U bent hier

Hoogwaterperiode wordt nog wat langer

Een korte update van de situatie omdat de weersvooruitzichten voor de komende dagen zijn veranderd. De wat langere droge periode die afgelopen zondag nog in de voorspellingen zat voor de tweede helft van deze week wordt toch nog wat langer uitgesteld. Met name aanstaande donderdag kan er flink wat regen vallen in de stroomgebieden en dat zal er voor zorgen dat de waterstanden na een korte daling opnieuw zullen gaan stijgen. 

Rijn donderdag naar 12,75 m +NAP, in het weekend mogelijk nog iets hoger

De stijging van de Rijn verloopt tot nu toe ongeveer zoals eerder verwacht. Bij Keulen wordt in de loop van de middag de (voorlopig) hoogste stand bereikt en die piek zal donderdagochtend bij Lobith aankomen. Ik verwacht dan een stand van ca 12,75 m +NAP. Omdat er de komende 2 dagen niet zoveel regen valt, zal de stand in de dagen daarna ook weer wat gaan dalen. Het gaat om een beperkte daling en op zaterdag zal bij Lobith al het laagste punt worden bereikt bij een stand van ca 12,25 m +NAP.

De regen die donderdag wordt verwacht zal in Duitsland voor een nieuwe stijging van de waterstanden gaan zorgen en het eerste water daarvan arriveert dan zaterdag bij Lobith. Waarschijnlijk op maandag zal dit tot een nieuwe piek leiden, die mogelijk nog iets hoger uitvalt dan de piek die donderdag passeert. Op grond van de verwachte neerslag is een stand van rond de 13 meter mogelijk. 

Voorlopig lijkt alleen de donderdag nat te verlopen en wordt het vanaf vrijdag minder nat. Een veel hogere stand dan 13 meter is daarom niet waarschijnlijk. In de dagen na vrijdag wordt het niet helemaal droog, maar staan ook geen grote regengebieden op het programma. Als dat niet verandert, dan zal de waterstand bij Lobith vanaf midden volgende week wel verder gaan dalen.

Maas bereikt vandaag zijn voorlopig hoogste stand, vrijdag waarschijnlijk nog een piek

De piek in de Maas passeert op dit moment. Gisteren is de afvoer bij Maastricht naar ca 1250 m3/s gestegen en de afvoer schommelt sindsdien rond die stand. De regen van gistermiddag en -avond heeft voor nog een kleine stijging gezorgd in de beken die uit de Ardennen stromen, maar niet voldoende om de Maas nog veel verder te laten stijgen. Omdat het sinds middernacht droog is en er vandaag alleen wat buien worden verwacht, ga ik er van uit dat de afvoer in de loop van de dag weer wat gaat zakken.

Die daling zet dan door op woensdag en donderdag en de afvoer zal dan tot ca 1000 m3/s zijn gezakt, of iets daaronder. Donderdag passeert dan een actieve regenzone die in de Ardennen tot en met vrijdag zo'n 2 tot 3 cm regen kan brengen. Dat zal dan een nieuwe stijging opleveren en op vrijdag of zaterdag is dan opnieuw een afvoer mogelijk van 1250 m3/s of misschien nog wat meer.

Vanaf vrijdag ziet het er naar uit dat er voorlopig geen actieve regengebieden meer op het prograam staan en dat zou betekenen dat de afvoer na het weekend wel wat langer en wat verder kan dalen. Omdat het wel wisselvallig blijft is een nieuwe verrassing echter niet uit te sluiten.

Een nieuw bericht kunt u aanstaande donderdag of vrijdag verwachten als meer duidelijk is over de hoeveelheid regen die voor donderdag wordt verwacht.