U bent hier

maandag 14 november 2016

Verandering op komst

Al 3 maanden zijn de waterstanden in de rivieren lager tot veel lager dan normaal voor de tijd van het jaar. De maanden daarvoor waren de waterstanden juist hoger tot veel hoger dan normaal. Zo komt het gemiddelde aan het eind van het jaar toch weer rond normaal uit.

De komende dagen komt aan de lange periode van lage waterstanden een eind. De Atlantische Oceaan krijgt meer grip op het weer in Noordwest-Europa en dat betekent meer regen. De waterstanden in de rivieren zullen dan ook gaan stijgen. Dat betekent voorlopig nog zeker niet dat het tot hoogwater komt.

Klein piekje onderweg in de Rijn

Afgelopen week werd het weer in Europa nog gedomineerd door twee grote hoge drukgebieden, een boven de Golf van Biskaje en een boven Oost Europa. Tot tweemaal toe wist een klein lage drukgebiedje daar tussendoor te glippen en viel er neerslag. Omdat het ook opvallend koud was, leverde dat de eerste sneeuw op van het winterseizoen. In de Duitse Middengebergten, de Vogezen en de Alpen viel een pak sneeuw van enkele decimeters, in de Alpen nog wat meer. 

In de dalen viel ook voldoende regen voor een klein watergolfje in de Rijn. Dit golfje passeert vandaag Keulen en zal in de nacht van dinsdag op woensdag Lobith passeren. De waterstand bij Lobith was ondertussen al boven de 8 m +NAP gekomen (dat is 1500 m3/s) en zal nu vandaag en morgen nog wat sneller stijgen naar iets onder de 9 m (ca 1800 m3/s); dat is nog maar enkele decimeters onder de normale stand voor midden november.

De twee hoge drukgebieden zijn inmiddels samengesmolten tot een lang gerekt gebied, maar tegelijkertijd zakt de as langzaam naar het zuiden weg. Daardoor ontstaat er aan de noordkant een open verbinding naar de Atlantische Oceaan en daarlangs kunnen neerslaggebieden dan veel makkelijker dan de afgelopen tijd de stroomgebieden van Rijn en Maas bereiken. Maandag passeert een eerste regengebied en donderdag een tweede. De temperatuur gaat ook omhoog zodat de sneeuw in de Middengebergten weer zal smelten. 

Na de passage van het kleine watergolfje zal de waterstand bij Lobith eerst weer 2 tot 3 dagen dalen, om daarna weer te gaan stijgen. Dus deze week eerst een stijging naar iets onder de 9 meter, daarna van woensdag t/m vrijdag dalende waterstenden naar ca 8,5 meter en daarna weer een stijging. Hoe hoog de waterstand dan gaat komen is nog niet duidelijk, dat hangt af van de hoeveelheid neerslag die later deze week gaat vallen.

Maas ook iets gestegen

Het stroomgebied van de Maas profiteerde ook van de regengebiedjes die deze week over trokken. Het lag iets meer onder de invloed van het hoge drukgebied, dus de hoeveleheden waren beperkt. De afvoer bij Borgharen die al wekenlang schommelde tussen de 20 en 30 m3/s, kon eindelijk wat opveren, naar ca 75 m3/s op vrijdag. Inmiddels is dat weer wat gedaald naar een dagegemiddelde van ca 50 m3/s. 

De komende dagen zullen de regengebieden de Maas ook weten te bereiken. De regen van maandag is nog niet zo uitgebreid, maar donderdag ziet het er serieuzer uit. Dat betekent niet meteen hoge afvoeren, maar een stijging tot 200 of 300 m3/s later deze week moet mogelijk zijn.