U bent hier

maandag 28 november 2016

Hogedrukgebieden maken weer de dienst uit

Op een kort intermezzo na, waarbij de westelijke circulatie even op gang kwam, wordt ons weer dit najaar vooral gedomineerd door hoge drukgebieden.  Nadat ze in september boven het continent lagen, waardoor we met warm en droog weer uit het zuiden te maken hadden, liggen ze sinds oktober vooral ten noorden en te westen van ons. Dat levert dan oosten tot noorden winden op die koud en vooral droog weer brengen. In alle gevallen houden deze hoge drukgebieden de meeste regenzones vanaf de Atlantische Oceaan op afstand.

Op dit moment ligt er een hoge drukgebied boven de Britse eilanden; de oceaan zit dan op slot en regenzones komen er niet doorheen. De wind draait naar het noordoosten en voert enkele dagen koude lucht aan. Later deze week zakt het hoog iets naar het zuiden en steekt een voorzichtige westelijke stroming op. Tot het eind van de week brengt dat echter nog geen neerslag met zich mee, het wordt dan wel weer wat zachter.

Volgens de weermodellen wordt de eerste neerslag pas rond het midden van de week daarna verwacht, maar dat is nog zo ver weg, dat dat nog zeer onzeker is.

Rijn zakt deze week bij Lobith naar ca 8 m

Vorige week profiteerde de Rijn nog van de neerslag die met de kortdurende westelijke circulatie was meegevoerd. De stand bij Lobith tipte toen even aan de voor deze tijd van het jaar ongeveer gemiddelde stand van 9,23 m +NAP. Inmiddels is het alweer bijna een week droog stroomopwaarts van Nederland en is de stand bij Lobith al weer 50 cm lager.

Nu de droogte aanhoudt, zal de waterstand bij Lobith verder dalen met ca 10 tot 15 cm per dag. Tijdens of net na het komend weekend komt de stand dan weer onder de 8 meter uit. Zoals het er nu naar uitziet zal de daling daarna nog verder doorzetten en is de kans groot dat ook de 7,5 m wordt bereikt aan het eind van de volgende week.

Maas weer onder de 100 m3/s

De Maas is na het korte natte intermezzo ook al weer een week aan het dalen. De daggemiddelde afvoer ligt na een piekje vorige week van 125 m3/s nu op ca 80 m3/s en zal de komende dagen langzaam verder dalen.  Aan het eind van de week komt de afvoer dan weer rond de 50 m3/s te liggen wat erg laag is voor de tijd van het jaar. Gemiddeld hoort het nu ongeveer 275 m3/s te zijn.

Ook voor het stroomgebied van de Maas wordt de komende week tot 10 dagen nauwelijks neerslag verwacht. De Maasafvoer zal daarom tot in het midden van de volgende week laag blijven. 

Met de lage afvoeren zijn ook de opvallende schommelingen in de Maas in Zuid Limburg weer terug. De afgelopen week hadden deze schommelingen ineens een dag-nachtritme. 's Nachts was de afvoer laag om dan rond 6 uur 's morgens in korte tijd te stijgen van 50 naar ca 150 m3/s. In de avond liep de afvoer dan weer snel terug. 

Verbeterde website Rijkswaterstaat

De website van RWS met van de waterafvoeren en waterhoogten is vernieuwd. De kaarten zijn makkelijker te bedienen en bij de grafieken is er de keuze om tot 28 dagen terug het verloop te bekijken. Als je met de cursor over de grafiek beweggt, zie je ook de standen cq afvoeren van een bepaald moment. Verder is er de mogelijkheid om gegevens te downloaden. Een mooie verbetering. Op waterpeilen.nl zijn deze sites ook te vinden via de kaart met de stroomgebieden.