U bent hier

woensdag 31 oktober 2018

Vanwege de lage waterstanden en eerdere berichten over een mogelijke verandering even een korte update

De rivieren stijgen een klein beetje, maar vanaf volgende week opnieuw dalend

De regen die sinds het afgelopen weekend in de stroomgebieden van Rijn en Maas is gevallen levert een stijging op van de afvoeren, maar het is slechts van korte duur en zeker niet de weersomslag naar een natter weertype. Het ziet er zelfs naar uit dat het na vandaag opnieuw een dag of 10 vrijwel droog blijft, met afvoeren die weer terug zakken.

De Rijn was in het weekend in Zuid Duitsland al gaan stijgen vanwege neerslag in de Alpen. Bij Karlsruhe steeg de afvoer in de Bovenrijn met ca 150 m3/s. Dat water is inmiddels in Midden Duitsland aangekomen en zorgt er voor een stijging van de waterstanden met ca 50 cm. Gisteren viel er opnieuw regen, maar de hoofdmoot viel in een zone over het westen van Zwitserland, het oosten van Frankrijk, België en het Zuidwesten van Nederland. Het stroomgebied van de Rijn pikte slechts een klein graantje mee en een aantal zijrivieren in Midden Duitsland stegen een klein beetje. Het eerste water uit de meest noordelijke zijrivieren van de Rijn is inmiddels bij Lobith aangekomen en de afvoer is daar sinds gistermiddag enkele tientallen m3/s gestegen van ca 730 m3/s, naar 770 m3/s nu.  Dit levert een stijging op van slechts 10 cm bij Lobith.

De komende 3 dagen zal de afvoer en de stand langzaam verder stijgen als ook het water uit de Bovenrijn aankomt. Op zaterdag verwacht ik dan een afvoer van ca 875 m3/s. Daarna blijft de afvoer nog enkele dagen rond die waarde schommelen, omdat er gisteren ook nog wat regen is gevallen in Zuid Duitsland en dat komt nog achter het eerste golfje aan. Na maandag gaat de afvoer dan weer dalen. De afvoer zal dus niet boven de 900 m3/s komen en de stand bij Lobith zelfs niet boven de 7 meter. Een minigolfje dus, dat zeker geen einde betekent voor de bijzonder lage waterstanden. 

Zoals de weermodellen het nu voorspiegelen was de depressie die de regen bracht een eenmalige gebeurtenis. Een hoge drukgebied boven Rusland wint in kracht en lijkt het weer bij ons voor de komende 7 tot 10 dagen te gaan bepalen. Neerslaggebieden worden op afstand gehouden en komen niet verder dan het VK of schuiven ten zuiden langs via de Middellandse Zee. Als deze verwachting uitkomt, zal de Rijnafvoer eind volgende week weer onder de 800 m3/s zakken en is de kans groot dat ook de 750 m3/s weer bereikt gaat worden. 

In het stroomgebied van de Maas viel gisteren wel een paar centimeter regen en dat was voldoende om de Maas bij Eijsden even te laten stijgen naar ca 200 m3/s. Inmiddels dalen de zijrivieren van de Maas die in de Arennen ontspringen al weer en zal ook de Maas zelfs weer snel terug zakken. Na het komend weekend zal het meeste water weer afgevoerd zijn en zakt de afvoer bij Eijsden ook weer naar de zeer lage afvoeren (< 50 m3/s) die we de laatste tijd gewend waren. Omdat het ook droog blijft in het stroomgebied van de Maas zal die lage afvoer de hele volgende week en misschien nog wel wat langer aanhouden.