U bent hier

Waterstanden blijven op laag niveau

Het weerbeeld van de afgelopen weken herhaalt zich ook de komende week. Zo nu en dan passeren regengebieden en tussendoor duren de stabiele perioden nooit langer dan enkele dagen. In een groot deel van de stroomgebieden van de Rijn en de Maas is het echter droger dan gemiddeld en dat zorgt ook komende week voor lage waterstanden en afvoeren. De Rijn profiteert nog wel van buien in de Alpen, waardoor de afvoer soms een beetje opveert. 

Regenzones schampen langs Nederland en buien in de Alpen

Vorige week schreef ik dat het na een vrij droge week vanaf dit weekend natter zou kunnen worden in de stroomgebieden. Nu, een week verder, is de verwachting toch wat opgedroogd. Afgelopen nacht en vandaag trokken er wel buien over maar de hoofdmoot van de regen daarvan is boven het westen en noorden van ons land gevallen en in de stroomgebieden viel veel minder regen en blijft het de komende dagen ook overwegend droog. Vandaag vallen er nog wel wat buien, maar de regenhoeveelheden daaruit zijn beperkt; alleen in de Alpen leeft van dinsdag op woensdag de buiigheid weer wat op en dat levert dan een klein beetje extra water op voor de Rijn.

Het huidige weerpatroon wordt nog steeds bepaald door een groot hoge drukgebied op het midden van de Atlantische Oceaan, dat soms wat naar het noorden schuift, waardoor het enkele dagen droog is in Nederland, maar zich daarna weer terugtrekt, waardoor regenzones tot het continent door kunnen dringen. 

In Europa zien we een driedeling: in het noorden is het vrij nat, omdat de regenzones daar het meest actief zijn. De noordwestelijke helft van Nederland ligt ook in deze zone en hier is de maand juli dan ook nat tot zeer nat velopen. Verder naar het zuiden is er een strook van ca 500 km breed waar maar weinig regen valt. Ook het zuidoosten van Nederland ligt daarin en hier viel in juli tot nu toe maar ca 60% van de normale hoeveelheid regen. Nu er de komende dagen niet veel regen meer verwacht wordt, zal juli hier toch droger verlopen dan normaal. De droge zone strekt zich verder uit over België, Noordoost Frankrijk en Zuid Duitsland en dit is er de oorzaak van dat de Maasafvoer zo laag is. Ook een groot deel van het stroomgebied van de Rijn ligt er in en zijrivieren zoals de Moezel, Main en Neckar hebben daarom een lage afvoer. 

Nog verder naar het zuiden, in Zwitserland en vooral de Alpen, valt echter weer wel regen en is het veel minder droog dan in de strook ten noorden er van. Dit zorgt om de paar dagen voor wat extra water voor de Rijn en daarom zakt deze niet naar erg lage waterstanden.

De komende week houdt het heersende weerbeeld aan. Het hoge drukgebied breidt zich na vandaag weer wat uit en het wordt dan overal in het stroomgebied droog; alleen in de Alpen vallen in het midden van de week weer enkele buien. Veel water levert dit niet op,  maar net voldoende om de daling van de Rijn wat af te remmen. 

Net als afgelopen week verwachten de weermodellen ook nu dat het hogedrukgebied zich aan het eind van de week terugtrekt. Dat maakt de weg vrij voor regenzones boven Nederland en een intensivering van de buiigheid in de Alpen. De neerslaghoeveelheden lijken groot genoeg voor opnieuw een opleving van de Rijnafvoer. Dit is echter nog ver weg in de tijd en daarom onzeker. Al wel duidelijk is dat de kans op een langdurige droge periode niet groot is. 

Rijn stijgt deze week eerst, daarna dalend

De Rijn is bijna de hele afgelopen werk gedaald en bereikte vandaag een voorlopig laagste stand van ca 7,65 en de afvoer is tot net onder de 1200 m3/s gezakt. De komende 2 dagen blijft de stand ongeveer hetzelfde om daarna op woensdag en donderdag iets te stijgen naar ca 7,9 m. De afvoer stijgt dan naar ca 1300 m3/s.

De stijging dankt de Rijn aan de buien van medio deze week in Zwitserland. Die stijging is echter van korte duur, want er is de afgelopen dagen maar weinig regen gevallen in het stroomgebied en in de Alpen wordt pas aanstaande dinsdag weer wat regen verwacht. Daarom zal de stand bij Lobith na de 7,9 m op donderdag weer langzaam gaan zakken.

Deze daling zet zich waarschijnlijk door tot in de eerste week van augustus. De kans is groot dat de waterstand aan het eind van die week (dat is rond 8 augustus) bij Lobith tot nabij de 7,6 of 7,5 m zal zijn gedaald. Als het rond komend weekend inderdaad weer natter wordt in het stroomgebied dan zet de daling zich niet verder door en zou de waterstand na een laagste stand rond 7,6 m weer iets kunnen gaan stijgen.

Maasafvoer is en blijft laag

Het stroomgebied van de Maas ligt grotendeeels in het gebied waar weinig regen is gevallen in de afgelopen weken. Na de zeer droge maanden april en mei, was het in juni even wat natter, maar juli is toch weer een droge maand. De Maasafvoer is daarom al maanden  te laag voor de tijdvan het jaar. Bij Maastricht bedraagt de afvoer nu minder dan 50 m3/s, terwijl ca 100 normaal is voor eind juli. 

Vannacht trok een regengebied over de Ardennen dat ca 1 cm regen bracht. In de zijbeken van de Maas steeg de afvoer een paar m3, maar dee stijging is is van korte duur, want de komende week verloopt grotendeels droog. De afvoer bij Maastricht blijft daarom schommelen rond de 35 tot 40 m3/s. Ook op langere termijn is hierin geen grote verandering in te verwachten.