U bent hier

maandag 11 januari 2016

Kleine watergolf op komst in de Rijn

Het afgelopen weekend is vooral in de Alpen veel neerslag gevallen. Vanwege de relatief hoge temperaturen was dat tot op een hoogte van 1500 m nog vooral regen. Ook vandaag en komende nacht valt nog flink wat regen en de Rijn bij Basel is daardoor sterk gestegen en zal morgen zijn voorlopig hoogste stand bereiken. Deze watergolf zal dan over een dag of 5 Nederland bereiken. Onderweg komt er nog water bij vanuit een groot aantal zijrivieren. Ook in de stroomgebieden van deze rivieren is de afgelopen dagen regen gevallen, maar nergens grote hoeveelheden en ook de komende dagen worden die niet verwacht. 

De Zwitserse watergolf zal daarom niet uitgroeien tot een grote hoogwatergolf. Ik verwacht een hoogste stand bij Lobith van ca 11 tot 11,5 meter op vrijdag of zaterdag. Mocht er de komende dagen meer regen vallen dan nu verwacht dan kan het mogelijk nog wat meer worden. Van een echte hoogwatergolf spreken we pas als de uiterwaarden overstromen en dat is pas het geval als de waterstand bij Lobith richting de 14 meter gaat. Daar is voorlopig dus geen sprake van.

Op wat langere termijn worden geen grote hoeveelheden neerslag meer verwacht en ook zal de regen in de heuvels en bergen overgaan in sneeuw. Vanaf het weekend, na het passeren van de kleine watergolf zal de Rijn daarom weer gaan zakken.

Maas houdt zich nog rustig

De afvoer in de Maas schommelt al enkele dagen rond de 500 m3/s, wat een gewone afvoer is voor in de winter. De regen van de afgelopen 2 dagen is niet zo intensief geweest, dat de Maas veel verder zal stijgen. Ook de komende dagen blijft dat het geval en op grond van de verwachte hoeveelheid neerslag zal de afvoer tussen de 500 en 600 m3/s blijven schommelen.

Sneeuw nog steeds in de verwachting

Vanaf woensdag wordt het kouder in de Middelgebergten en zakt de sneuwgrens naar 500 m en later in de week nog wat lager. Grote hoeveelheden worden in de Ardennen en de Duitse Middelgebergten niet verwacht. Voor de Alpen, het Zwarte Woud en de Vogezen wordt wel veel sneeuw verwacht, tot meer dan 50 cm en in de Alpen lokaal 1 meter.