U bent hier

maandag 16 januari 2017

Droge week voor de boeg met dalende waterstanden

Na het onstuimige intermezzo van vorige week, bepaalt deze week wederom een groot hoge drukgebied ons weer. De regen die begin en midden vorige week viel, heeft wel voor een kleine opleving gezorgd in de grote rivieren. De Rijn bereikt vandaag haar hoogste stand (8 meter) en zal daarna de hele week weer langzaam dalen. De Maas bereikte gisteren al haar hoogste afvoer (ca 200 m3/s) en zal ook de hele week dalen.

Het blijft deze week zo goed als droog en omdat het hoge drukgebied zich nestelt boven Midden Europa zal het in de stroomgebieden van Rijn en Maas de hele week vriezen. De sneeuw die boven ca 200 m ligt, zal dan ook niet smelten. Pas na het volgend weekend lijkt het hoge drukgebied wat op te schuiven naar het oosten, waarmee de weg vrij kan komen voor lage drukgebieden met regen vanaf de Atlantische Oceaan. Maar dat is nog lang niet zeker. De hoge drukgebieden hebben deze winter een erg lange adem en doemen op de Europese weerkaart steeds weer op andere plaatsen op .

Rijn tipt vandaag even aan de 8 meter, maar daalt daarna weer

Na de zeer lage stand van 7,15 m +NAP vorige week woensdag is de Rijn bij Lobith bijna 1 meter gestegen. Vandaag later op de dag wordt de hoogste stand bereikt, net op of onder de 8 m +NAP; de afvoer bedraagt dan ca 1350 m3/s; ca 400 m3/s meer dan vorige week. Vanaf morgen gaat de stand al weer omlaag. De eerste dagen met ca 5 - 10 cm per dag, daarna wat sneller. Op vrijdag of zaterdag wordt de 7,5 m weer onderschreden. Daarna zal de daling nog wat doorzetten i.i.g. tot na het weekend.

In de Duitse middengebergten is een laagje sneeuw gevallen. In het noordelijk deel van het stroomgebied ligt overal wat sneeuw (ca 5 -10 cm), verder naar het zuiden ligt de sneeuwgrens op ca 300 m. Op de hogere toppen ligt tot ca 50 cm. Voorlopig zal deze sneeuw niet smelten, daarvoor moeten eerst regengebieden tot in het stroomgebied door weten te dringen. Op grond van de huidige weersverwachtingen zal het droge, koude weer tot zeker na het volgend weekend duren.

Maas bereikte even de 200 m3/s, nu weer dalend

De Maas wist voor het eerst dit winterseizoen de 200 m3/s te bereiken, maar dat duurde niet langer dan 1 dag. Gemiddeld bedraagt de Maasafvoer in januari 500 m3/s, veel stelt de huidige piek dan ook niet voor. Een gemiddelde januari-afvoer zit er voorlopig ook niet in. Sinds gisteren is de afvoer weer gaan dalen en dat zal zich de hele week voortzetten, tot de afvoer aan het eind van de week weer onder de 100 m3/s zal zijn uitgekomen. Het stroomgebied van de Maas ligt deze week ook onder de vleugels van het hoge drukgebied en dat levert ook hier droog, vriezend weer op.

Voor het eerst deze winter is er ook in de Ardennen een aardige laag sneeuw gevallen. Op de hoogste heuvels ligt 30 – 40 cm. Als de dooi straks invalt, dan kan dat een aardige hoeveelheid smeltwater opleveren. Voorlopig is dat nog niet zover. Dooi met regen wordt op z’n vroegst pas na het volgende weekend verwacht.