U bent hier

Ook weer hoogwater in Benedenrivierengebied en Biesbosch

Het is niet gebruikelijk om twee berichten op een dag te maken, maar vanavond viel mij op dat de situatie in het Benedenrivierengebied toch anders gaat verlopen dan ik enkele berichten geleden schreef; daarom deze korte aanvulling.

De kans is namelijk groot dat de Noordwaard donderdag of vrijdag opnieuw vanuit de Nieuwe Merwede gaat overstromen en dat de Biesbosch weer grotendeels onder water komt te staan. De wind langs de kust is nu nog zuidwest, maar zal morgen naar het westen draaien en dan nog wat aansterken tot windkracht 7. De situatie lijkt heel veel op die van 4 weken terug en ook nu zal er sprake zijn van een plotselinge sterke opzet van zeewater voor de kust waardoor er tijdens vloed extra veel zeewater via de Nieuwe Waterweg naar binnen zal stromen.

Door het instromende zeewater keert de stroming in het Benedenrivierengebied om en kan het aangevoerde rivierwater enige tijd niet naar zee stromen. Toeval of niet, net op dit moment is ook de rivierafvoer die vanuit de Waal, Lek en Maas het gebied bereikt weer erg hoog. Via de Waal en de Lek wordt ongeveer dezelfde hoeveelheid rivierwater aangevoerd als een maand geleden (nu ca 4750 m3/s en de vorige keer 5000) en via de Maas is de aanvoer zelfs nog een flink stuk groter (nu 1500 m3/s, de vorige keer 1000).

Al het zeewater dat vanuit het westen het gebied instroomt en het rivierwater dat vanuit het oosten aankomt moet enige tijd in het Benedenrivierengebied worden opgeslagen. Het peil stijgt daar dan tot extra grote hoogte en de lagere delen van de oevers, maar ook de speciaal daarvoor ingerichte Noordwaard, zal dan weer vol stromen. Volgens de verwachting blijft het peil net iets lager dan een maand geleden. Bij Werkendam kwam het in februari tot 2,2 m +NAP, nu wordt 2,1 m verwacht. De drempel van de Noordwaard ligt op 2 meter.

Ook op andere plaatsen zoals bij Dordrecht en in het Hollands Diep en Haringvliet zal de stand waarschijnlijk net iets lager blijven dan een maand geleden, maar dat betekent ook daar dat de lagere delen van de oevers zullen overstromen.