Koeler weer op komst, geen grote regenhoeveelheden, waterstanden dalend
Vanaf half juli is West-Europa in een droger weerpatroon terecht gekomen. Nog geen lange droge periode, want zo nu en dan blijven regengebieden passeren, maar de grote hoeveelheden van de afgelopen maanden lijken nu wel verleden tijd. Hoe lang dat duurt is nog niet te zeggen, maar het betekent dat de rivieren kunnen dalen naar de gemiddelde waarden voor deze tijd van het jaar en misschien wel daar onder. In het waterbericht leest u de details.
De rubriek Water Inzicht ontbreekt in deze vakantieweek.
water van de week
Droge dagen en dagen met neerslag wisselen elkaar af, maar geen grote hoeveelheden.
Hogedrukgebieden hadden de afgelopen week de meeste invloed op het weer in de stroomgebieden en er viel veelal niet meer dan 5 tot 10 mm regen. Alleen in de Alpen was het wat meer met lokaal 20 tot 30 mm. Dat is te weinig om de rivieren te laten stijgen of stabiel te houden en zowel de Rijn als de Maas daalde de hele week.
Vandaag trok een rug van hoge druk over Nederland naar het oosten en vanaf morgen wordt het weer bepaald door lagedrukgebieden ten westen en noorden van de Britse Eilanden. De eerste daarvan ligt voorlopig stil ten westen van Ierland en zorgt voor een zuidelijke stroming boven West-Europa waarmee t/m dinsdag zeer warme lucht vanaf Spanje naar onze omgeving wordt getransporteerd.
Vanaf dinsdag draait de stroming naar het westen en vindt een overgang plaats naar koeler weer. Mogelijk dat er op deze overgangsdag zware buien kunnen ontstaan. De kans daarop is het grootste boven de oostelijke helft van Nederland en het aangrenzende deel van Duitsland. Op veel plaatsen blijft het waarschijnlijk bij zo'n 10 tot 20 mm, maar lokaal zijn ook veel grotere neerslaghoeveelheden mogelijk, tot misschien wel 100 mm.
Dit zal waarschijnlijk vooral een zeer lokaal gebeuren zijn en op voorhand is niet te zeggen waar de bui valt en waar het droog blijft. Als er zoveel water valt, leidt dat op die plaatsen zeker tot grote wateroverlast; op de waterstanden in de rivieren heeft dit doorgaans maar weinig invloed. Dinsdag is daarom een dag om de weerradars goed in de gaten te houden.
Het Ierse lagedrukgebied beweegt vanaf maandag al naar het noorden en gaat dan onderdeel uitmaken van een sterkere westelijke stroming over het noorden van de Atlantische Oceaan. Hierin worden neerslaggebieden meegevoerd, die vanaf donderdag ook onze omgeving en de stroomgebieden kunnen bereiken. Een hogedrukgebied bij de Azoren vormt ondertussen een nieuwe uitloper naar het noorden, waardoor de meeste neerslag vrij noordelijk blijft en de invloed op de rivieren niet zo groot lijkt te worden.
Vanaf donderdag wisselen droge dagen en dagen met wat regen elkaar af. Geen grote hoeveelheden die invloed hebben op de rivierafvoeren. Zoals gewoonlijk in de zomer valt in de Alpen de meeste regen in de komende week. Daar lokaal tot 50 à 60 mm, waar de Rijn dan een beetje van kan profiteren.
Rijn daalt gestaag tot onder 8 m NAP
Aan het begin van de week passeerde in de Rijn nog een klein golfje van zware buien die in Midden Duitsland vielen. Bij Lobith steeg de stand enkele decimeters tot ca 9,4 m (NAP) en daarmee werd het moment dat de 9 m werd onderschreden nog even uitgesteld. Maar niet voor lang, want afgelopen donderdag gebeurde dat uiteindelijk wel en zakte de stand voor het eerst sinds 1 november vorige jaar onder die waarde.
Dat is lang, want meestal daalt de stand ook in april of mei wel enige tijd onder de 9 meter en na het smelten van de sneeuw in de Alpen wordt meestal ook in juli de 9 m al eerder bereikt. Maar dit jaar duurde het dus erg lang vanwege de lange natte periode die al vorig najaar begon en aanhield tot in juli.
Omdat het afgelopen week grotendeels droog bleef en ook de komende week niet veel regen lijkt te gaan vallen, hoeven wee niet zo lang te wachten tot ook de 8 m wordt bereikt. Mogelijk gebeurt dat al over een dag of 10, rond 20 augustus. Op dit moment bedraagt de stand nog ca 8,8 m (NAP), bij een afvoer van ca 1.800 m3/s en dat is ongeveer het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar.
Dagelijks gaat er zo'n 10 tot 15 cm van de stand af, tot aan het eind van de week de 8,3 m (NAP) wordt bereikt bij een afvoer net boven de 1.500 m3/s. Daarna vertraagt de daling en zakt terug naar zo'n 5 cm per dag. Mogelijk stabiliseert de daling zelf, maar dit hangt af van de neerslag die op dinsdag en woensdag in het stroomgebied gaat vallen als de warmte van de afgelopen dagen wordt vervangen door koeler weer.
Ik ben uitgegaan van een niet al te groot effect van deze regen en verwacht dat de waterstand ook in het komend weekend en de dagen daarna met zo'n 5 cm blijft dalen tot ca 8 m op 20/8 bij een afvoer van ca 1.350 m3/s. Die afvoer is dan ook voor het eerst flink lager dan het langjarig gemiddelde voor die tijd van het jaar. Maar het is nog niet de laagste waarde die gemiddeld in het jaar wordt bereikt. Die bedraagt ongeveer 1.050 m3/s. Het is de vraag of dat dit jaar zal worden gehaald, na al het natte weer van de afgelopen maanden.
Maas zakt naar ca 75 m3/s
De Maas is na de korte opleving van rond vorig weekend flink gezakt de afgelopen dagen en kwam bij Maastricht aan het eind van de week uit bij ca 100 m3/s. Dat is nog net wat boven het langjarig gemiddelde, dat voor augustus ca 80 m3/s bedraagt. Die waarde zal deze week waarschijnlijk worden bereikt en ook onderschreden.
Het hangt nog wel een beetje af van de buien die op dinsdag en woensdag gaan vallen op de overgang van het warme naar het koelere weer, maar in de huidige verwachting lijken die grotendeels aan de Ardennen voorbij te gaan. Mochten er wel forse buien tot ontwikkeling komen, dan kan de afvoer op woensdag en donderdag even kortstondig stijgen, maar daarna zal de dalende trend weer doorgaan.
Rond het volgend weekend verwacht ik een afvoer van ca 75 m3/s en waarschijnlijk zet de daling ook na het komend weekend nog door, want veel regen wordt rond die tijd niet verwacht.