaterbericht

De afgelopen 24 uur is nogmaals vrij veel regen gevallen in de stroomgebieden, tot zo'n 15 à 20 mm. Dat was voldoende om de Maas tot boven de 1500 m3/s te laten stijgen. De komende 2 dagen blijft de Maas op dat niveau of nog iets hoger. De Rijn is pas net gaan stijgen en dat zet nog door t/m dinsdag naar een stand rond de 12,5 m. Na het weekend minder nat, maar geen lange droge periode waar het gisteren nog wel naar uitzag. De waterstanden zullen dan echter wel langzaam dalen.

Weersituatie

In de afgelopen dagen viel er in de stroomgebieden al flink wat regen. De Middelgebergten vangen dan het meeste op, met in de Ardennen en het Sauerland zo'n 30 tot 40 op een enkele plaats 45 mm. In het laagland bleef het bij zo'n 20 tot 25 mm. Dit was voldoende om de rivieren flink te laten stijgen.

Het is nu zo goed als droog in de stroomgebieden, maar vanavond trekt een nieuw regengebied ten zuiden van Nederland lang. In de Ardennen kan dan zo'n 10 mm regen vallen, wat de afvoer van de Maas waarschijnlijk nog iets verder laat stijgen. Zaterdag passeert er nogmaals een regengebied vanuit het zuiden over het stroomgebied van de Maas, waarbij er opnieuw tot zo'n 10 mm regen kan vallen; vooral aan de zuidkant van de Ardennen. De Rijn blijft hierbij grotendeels buiten schot.

Gisteren schreef ik nog dat het vanaf zondag droger zou worden, maar de verwachtingen zijn wat bijgesteld. Niet dat het weer kletsnat wordt, maar dagelijks wordt wel regen verwacht. Meestal gaat het om niet meer dan 5 mm per dag, dus dat zal de rivieren niet veel verder laten stijgen. Maar mocht een van deze dagen toch nog wat natter verlopen, dan kan dat wel weer voor een nieuwe opleving zorgen. Voor een langere droge periode moeten we dus nog even wachten. 

Maas

De Maas is nu tot circa 1550 m3/s gestegen en stijgt nog wat verder tot ca 1600 m3/s. dat is wat meer dan ik gisteren verwachtte. Er viel ook wat meer regen dan ik gisteren uit de verwachting ophaalde. 

Inmiddels zijn de Lesse, Sambre en Ourthe gestabiliseerd en de eerste zijbeken van deze grote zijrivieren van de Maas zijn nu al weer aan het dalen. In het zuiden van het stroomgebied stijgt de Semois nog wel en ook vanuit Noord Frankrijk neemt de afvoer nog toe. De komende uren heffen het dalen en het stijgen elkaar op en omdat er even geen nieuwe regen valt, stabiliseert de afvoer bij Maastricht.

De komende nacht volgt echter wel weer een nieuw regengebied dat vooral de zuidelijke Ardennen treft. De Semois en Franse zijrivieren kunnen dan nog wat verder stijgen. Bij de noordelijke zijrivieren verwacht ik geen stijging. Samen zorgt dat waarschijnlijk nog voor een lichte stijging tot iets boven de 1600 m3/s op zaterdag.

Morgen volgt in de loop van de dag een nieuw regengebied, dat opnieuw het zuiden en waarschijnlijk ook het westen van het stroomgebied raakt. De hoeveelheden lijken niet zo groot te worden, maar de Maas heeft in de tussentijd ook nog weinig tijd gehad om weer wat te dalen. Ik verwacht daarom dat de afvoer ook op zondag nog rond de 1600 m3/s zal blijven schommelen.

De dagen daarna wordt het niet droog, ondanks de eerdere berichten daarover. Grote hoeveelheden worden ook niet verwacht en ook dan zijn het vooral de Zuidelijke Ardennen waar regen valt. Het zorgt er waarschijnlijk voor dat de afvoer maar langzaam daalt en pas in de loop van maandag weer onder de 1500 m3/s zakt. De dagen daarna zet die daling wel door, maar als er wat meer regen valt op een dag kan het ook weer even omhoog gaan.

Dinsdag is een dag dat er mogelijk wat meer regen valt en ook volgende week vrijdag kan aardig nat verlopen. Een snelle daling lijkt er daarom voorlopig niet in te zitten.

Rijn

De verwachting voor de Rijn is weinig veranderd ten opzichte van gisteren, alleen verloopt de stijging wat sneller. Vannacht passeert de Rijn bij Lobith de 11 m (NAP) en vooral morgen stijgt de stand snel naar ongeveer 12 m op zondag vroeg in de ochtend. 

Daarna gaat het wat langzamer naar een stand waarschijnlijk iets boven de 12,5 m op maandag en dinsdag. Ik kom nu uit op ongeveer 12,6 m en een afvoer iets boven de 5.000  m3/s. Vanaf dinsdag 13/2 daalt de stand weer langzaam. Er wordt nog wel wat regen verwacht in het stroomgebied, maar zoals het er nu naar uitziet, onvoldoende voor een verdere stijging.

In Nederland is ook zo'n 20 mm regen gevallen in de afgelopen dagen, waardoor beken in hoog Nederland wel weer wat gestegen zijn, maar minder dan in begin januari. Daardoor steeg oa de IJssel weer wat eerder dan dat het water uit de Rijn arriveerde. Maar er worden geen heel grote hoeveelheden verwacht in Nederland de komende dagen, dus de IJssel zal maar beperkt water uit haar zijbeken te verwerken krijgen.