U bent hier

vrijdag 3 juni 2016

Buiig weer houdt voorlopig nog aan

Het weerbeeld verandert de komende dagen nog maar weinig. Een klein lage drukgebied ligt boven het westen van Duitsland en in de onstabiele lucht die vooral ten noorden ervan wordt aangevoerd, ontstaan in de middag en avond steeds weer extreme buien. Gisteren was het wederom vooral Limburg en Oost Brabant prijs. Anders dan de avond ervoor doofde het nu wel wat eerder uit. De beken in Limburg kunnen het water nog steeds aardig goed verwerken, wel staan ze vaak bank-full. In de meer vlakke delen van Limburg zoals de Peelhorst en het stroomgebied van de Niers, waar de stroomsnelheid klein is, zijn de waterstanden wel zo hoog dat er lokaal gebieden zijn overstroomd.

Ook de beken (Oude IJssel en Berkel) die vanuit Duitland via Gelderland naar de IJssel stromen zijn goed gevuld en zorgen in de IJssel voor een extra hoge stand.  

De komende 2 dagen verandert aan deze situatie nog maar weinig. Vandaag en ook morgen staan weer buien op de agenda, nu trouwens in heel Nederland, maar in het zuidoosten zal dat dan voor nogmaals voor extra aanvoer naar de beken leiden, waardoor ze plaatselijk buiten hun oevers kunnen treden.

Rijn stijgt nog licht naar ca 12,6 m bij Lobith

De forse buien die in Duitsland vooral in de regio tussen Trier, Keulen en Emmerich vallen hebben ondanks de soms grote hoeveelheden neerslag nog maar een beperkte invloed op de waterstand in de Rijn. Daarvoor is het gebied waar de buien vallen te klein in vergelijking met de oppervlakte van het hele stroomgebied. Ook al steeg de afvoer in de Ahr gisteren naar een onwaarschijnlijke 275 m3/s, dat weegt niet op tegen de afname van de afvoer vanuit de Bovenrijn, die sinds woensdag al weer 700 m3/s is gezakt.  

De komende 2 dagen zakt de aanvoer uit de Bovenrijn nog wat verder, maar de Moezel is juist weer wat gaan stijgen. Trier en ook het oosten van de Ardennen lagen namelijk wel in de vuurlinie van de buien. Samen met de extra aanvoer uit wat kleinere beken in de regio Keulen, oa vanuit buien die vanmiddag nog gaan vallen, zorgt dit ervoor dat de Rijn vandaag en morgen rond Keulen stabiel blijft.

De waterstand bij Lobith is nu gestegen tot 12,45 en vandaag en morgen zet de stijging heel langzaam nog wat verder door tot ca 12,6 m.

De vraag wordt veel gesteld de laatste dagen hoe uitzonderlijk deze waterstanden nu zijn. Het antwoord hierop is misschien wat teleurstellend, maar het is niet zo bijzonder. Sinds 1980 is het in de zomermaanden al 8 keer eerder gebeurd dat de waterstand in de Rijn zo hoog was of nog hoger. Vooral bij de Rijn komt het vaker voor, omdat er in deze tijd veel sneeuw smelt in de Alpen (dat is nu al goed voor 30 - 35% van de afvoer) en als het dan een paar dagen flink regent dan is een stand tussen de 12 en 13 meter snel bereikt.

Zo kan het dus gebeuren dat terwijl er al dagenlang extreem zware buien vallen verspreid over het stroomgebied, dat de waterstand in de Rijn zelf toch niet extreem is. Om dat te bereiken zijn langdurige regenperioden nodig die in een groot deel van het stroomgebied tegelijk veel neerslag achter laten.

Na het weekend zal de waterstand weer gaan dalen. Er blijven nog wel buien vallen, maar slechts in een beperkt deel van het stroomgebied en dat levert onvoldoende water op om het hoge peil in stand te houden.

Maas schommelt rond de 900 m3/s in Noord Limburg nog wat hoger

De Ardennen lagen gisteren ook weer in de buienlijn en nu waren naast de Vesdre ook de Ambleve en de Lesse aan de beurt voor een flinke hoeveelheid extra water. De afvoer in de Maas in Zuid Limburg steeg gisteravond dan ook weer wat tot ca 900 m3/s. Deze afvoer houdt vandaag nog aan. Veel hoger zal het vandaag niet worden want in de zijbeken is de afvoer nu weer gaan dalen. 

Verder stroomafwaarts neemt de afvoer nog wel wat verder toe, door de aanvoer vanuit de vele beken en beekjes die in Limburg in de Maas uitmonden. Zo is alleen de Roer al goed voor ruim 50 m3/s. Bij Venlo kan de Maasafvoer daarom stijgen tot ca 1000 m3/s. Bij deze waterstanden overstromen langs de Maas nog vrijwel nergens de uiterwaarden en langs de rivier zelf zijn dan ook geen problemen te verwachten. In de winter komt deze afvoer gemiddeld zo'n 3 tot 4 keer per jaar voor.

Een afvoer van rond de 1000 m3/s is langs de Maas in deze tijd van het jaar meer bijzonder dan langs de Rijn. Er ligt in het stroomgebied van de Maas nergens meer sneeuw en de aanvoer is dus helemaal afhankelijk van regen die er valt. Bij de Maas is het sinds 1980 dan ook pas twee keer gebeurt dat het ongeveer zo hoog was of nog hoger. 

Later vandaag en ook morgen worden opnieuw stevige buien verwacht in de Ardennen. Dat zal dan weer voor extra aanvoer zorgen, maar veel verder zal de Maas niet stijgen, daarvoor zijn de gebieden waar veel regen valt toch te klein. De afvoer blijft in Zuid Limburg daarom tussen 900 en 1000 m3/s schommelen. In enkele zijbeken kan het wel weer leiden tot hoge afvoeren. Na zaterdag lijkt de buienactiviteit toch minder te gaan worden en zou ook de Maasafvoer weer moeten gaan zakken. Maar tot midden volgende week zal de afvoer nog boven de 500 m3/s liggen.