U bent hier

Update 19 januari

De waterstanden gaan de komende week weer stijgen, maar een nieuwe hoogwatergolf lijkt er niet te komen. In mijn vorige bericht ging ik nog uit van een sterkere stijging, maar het blijft waarschijnlijk bij licht verhoogde standen.

Het wordt vanaf zondag zachter in de stroomgebieden, maar de hoeveelheid neerslag blijft achter bij de eerdere verwachtingen. Een groot deel van de sneeuw in de Middelgebergten zal daarom ook smelten, maar de hoeveelheid water, die dat samen met de regenval oplevert, zal niet heel groot worden.

De afgelopen dagen viel veel sneeuw in een strook over België en Noordoost Frankrijk naar het midden van Duitsland. In de Ardennen en Eiffel ligt zo'n 20 tot 25 cm en op de oostelijke oever van de Rijn in het Sauerland en het Westerwald tot meer dan 30 cm. in Zuid Duitsland een Zwitserland ligt maar een dun sneeuwdek, alleen hogerop in de heuvels en bergen ligt daar meer.

De regen komt ook wat later dan eerder verwacht, vanaf 22 t/m 24 januari en het blijft op de meeste deelstroomgebieden bij zo'n 20 tot 30 mm; in het Zwarte Woud en de Vogezen tot 50 mm. Vanaf 25 januari ziet het er naar uit dat het langere tijd droog blijft. 

Rijn

De Rijn bereikt vandaag zijn laagste stand van ca 9,9 m en gaat nu tijgen. Dit is afkomstig van de regen die er de afgelopen dagen meer in het zuiden van Duitsland en oost Frankrijk is gevallen. Het zorgt voor een eerste stijging tot ca 11 m (NAP) op 22 januari. In de dagen daarna arriveert het water van de neerslag die tussen 22 en 24 januari gaat vallen en dat zorgt voor een stijging tot rond de 12,5 m (NAP) op 26 en 27 januari. De afvoer is dan gestegen tot tussen 4.750 en 5.000 m3/s.

Uiteraard nog een slag om de arm want de regen moet nog vallen en de combinatie met een smeltend sneeuwdek is ook wat lastiger in te schatten. Een stijging tot 14 m, zoals bij de vorige hoogwatergolven is onwaarschijnlijk. Daarvoor zou ca 2.000 m3/s meer water nodig zijn dan ik nu verwacht en het is onwaarschijnlijk dat dat beschikbaar komt.

Maas

In de Ardennen ligt een flink pak sneeuw, maar niet zoveel als waar ik dinsdag nog vanuit ging, want het is ook op de hogere delen niet meer geworden dan zo'n 20 tot 25 cm. Vanaf 22 januari smelt dit sneeuwdek weg als het er een paar regenachtige dagen volgen. De neerslaghoeveelheden zijn niet zo heel erg groot en daarom verwacht i maar een beperkte stijging. 

De 1500 m3/s die ik dinsdag als mogelijkheid noemde zal er niet komen. Ik verwacht nu een afvoer tussen 750 en 1000 m3/s. Gisteren is de Maas iets gestegen, van ca 375 eerder in de week naar 450 m3/s op donderdag, vanwege regenval ten zuiden van de Ardennen op woensdag. Dat water wordt nu afgevoerd en dan daalt de Maas eerst weer enkele dagen naar ca 375 m3/s op 22 januari, voordat de nieuwe stijging begint.

Zoals het er nu naar uitziet valt er op alle drie de regendagen ongeveer dezelfde hoeveelheid regen, zo'n 7 tot 10 mm per dag. Dat zijn geen grote hoeveelheden en de Maas zal daarom niet snel stijgen; ik verwacht met zo'n 150 tot 200 m3/s per dag. Op 25 januari wordt dan de hoogste afvoer bereikt tussen 750 en 1000 m3/s. Daarna zet de daling weer in, want voorlopig wordt vanaf 24 januari geen nieuwe regen verwacht.