U bent hier

Hoogwaterbericht woensdag

De Maas heeft in het zuiden van Limburg haar hoogste peil al weer gehad en de piek beweegt nu verder naar het noorden. De piek in de Rijn bevindt zich nu nog in Midden Duitsland en heeft nog ruim 2 dagen nodig om Lobith te bereiken. De stand in de Maas kwam nog net wat hoger dan gisteren verwacht, de Rijn komt zeer waarschijnlijk iets lager uit. In dit bericht leest u over de actuele situatie en wat de rivieren de komende dagen nog in petto hebben. Maar eerst de weersverwachting.

Het weer de komende dagen.

Vandaag bleef het overal droog in de stroomgebieden en dat weertype houden we nog een dag of 3 tot 4. Dit betekent dat de waterstanden na het passeren van de pieken in zowel de Maas als de Rijn ook weer 4 tot 5 dagen kunnen dalen.  Zondag arriveert dan nieuwe neerslag en die gaat ook invloed hebben op de waterstanden. Zondag valt er in de Ardennen alweer voldoende regen om de Maas vanaf maandag opnieuw te laten stijgen.

Maandag en dinsdag blijft het nat in het stroomgebied van de Maas en dan wordt ook het stroomgebied van de Rijn bereikt, zodat daar in de loop van die week de waterstanden ook weer kunnen gaan stijgen.

Het is nu nog te vroeg om iets over de waterhoogten te zeggen die daar dan weer uit voortkomen, omdat de neerslagverwachting op deze termijn ook van dag tot dag nog verandert. Het belangrijkste voor nu is dan ook dat de neerslaghoeveelheden in de verwachtingen groot genoeg zijn om voor een nieuwe stijging te zorgen. 

Maasafvoer daalt in Zuid Limburg, stroomafwaarts van Roermond nog stijgende standen

De Maas bereikte vanmorgen zijn hoogste peil in het zuiden van Limburg en de piek in de hoogwatergolf bevindt zich nu nabij Roermond. Morgenochtend passeert het hoge water Venlo en dan is het circa een dag onderweg voordat de hoogste stand bij Grave wordt bereikt. Op zaterdag komt de piek dan in het Benedenrivierengebied aan.

De afvoer in het zuiden van Limburg klom gisteravond voor mij onverwacht toch nog wat hoger dan ik had gedacht. In de Maas net stroomopwaarts van Luik steeg de Maas gedurende de avond nog ca 50 m3/s en de Ourthe steeg nog ca 25 m3/s en toch nam de afvoer bij Maastricht vanmorgen nog met ca 170 m3/s. Daardoor kwam de piek uiteindelijk ook uit op ca 1730 m3/s.

Dat is iets hoger dan de 1630 m3/s die vorig jaar maart werd bereikt en de hoogste afvoer sinds januari 2011 toen de afvoer tot ruim 2200 m3/s steeg. Een afvoer boven de 1700 m3/s is sinds de metingen in 1911 zijn begonnen ca 35 keer voorgekomen, wat betekent dat het een afvoer is die gemiddeld eens in de 3 jaar voorkomt.

Stroomafwaarts nam de piek vrij snel in hoogte af. De sterk verbrede Grensmaas zorgde voor de eerste afvlakking en de piek kwam met een hoogte van ca 1600 m3/s bij Maasbracht aan. Nabij Roermond voert de Roer dan wel extra water aan (ca 50 m3/s) , maar in de Maasplassen kan weer veel water worden opgeslagen en daardoor zakt de piek nog wat verder in.

Bij Venlo verwacht ik morgen dan een piek van ca 1550 m3/s. Verder stroomafwaarts zal de piek dan nog wat verder inzakken en uiteindelijk rond de 1500 m3/s hoog eindigen in het Benedenrivierengebied en de Noordzee

In Zuid Limburg is de afvoer nu al weer gedaald en die daling zet zich door tot en met zondag. Tegen die tijd zal de afvoer weer rond de 750 m3/ zijn uitgekomen. De kans is groot dat in de dagen daarna door nieuwe stijgingen de 1000 m3/s weer overschreden zal worden.

Rijn bij Lobith naar ca 14 meter

De pieken uit de zijrivieren van de Rijn zijn inmiddels in de Rijn zelf uitgekomen en daar vormt zich nu die piek in de hoogwatergolf nabij Koblenz, waar Moezel en Bovenrijn samenklomen.

Vooral de Moezel steeg van de zijrivieren naar een erg hoge stand, maar inmiddels is de afvoer van de Moezel al wel weer langzaam gaan dalen. Ondertussen stijgt de Rijnafvoer vanuit de Bovenrijn bij Koblenz nog wel. Er is daar zelfs nog ca 750 m3/s extra water onderweg. Voorlopig levert de Rijn nog meer aan dan dat de afvoer van de Moezel vermindert, maar in de loop van de nacht wint de daling van de Moezel het van de stijging uit de Rijn en dan is de piek van de hoogwatergolf een feit die uiteindelijk ook naar Lobith door zal stromen.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe hoog de stand bij Koblenz wordt. De maximale hoogte die de Duitse waterdienst verwachtte is er inmiddels al overschreden, maar veel zal er niet meer bij komen. Vanaf daar duurt het dan ca 2 dagen voordat de piek bij Lobith aankomt en dat betekent dat de piek in de nacht van vrijdag op zaterdag zal passeren.

Op grond van de huidige waterhoogte in midden Duitsland zou de stand bij Lobith nog net op 14 meter uit kunnen komen, maar waarschijnlijk blijft het er net onder. De afvoer die bij deze stand hoort is in de Rijn sinds 1900 al zo'n 80 keer overschreden. De situatie in de Rijn is dus minder bijzonder dan in de Maas. Het is een golf die zo eens in de anderhalf jaar optreedt. 

Het is nog wel de vraag of het hier bij blijft, want zoals ik eerder al schreef gaat het vanaf maandag weer regenen in het stroomgebied en een nieuwe stijging in de tweede helft van de volgende week is dan ook waarschijnlijk. Tegen die tijd verwacht ik dat de Rijnstand dan al wel weer onder de 12 meter gezakt, dus dan is er weer wat ruimte voor deze nieuwe stijging.

Begin volgende week een bijzondere samenloop van omstandigheden

Als op zondag en maandag het water van de Rijn en de Maas samen komen in het benedenrivierengebied is er kans dat zich daar een bijzondere situatie voordoet. Voor die dagen wordt er namelijk ook veel wind verwacht, mogelijk zelfs storm en omdat het ook bijna springtij is wordt het spannend hoe snel al het rivierwater naar zee kan worden afgevoerd. Stormen zijn moeilijk op zo lange termijn vooraf te voorspellen, maar gezien de samenloop van omstandigheden die op zou kunnen treden vraagt het wel alvast enige aandacht. Later meer hierover.

Een volgend bericht kunt u morgen verwachten.

 

tags