U bent hier

Voldoende regen voor een stijging van de waterstanden

Na een droge week met dalende waterstanden slaat het weer vanaf maandag om en er kan voldoende regen vallen in de stroomgebieden om de waterstanden flink te laten stijgen. Van hoogwater is in deze tijd van het jaar nog geen sprake, maar wel stijgen de standen tot boven het langjarig gemiddelde. Na het weekend wordt het weer droger, maar waarschijnlijk te kort voor lage afvoeren. De rubriek Water Inzicht ontbreekt deze week.

Water van de week

Lagedrukgebieden komen dichtbij en brengen veel regen in de stroomgebieden

Een hogedrukgebied dat over Engeland en Nederland naar Scandinavië trok bepaalde de afgelopen week het weer. De wind kwam uit het (noord)oosten en dat betekent doorgaans dat het droog is. Na vandaag is het hogedrukgebied zover naar het oosten getrokken dat een lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan naar het zuiden van Engeland is getrokken, grip op ons weer.

Het weersysteem trekt ten noorden van ons langs en bijbehorende regenzones passeren op maandag en trekken op dinsdag verder de stroomgebieden in. Er wordt tot 20 mm regen verwacht, maar er zijn ook grote gebieden waar maar 5 mm valt, dus is de invloed op de rivieren nog gering.

Dat verandert vanaf woensdag als een nieuw lagedrukgebied over de Noordzee naar het oosten trekt, met op donderdag een aparte kern die over of vlak langs Nederland trekt. Dit zou bij ons de eerste herfststorm kunnen veroorzaken en in de stroomgebieden veel regen. Dan kan er 20 tot 50 mm regen vallen, het meest in de Ardennen, Midden-Duitsland, Oost-Frankrijk en de Alpen. Deze hoeveelheden zijn voldoende om Rijn en Maas flink te laten stijgen.

Ook aan het eind van de week blijft de invloed van de lagedrukgebieden nog groot en kan er nog meer regen vallen; maar niet meer zoveel als op donderdag. Vanaf zondag neemt een hogedrukgebied het weer even over. En dit beweegt in de dagen daarna naar Midden-Europa. Het houdt de regengebieden op afstand en er volgen een paar droge dagen. Waarschijnlijk gaat het maar om een korte droge periode en kunnen in de loop van de week na het volgend weekend lagedrukgebieden met regenval opnieuw het weerbeeld gaan bepalen.

Rijn daalt nog iets, tot net onder 8 m (NAP), vanaf 27/9 weer stijgend.

Van de extreme regenval in Oostenrijk kreeg de Rijn maar een klein beetje mee en dat water passeerde in de loop van de week. Samen met water dat uit Duitsland afkomstig was, zorgde het in het begin van de week voor een klein piekje van ca 8,7 m (NAP) en een afvoer van 1.750 m3/s.

In de rest van het stroomgebied werd het al snel droog en daarom daalde de waterstand de rest van de week, naar ca 8,2 m (NAP) op dit moment en de afvoer is nu net onder de 1500 m3/s uitgekomen. De komende dagen zet de daling nog even door, maar niet lang meer, want maandag gaat er al regen vallen in het stroomgebied en het eerste water daarvan komt woensdag en donderdag aan bij Lobith.

De stand is dan tot net onder de 8 m (NAP) gedaald en de afvoer tot circa 1.300 m3/s. Daarna volgt eerst een langzame stijging naar weer iets boven de 8 m (NAP) op zaterdag 28/9. Wanneer het water arriveert dat op donderdag in het stroomgebied is gevallen, versnelt de stijging naar ca 8,6 m (NAP) op zondag 29/9. Ook daarna zet de stijging nog door en op 1 of 2/10 wordt dan de 9 m (NAP) overschreden en kan de afvoer oplopen tot mogelijk 2.200 m3/s.

Veel verder zal de waterstand niet omhooggaan, want vanaf zondag wordt het in ieder geval een paar dagen droog en dat betekent dat vanaf dinsdag 2 of woensdag 3/10 de waterstand weer gaat dalen. He lang dart duurt is nu nog niet te zeggen.

Maas gaat stijgen vanaf dinsdag, misschien naar 400 m3/s

Ondanks de droge week is de afvoer van de Maas maar weinig gedaald. Aan het eind van de week bedroeg de afvoer bij Maastricht iets minder dan 100 m3/s en dat is ongeveer het langjarig gemiddelde. Vanaf maandag gaat er regen vallen in de Ardennen en dat kan vanaf dinsdag al een lichte stijging veroorzaken; maar de afvoer zal nog niet hoger dan tussen 125 en 150 m3/s uitkomen.

Donderdag wordt een spannende dag in het stroomgebied, want er kan dan 30 tot 50 mm regen vallen en dat is voldoende voor een flinke stijging. Een en ander hangt af van waar de neerslagzone precies komt te liggen. Als dat boven de Ardennen is, dan kan de afvoer in de loop van donderdag en daarna op vrijdag stijgen tot mogelijk 400 of 500 m3/s. Als de regen vooral buiten de Ardennen valt, blijft het bij 200 tot 250 m3/s.

Op vrijdag en zaterdag kan er ook nog wat regen vallen, maar geen grote hoeveelheden en dan gaan de afvoeren weer naar beneden. Ook het begin van de volgende week verloopt droog, zodat de afvoeren dan verder dalen naar tussen de ca 200 en 150 m3/s in het midden van de week, afhankelijk van hoe groot de stijging was aan het eind van deze week.