U bent hier

maandag 7 augustus 2017

Natte week verwacht voor midden Europa

De afgelopen dagen verliepen, op enkele buien in Zuid Duitsland na, vrijwel droog voor het stroomgebied van Rijn en Maas. De extreme regen in Oostenrijk, die lokaal beken buiten hun oevers liet treden, viel in het stroomgebied van de Donau en dat water komt niet onze kant op. 

Het hoge drukgebied dat voor wat droger weer zorgde trekt nu naar Polen en vanaf morgen volgen dan 3 natte dagen in het oosten van Frankrijk en midden Duitsland. Er valt voldoende regen om de Rijn eerst in Duitsland en na het komend weekend ook in Nerderland weer wat te laten stijgen. Het stroomgebied van de Maas ontvangt maar weinig neerslag, niet voldoende voor een stijging. Maar de neerslag moet nog vallen en in vergelijkbare situaties eerder deze zomer volgde een regengebied ook wel eens net een andere koers.

Lobith daalt deze week nog naar net boven de 8 meter

De Rijn daalde de afgelopen week wat minder snel dan ik vorige week verwachtte. In Duitsland viel toch meer regen dan ik had voorzien en dat zorgde voor een langzamere daling. De stand bedraagt nu ca 8,6 m wat ongeveer normaal is voor deze tijd van het jaar. De komende 5 tot 6 dagen gaat daar nog ca 50 cm vanaf. De regen die voor dinsdag t/m donderdag in het stroomgebied wordt verwacht, zal vanaf zaterdag weer voor een stijging van de stand kunnen zorgen. Hoe veel erbij komt is nog niet te zeggen, want de regen moet eerst nog vallen. Omdat het na donderdag ook weer een paar dagen droog lijkt te worden in het stroomgebied, leuk het zeker geen erg grote stijging worden. Voorlopig houd ik het op maximaal 9 meter begin volgende week.

Maas blijft laag, maar met grote uitschieters

De afvoer in de Maas blijft voorlopig laag, met bij Borgharen een afvoer tussen de 10 en 20 m3/s. Terwijl het in het stroomgebied van de Rijn redelijk nat is geweest de laatste weken en ook Nederland een flinke portie regen heeft gehad, blijft het langs de Maas nog steeds droog. In België zijn ook nog steeds gebieden met een flink neeslagtekort, terwijl dat in Nederland nu wel achter de rug is. 

Net als vorig jaar zijn er soms wel weer vreemde uitschieters. Zij worden veroorzaakt door het stuwbeheer in de Sambre in Wallonië. De afvoer gaat dan in heel korte tijd sterk omhoog. In de afbeelding hieronder is te zien hoe sterk de afvoer ineens stijgt in de Maas bij Borgharen.

IMG_0320.PNG

afvoerpiek Borgharen
afvoerpiek Borgharen

Bij Borgharen zorgt dit binnen een half uur voor een stijging van de waterstand vanca 1,5 m. In de bovenste afbeelding hiernaast is dat te zien. Verder stroomafwaarts neemt de hoogte van de stijging langzaam af. Als gevolg van het Grensmaasproject is de rivieroever hier verlaagd en de hoogwatergolf vlakt hier dan sterk in uit. Na Meers waar het Grensmaasproject nog moet beginnen, werkt dit proces niet meer en blijft de golf verder even hoog. 

De komende week blijft de afvoer laag in de Maas. Misschien dat de regen in het oosten van Frankrijk voor wat meer water zorgt aan het eind van de week. Maar de kans daarop is niet groot.