U bent hier

vrijdag 28 juli 2017

Lage drukgebied veroorzaakte zeer veel regen in oosten Duitsland

De depressie die begin deze week over Nederland trok heeft vooral in Duitsland veel regen gebracht. Eerst leek het er even op dat Nederland de volle laag zou krijgen, maar dat gebeurde net niet. Omdat het lage drukgebied maar langzaam bewoog kon lokaal zeer veel regen vallen. In de omgeving van Hannover viel tot 12 cm, wat zeer uitzonderlijk is voor één regengebied. De beken rond Hannover konden al het water maar nauwelijks afvoeren en veel uiterwaarden overstroomden. Dit water zal Nederland niet bereiken omdat het uiteindelijk in de Weser uit komt en die stroomt naar de Duitse Noordzee nabij Bremen.

Het lage drukgebied bracht echter ook in het stroomgebied van de Rijn nog voldoende neerslag voor een kleine stijging. De Maas ontsprong wederom de dans en daar blijven de afvoeren onverminderd laag.

Komende week blijft het grotendeels droog met alleen wat lokale buien. Op de Rijn en de Maas heeft dat geen invloed.

Rijn stijgt in twee etappes naar ca 9,3 m

De Rijn stond aan het begin van de week net onder de 8 m en is sinds een dag of 3 aan het stijgen. Dit is het water van enkele noordelijke zijrivieren die in de Rijn uitmonden. Het lage drukgebied trok van noord naar zuid over Duitsland en de noordelijke zijrivieren waren dus het eerst aan de buurt om te stijgen. Bij Lobith bedraagt de stand na de eerste stijging nu ca 8,5 m. Inmiddels zijn de noordelijke zijrivieren al weer aan het dalen, maar nadert een tweede golf met het extra water vanuit Zuid Duitsland. Dit zorgt vanaf vandaag voor een verder stijging bij Lobith tot ca 9,3 m op zondag. 

Dat is dan tevens het hoogste punt, want de dagen erna zal de stand weer dalen, eerst met ca 30 cm per dag, later langzamer. Aan het eind van de volgende week komt de 8 m dan al weer in zicht. 

Een stand van 9,3 m is in de zomer niet uitzonderlijk, het is maar iets boven de gemiddelde stand voor deze tijd van het jaar. 

Maasafvoer blijft laag

Voor de zoveelste keer dit jaar ging de regen aan het stroomgebied van de Maas voorbij. In de eerdere verwachtingen leek de Maas nog wel een paar cm neerslag te gaan ontvangen, maar uiteindelijk trok de het neerslaggebied via Nederland naar Duitsland en ging het daar helemaal los. Langs de Maas viel onvoldoende om de afvoer te laten stijgen. Even was er een korte opleving van 20 naar 40 m3/s, maar inmiddels is de afvoer al weer terug op 15 m3/s. 

De komende week verandert er weinig voor de Maa; er. Wordt niet veel neerslag verwacht en de afvoeren blijven voorlopig laag.