U bent hier

vrijdag 8 januari 2016

Terugblik afgelopen week

Terwijl het noorden van Nederland en Duitsland de afgelopen week in winterweer werd gedompeld, bleef het in de rest van Noordwest Europa vrij zacht weer. Er passeerden wel een aantal neerslaggebieden en die brachten voldoende regen om de rivieren sinds lange tijd weer eens te laten stijgen. De lage standen in de Rijn en de Maas zijn dan ook verleden tijd en zullen voorlopig niet meer terugkeren. Het is nog steeds vrij zacht voor de tijd van het jaar en pas boven de 2000 m hoogte in de Alpen viel sneeuw. De Middengebergten in Duitsland en de Ardennen zijn daarom nog steeds sneeuwvrij. In de Alpen is eindelijk wel wat sneeuw gevallen. 

Ondanks dat het bijna iedere dag wel regende, vielen de hoeveelheden mee en de stijging van de waterstanden in de  rivieren bleef voorlopig bescheiden. De Rijn steeg bij Lobith van iets onder de 8 m naar 9 m; nog altijd 1,5 meter onder de gemiddelde stand voor deze tijd van het jaar. De Maas steeg naar een afvoer tussen de 400 en 500 m3/s bij Borgharen, wat normaal is voor begin januari.

Verwachting Rijn

Er is in de Rijn nog wat water onderweg en bij Lobith zal de rivier dit weekend verder stijgen naar ca 9,3 m, daarna stabiliseert het peil enkele dagen in afwachting van een verdere stijging later in de week. In Zwitserland en Zuid Duitsland valt de komende 2 dagen vrij veel regen en dat zal over een dag of 5 Nederland bereiken.

Verder naar het noorden passeren volgende week ook wat regengebieden en samen met de extra afvoer uit het zuiden levert dan bij Lobith dan een stijging op tot 10 à 10,5 m, wat ongeveer de gemiddelde stand is voor januari.

Verwachting Maas

Tot midden volgende week passeren met enige regelmaat regengebieden het stroomgebeid van de Maas. er valt voldoende regen om de afvoer rond de 500 m3/s te laten schommelen, misschien midden volgende week, na een intensiever neerslaggebied nog iets hoger, tot 750 m3/s. 

Sneeuw op komst

De verwachting is dat het weerpatroon midden volgende week flink gaat veranderen. De wind draait naar het noordwesten en daarmee dringt koude lucht met sneeubuien de stroomgebieden van Rijn en Maas binnen. Zelfs op zeeniveau kan al sneeuw vallen, maar waarschijnlijk blijft het pas vanaf een hoogte van 200 m liggen. Een groot deel van Midden en Zuid Duitsland, de Ardennen en de Vogezen zullen met sneeuw bedekt raken en in de Alpen kan zelfs meer dan 1 meter sneeuw vallen. De hoeveelheid water die de rivieren nog bereikt zal dan af gaan nemen en de waterstanden zullen vanaf eind volgende week weer gaan dalen.

Hoe de situatie zich daaarna ontwikkelt is nog niet te zeggen. Zeker met een sneeuwlaag in de heuvels, is er ook kans op grotere hoogwaters; daarover later meer.