U bent hier

maandag 18 januari 2016

Deze week dalende waterstanden

De toppen van de kleine hoogwatergolven in de Rijn en de Maas hebben inmiddels de Noordzee bereikt en de waterstanden zijn nu overal weer aan het dalen. Deze daling zet de komende week door. Het wordt een droge, winterse week en pas na het volgende weekend is er weer kans op neerslag. 

De Rijn bereikte zaterdagmiddag bij Lobith haar hoogste stand, 11,70 m. De afvoer bedroeg tijdens de piek 3.980 m3/s. Gemiddeld genomen komt de afvoer hier 25 dagen per jaar bovenuit. Sinds de werken van Ruimte voor de Rivier zijn uitgevoerd, kunnen de Rijntakken 16.000 m3/s verwerken. Het ging bij deze golf dus ongeveer om een kwart van die hoeveelheid. 

De Maas bereikte de hoogste afvoer bij Borgharen op zaterdagochtend. De top bedroeg zelfs 875 m3/s, wat duidelijk meer was dan eerder verwcht. De piek was echter een uitschieter, die ca 150 m3/s boven de verdere waterstand van die dag uitstak. De Maas heeft veel van dit soort uitschieters. Als we stroomopwaarts de rivier langs gaan, dan vinden we de oorsprong ergens halverwege de Sambre. Een van de stuwen daar laat schoksgewijs het water door, waardoor de Sambre de hele dag door pieken en dalen vertoont, met een verschil van tot wel 100 m3/s. In de Maas aangekomen, wordt een deel van deze pieken uitgefilterd, maar bij de hogere lukt dat niet en die worden dan zelfs nog versterkt. Vaak wordt zo'n piek dan ook weer gevolgd door een dal. Bij Borgharen daalde de afvoer na de piek dan ook weer naar 550 m3/s. Ik hou het daarom maar op een piek van ca 725 m3/s. Deze afvoer wordt in de Maas ca 20 dagen per jaar overschreden.

Verwachting lange termijn

In heel Noordwest Europa is de winter ingetreden en in de Duitse en Franse Middengebergten en de Ardennen is een flink pak sneeuw gevallen. De komende week houdt het winterweer aan; nieuwe sneeuw wordt niet verwacht. Pas rond het volgend weekend is er verandering op komst. De wind gaat weer vanaf de Atlantische Oceaan waaien en het zal dan ook weer gaan dooien. Zoals het er nu naar uitziet, breekt er dan geen natte periode aan. Er lijkt zich een hogedrukgebied boven midden en oost Europa te nestelen, dat de regengebieden voorlopig op afstand houdt. 

Een volgend bericht kunt u rond volgend weekend verwachten.