U bent hier

maandag 31 oktober 2016

Waterstanden blijven laag voor de tijd van het jaar

De neerslag van begin vorige week heeft voor een kleine opleving gezorgd in de rivieren. In de Maas was de stijging zeer beperkt en van korte duur; de Rijn kreeg wel wat meer water te verwerken en de kleine piek die dat opleverde passeert morgenochtend. Ondertussen is het al weer 5 dagen droog in de stroomgebieden en deze droogte zal ook deze week nog aanhouden. De Rijn zal daarom weer gaan dalen en de Maas blijft voorlopig nog laag.

 

Rijn blijft net onder de 8 meter

Sinds de laagste stand van 2 weken terug is de Rijn bij Lobith langzaam omhoog gekropen naar een stand die in de nacht van maandag op dinsdag op ca 7,85 m +NAP uit zal komen. De afvoer bedraagt dan ca 1275 m3/s, bijna 300 m3/s meer dan tijdens het dieptepunt.  Het meeste extra water was afkomstig uit Zuid- en Midden Duitsland.

Al meer dan een maand ligt West Europa onder de invloed van grote hoge drukgebieden, die neerslaggebieden op afstand houden. Eerst lag dit hogedruksysteem boven Scandinavië, maar sinds vorige week is het naar het zuiden afgezakt en nu ligt het boven Tsjechië. Langzaam schrompelt het ineen en over enkele dagen zal het van de weerkaarten verdwenen zijn. Gewoonlijk is dat het moment waarop lage drukgebieden toeslaan, maar nu niet. Een nieuw hoge drukgebied is ontstaan boven de Atlantische Oceaan en dat houdt regengebieden vanaf de oceaan voorlopig tegen. Dit nieuwe hoge drukgebied lijkt nog zeker de hele week invloed te houden op ons weer en voor zover regengebieden zich naar het stroomgebied van de Rijn en Maas kunnen uitbreiden, gaat het om kleine hoeveelheden neerslag die ze brengen.

Na het kleine piekje op dinsdag zal de afvoer bij Lobith daarom weer gaan dalen. Deze daling zal zich zeker tot in het volgende weekend voortzetten. De waterstand zal dan weer onder de 7,5 meter zijn gezakt en de afvoer komt weer onder de 1100 m3/s.  Zoals het er nu naar uitziet, zal de daling ook in de week daarna doorgaan, als de regen uitblijft.

Maas blijft laag

In tegenstelling tot de Rijn veerde de Maas vorige week niet op. Er viel enkele cm’s  neerslag in de Ardennen, maar dat leverde maar een heel klein watergolfje op. De etmaalgemiddelde afvoer bij Borgharen steeg in het midden van de week gedurende 2 dagen van ca 15 naar 35 m3/s en toen wat het weer voorbij.

Nu het droge weer deze week nog aanhoudt, komt er de hele week ook geen verandering in de lage afvoeren. De eerste regen van betekenis wordt in het stroomgebied van de Maas pas komend weekend verwacht, maar dat is nog te ver weg om iets met zekerheid over te kunnen zeggen.