U bent hier

Update Rijn en Maas

De verwachting voor veel regen in de stroomgebieden lijkt uit te gaan komen, maar zoals voorzien blijft het bij maar 3 natte dagen. Er valt voldoende om de Rijn en de Maas even snel te laten stijgen. Maar het einde is ook al weer in zicht, dus geen grote hoogwaters.

Maas

Vooral morgen erg nat in het stroomgebied met lokaal a 50 mm in de Ardennen, met de hoofdmoot ook nog eens aan de noordzijde van dit middelgebergte. De Maas zal daarom snel stijgen en bij Maastricht naar verwachting al op 8/2 tot boven 1000m3/s stijgen; op dit moment bedraagt de afvoer ongeveer 400 m3/s. Vanaf 8/2 gaat de stijging wat langzamer naar ca 1100-1300m3/s op 10 en 11/2. Na 10/2 wordt het weer droger in het stroomgebied en dus gaat de afvoer vanaf 11/2 weer dalen.

Rijn 

Ook in het stroomgebied van de Rijn gaat de komende 3 dagen veel regen vallen, met de hoofdmoot in het noorden, in het Sauerland, de Eiffel en het Westerwald. Het eerste water arriveert op 9/2 als de Rijn bij Lobith gedaald zal zijn tot ca 10,25 m (NAP). De dagen daarna stijgt de stand met 50 à 60 cm per dag en de hoogste stand verwacht ik op 12 of 13/2, rond de 12m (NAP), 1,5 m hoger dan nu. De afvoer die nu ca 3.000 m3/s zal dan tot ca 4.500 m3/s gestegen zijn.

Het einde van de regenperiode is echter ook alweer in zicht, dus blijft het bij een korte flux en gaat de stand na 13/2 weer dalen. 

Geul 

Dit maal ook aandacht voor de Geul. De regenzone die morgen over trekt zal namelijk langdurig stil hangen boven het stroomgebied van de Geul en vooral in het Waalse deel kan 30-40mm regen vallen. Dat is voldoende voor een snelle stijging van de Geul, naar ca 30-35 m3/s. Dat is voldoende om de beek zover te laten stijgen dat de bedding geheel gevuld is en lokaal zullen lager gelegen percelen naast de beek ook kunnen overstromen.

Er valt trouwens langs niet zoveel regen als in juli 2021; toen viel er 150mm in ca 30 uur en ging de afvoer bij de Waals Nederlandse grens naar ca 75 m3/s. Verder stroomafwaarts kwam daar nog het water bij vanuit zijbeken, zodat het richting Valkenburg nog wat meer werd, misschien wel 100 m3/s. Maar een groot deel van het water werd daar ook in het dal geborgen, zodat de afvoer stroomafwaarts niet verder opliep. Al dat water in het dal leidde echter wel tot heel veel overlast.

Met de hoeveelheden regen die morgen worden verwacht en de afvoer die dat oplevert, zal het niet zover komen, maar het snel stijgende water zal bij de bewoners van het Geuldal misschien wel weer wat spanning oproepen. Via de website van het waterschap zijn de afvoeren van de Geul te volgen. Vooral de meting van het Waalse Sippenaeken is interessant om bij te houden. Deze geeft een goed beeld hoeveel water er vanuit Wallonië onderweg is. Vanaf daar is het water ca 4 tot 6 uur onderweg naar Valkenburg.