U bent hier

Waterstanden blijven laag voor de tijd van het jaar, pas na volgend weekend misschien een lichte stijging

Al meer dan een maand valt er weinig regen in de stroomgebieden en dat is te merken aan de waterstanden van de Rijn en meer nog de Maas, die vrij laag zijn voor de tijd van het jaar. Geen uitzonderlijke situaties maar wel weer even wennen na anderhalf jaar met relatief hoge waterstanden. Ook komende week houdt het droge weer aan en pas rond volgend weekend is er voor het eerst kans op wat regen. Of dat voldoende is voor een stijging van de waterstanden is nu nog niet te zeggen. In het water bericht leest u de details.

Water van de week

Hogedrukgebieden blijven het weer bepalen

De hele winter al trekken de hogedrukgebieden aan het langste eind en spelen de lagedrukgebieden een minder grote rol. Vooral sinds begin februari is er niet veel regen meer gevallen en de maand maart verloopt tot nu toe zelfs vrijwel helemaal droog. Dat is ook goed merkbaar in de stroomgebieden die sindsdien langzaam zijn gaan uitdrogen. De rivierafvoeren bevinden zich nu op een vrij laag niveau en voeren slechts ca 50% af van de normale hoeveelheid water in deze tijd van het jaar.

Op dit moment ligt er een groot hogedrukgebied boven West-Europa met een kern boven Schotland. Deze kern schuift de komende dagen over ons heen in de richting van Zuidoost-Europa, waar hij woensdag aankomt. Op de Atlantische Oceaan verschijnt in de tweede helft van de komende week wel een lagedrukgebied maar voorlopig maakt dit niet veel aanstalten om onze kant op te bewegen. Pas in het komend weekend kan neerslag behorend bij dit lagedrukgebied onze omgeving bereiken maar veel regen lijkt er voorlopig niet te gaan vallen.

Over wat er na het volgend weekend gebeurt, is er nog onduidelijkheid. De kans is het grootst dat de lagedrukgebieden wat meer grip op ons weer krijgen en er een westelijke luchtstroming opsteekt, met zo nu en dan regengebieden die de stroomgebieden passeren. Het zou echter ook kunnen dat een nieuwe uitloper van het Azoren-hogedrukgebied zich tot over onze omgeving uitstrekt waardoor het drogere weer ook na het weekend nog aanhoudt.

Rijn stijgt eerst enkele decimeters, vanaf dinsdag weer dalend naar ca 8 m NAP

Het hogedrukgebied zorgt ervoor droog weer in onze omgeving maar over Zuid en midden Europa trokken wel enkele regengebieden van West naar Oost in de afgelopen week. Ze brachten in het stroomgebied van de Moezel en de Bovenrijn voldoende regen voor een lichte stijging.

Dit water is nu onderweg naar Nederland en het eerste er woon heeft Lobith vanmorgen bereikt. De komende twee dagen blijft de stand licht stijgen maar veel meer dan enkele decimeters zal het niet zijn punt. Gisterochtend bereikte de Rijn bij Lobith met een peil van 8,3 m NAP voorlopig zijn laagste stand van het jaar. De afvoer bleef nog net boven de 1500 m³/s. Het is een vrij lage stand en afvoer voor de tijd van het jaar, want gemiddeld is de stand medio maart ongeveer 1,5 m hoger en de afvoer ongeveer 2500 m³/s. Dat wil zeggen dat de Rijnafvoer nu 60% van het langjarig gemiddelde bedraagt.

Het water uit het zuiden van het stroomgebied zorgt komende dagen voor een zeer lichte stijging van circa 30 cm naar 8,6 m NAP op dinsdag; met daarbij een afvoer van circa 1700 m³/s. Omdat het alweer enkele dagen droog is in het stroomgebied volgt er vanaf dinsdag meteen weer een daling en de kans is groot dat die voldoende lang aanhoudt om de afvoer tot onder de 1500 m³/s seconde te laten zakken. Ik verwacht dat dat aanstaande donderdag 20/3 zal gebeuren, maar ook daarna zet de daling nog door om op zondag op maandag onder de 1400 m³/s uit te komen. De waterstand is dan tot dichtbij de 8 m NAP gezakt.

Waarschijnlijk valt er vanaf komend weekend wat vegen in het stroomgebied Maar de hoeveelheden lijken voorlopig klein te blijven en Daarom ga ik er nu van uit dat ook na het komend weekend de waterstand net boven de 8 m blijft schommelen met daarbij en afvoer tussen de 1350 en 1400 m³/s.

Mogelijk valt er wel meer regen, maar dat hangt af van de activiteit van het lagedrukgebied dat aan het eind van de week ten westen van onze omgeving komt te liggen. Mocht het sterker uitpakken dan nu verwacht dan kan er misschien wel voldoende regen vallen voor een wat grotere stijging. Maar een forse stijging van de Rijn zit er voorlopig echt niet in en de kans is groot dat we met lage waterstanden het groeiseizoen ingaan.

Maasafvoer blijft voorlopig laag voor de tijd van het jaar

De regengebieden die deze week over midden Europa trokken, gingen grotendeels aan het stroomgebied van de Maas voorbij en de Maas hoeft in Nederland de komende dagen dan ook niet op extra water te rekenen. Omdat ook de komende week geheel droog verloopt, zullen de afvoeren voorlopig nog blijven dalen.

De afvoer bij Maastricht is nu tot ongeveer 175 m³/s gezakt en dat is slechts 45% van het langjarig gemiddelde. Heel bijzonder is dat niet, het gebeurt zo eens in de twee jaar dat in maart de afvoer tot dit niveau daalt. Sinds het begin van de metingen daalde de afvoer in 15 jaren zelfs tot onder de 100 m3/s. De laagste maartafvoer bedroeg zelfs minder dan 50 m3/s, dat was in 1972.

Zo laag zal de afvoer dit jaar zeker niet dalen, want het stroomgebied was in de afgelopen winter aardig gevuld geraakt met water en dat stroomt maar langzaam weg. De komende week verwacht ik dat de afvoer langzaam verder zal dalen tot rond de 150 m3/s aan het eind van de week. In het weekend wordt er in de Ardennen wel weer wat regen verwacht, maar de hoeveelheden lijken te klein om voor de Maas wat extra water op te leveren. De kans is daarom groot dat de afvoer ook na het komend weekend nog wat verder daalt.

De week ontbreekt de rubriek Water Inzicht