U bent hier

woensdag 1 juni 2016

Piek Lobith vrijdag verwacht op ca 12,75 meter

De top in de hoogwatergolf bevindt zich nu ter hoogte van Keulen en zal in de nacht van donderdag op vrijdag Lobith passeren. Op grond van het peil bij Keulen zal de waterstand bij Lobith net boven de 12,5 m uitkomen. Vandaag wordt echter nog veel regen verwacht in het stoomgebeid rond Keulen en dat kan voor nog ca 25 cm extra zorgen. Vooral de Ruhr zal daar dan verantwoordelijk voor zijn. De afvoer daarvan is nu nog laag, maar dit kan door sterke regenval snel veranderen. 

De regen van vandaag zal ook in het stroomgebied van de Moezel en andere zijriviern in Midden Duitsland voor een nieuwe stijging zorgen, maar omdat de afvoer vanuit de Bovenrijn nu snel afneemt, zorgt dat niet voor een nieuwe stijging in de Rijn zelf; de afnemende afvoer van bovenstrooms heft de toename in afvoer benedenstrooms weer op. De 13 meter zal bij Lobith zeer waarschijnlijk dan ook niet bereikt worden. 

De regenval hangt samen met een nieuw lage drukgebied, dat ongeveer dezelfde weg volgt als zijn voorganger eergisteren deed. Gisteren schreef ik nog dat het op onze breedtegraad bijzonder is als een lage drukgebied van oost naar west gaat. Nu dus twee maal kort op elkaar. Met de neerslag is het dan ook nog niet voorbij, want ook donderdag en vrijdag ligt het lage drukgebied nog dichtbij en komen er opnieuw buien met veel neerslag tot ontwikkeling. De buien zijn dan echter meer verspreid en op de afvoer in de Rijn zal dat dan weinig invloed meer hebben. Vanuit Zuid Duitsland neemt de Rijnafvoer inmiddels ook verder af, dus zal ook de waterstand bij Lobith na vrijdag weer gaan dalen.

Maas kan morgen nogmaals stijgen naar 700 m3/s of iets meer

De afvoer in de Maas bleef gisteren de hele dag dicht in de buurt van de 700 m3/s. Vooral vanuit de zuidelijke Ardennen en Noord Frankrijk was nog vrij veel water onderweg. Inmiddels begint de afvoer wat te dalen, maar onder de 500 m3/s zal het niet komen omdat later vandaag en morgen flinke buien worden verwacht in de Ardennen met lokaal tot 3 of 4 cm neerslag. 

Op donderdag zal dit dan voor een nieuwe stijging zorgen tot tussen de 700 en 1000 m3/s bij Borgharen. Ook vrijdag is er nog kan op buien, maar die zijn dan, net als bij de Rijn, meer verspreid en zullen minder invloed hebben op de Maasafvoer. Door de vele neerslag is het stroomgebied aardig vol geraakt met water en dat zorgt er voor dat de afvoer pas na het weekend weer onder de 500 m3/s zal komen.

Op wat langere termijn neemt de kans op extreme neerslag verder af. Helemaal zeker is dit echter nog niet want de grootschalige weersituatie met een hoge drukgebied boven Noord Europa en warmte boven oost Europa blijft bestaan en daarin kan boven MiddenEuropa makkelijk weer een nieuw lage drukgebied ontstaan met stevige buien. 

Morgen volgt een nieuw bericht