U bent hier

maandag 23 mei 2016

Veel regen in Nederland

Vandaag en gisteren lag Nederland onder een dik wolkendek waar met name in een strook over midden Nederland veel neerslag uit viel, lokaal tot bijna 5 cm. De veroorzaker was een lagedrukgebeid dat over NL naar het oosten trok. 

Voor een groot deel van het land is hiermee het sinds begin mei opgelopen neerslagtekort weer even flink teruggezet. Omdat de neerslag vooral langdurig aanhield en nergens heel hevig was konden alle sloten en beken het water goed afvoeren en leidde het nergens in het land tot extreme waterstanden.

Maar weinig effect in de rivieren

In de stroomgebieden van Maas en Rijn bleef de neerslag beperkt. Zelfs vlak over de grens, in de Ardennen, viel al niet meer dan 1 tot 1,5 cm en dat had op de Maas maar weinig invloed. De afvoer stijgt wel iets, maar meer dan 200 m3/s wordt het Borgharen niet. De komende dagen valt er ook niet veel regen, zodat de afvoer in de Maas na morgen weer zal dalen. Pas komend weekend wordt weer meer neerslag verwacht.

De Rijn zal vanuit Zuid Duitsland wel wat meer water te verwerken krijgen. Het zorgt ervoor dat de daling die sinds het piekje van eind vorige week was ingezet, weer stokt bij ca 10 meter, waarna het vanaf woensdag weer langzaam gaat stijgen. Aan het eind van deze week kan de stand bij Lobith dan weer rond de 10,5 m uitkomen. 

Een verdere stijging zit er voorlopig niet in, omdat er deze week niet veel neerslag meer wordt verwacht. Vanaf komend weekend lijkt dat echter weer te veranderen; lage waterstanden zijn in de Rijn voorlopig dan ook niet te verwachten.