U bent hier

Update Rijn en Maas 27 oktober

Een groot lagedrukgebied boven de Britse Eilanden bepaalt voorlopig het weer. Het zorgt voor een zuidwestelijke stroming met dagelijks regengebieden die over de stroomgebieden van Rijn en Maas trekken. De rivieren zullen daarom de komende dagen gestaag blijven stijgen. Een hoogwater is nog niet in zicht, maar de standen stijgen wel tot boven de langjarig gemiddelde waarden voor deze tijd van het jaar.

De Rijn staat nu nog laag met bij Lobith een stand onder de 8 m (NAP) en een afvoer van ca 1.200 m3/s. Een eerste klein golfje water zorgt vanaf nu voor een wat snellere stijging naar ca 8,5 m (NAP) op 29 oktober. Daarna zet de stijging langzaam door en de 9 m (NAP) kan op 31 oktober overschreden worden. De afvoer bedraagt dan al ca 2.000 m3/s. Daarna wordt het onzekerder omdat dit afhangt van de regen die de komende dagen gaat vallen en de neerslagverwachtingen nog kunnen wijzigen.

Op grond van de huidige verwachting is de kans groot dat de waterstand verder stijgt naar 9,5 tot 10 meter rond 4 november. Een onzekere factor daarin is de hoeveelheid regen die op 29 en 30 oktober gaat vallen, vooral in het stroomgebied van de Moezel. Mogelijk valt daar erg veel regen met zo'n 3 tot 4 cm per dag en als dat uit komt, is een grotere stijging mogelijk tot tussen de 10,5 en 11 meter. 

Ook de eerste dagen van november blijft het regenachtig. Voorlopig zonder grote hoeveelheden, maar dat kan nog veranderen en omdat het stroomgebied tegen die tijd verzadigd is geraakt kan ook een kleinere hoeveelheid al een verdere stijging veroorzaken. 

De Maas is vandaag door de regenval van de afgelopen dagen gestegen tot tussen de 250 en 300 m3/s. Tot en met zondag valt er iedere dag zo'n 10 tot 15 mm regen en dat is voldoende om de afvoer langzaam verder te laten stijgen tot tussen de 400 en 500 m3/s op maandag 30/10. Maandag en dinsdag lijken volgens de huidige verwachting wat minder nat te gaan verlopen zodat een verdere stijging dan niet waarschijnlijk is.

Dit zijn echter de dagen dat er veel regen in het stroomgebied van de Moezel valt en als dat wat verschuift dan kan de Maas er ook van profiteren. In dat geval is een verdere stijging mogelijk tot misschien 750 m3/s. Maar als dat achterwege blijft, dan blijft het rond 1/11 bij een afvoer tussen de 400 en 500 m3/s. Een langere droge periode is voorlopig niet in zicht en vanaf 3/11 kan er opnieuw meer regen gaan vallen, zodat een verdere stijging op die termijn ook nog mogelijk is.

Er breekt dus een periode aan met stijgende standen en het is nog onduidelijk tot hoever dat door zal gaan. De komende dagen zal ik wat vaker berichten maken als er meer bekend is over de regenhoeveelheden en waterstanden.