zaterdag 14 januari 2017
Storm kwam net iets te laat
Stormen laten zich altijd moeilijk voorspellen; daar was de situatie gisteren een mooi voorbeeld van. De storm kwam gisteren wat later aan dan verdacht en de zeer hoge waterstanden langs de kusten van Zeeland en Holland bleven uit. In de Wadden werden ze echter weer hoger dan eerder voorzien.
De verkeerde prognose werd veroorzaakt doordat het windveld een paar uur later arriveerde dan eerder voorzien. Voor het windveld uit was het nog vrij rustig (windkracht 4 – 5 uit het zuidwesten) en pas na de passage van een front nam de wind snel toe naar kracht 8 uit het noordwesten. De exacte tijd van een frontpassage voorspellen, blijft moeilijk. Daarentegen vind ik het altijd wel weer een enorme prestatie dat het überhaupt mogelijk is om 2 dagen vooraf, toen het betreffende front nog niet eens bestond, al te voorspellen dat zo’n weersysteem gaan ontstaan en hoe het zal bewegen. Een verschil van een paar uur moeten we daarbij maar accepteren.
Doordat de wind wat later aantrok, eerst was vanaf 13 uur verwacht, het werd 16 uur, viel de hardste wind in het zuidwesten van Nederland niet meer samen met de piek in de vloedgolf. Langs de Nederlandse kust beweegt de vloed van zuid naar noord, als een grote golf die in ca 11 uur van Zeelland naar Groningen beweegt. De vloed gisteren kwam om 13.30 bij Cadzand aan (het eerste meetstation van RWS in Zeeland), was om 15.30 bij Hoek van Holland, 20.30 bij Den Helder, 22.30 bij Schiermonnikoog en 00.30 bij Nieuw Statenzijl (dat is het laatste meetstation in de Dollard). Gisteren was het ook nog net springtij, dus zou deze golf agv de aantrekkingskracht van zon en maan sowieso al hoger zijn dan gewoonlijk.
Net geen perfect match
Als de wind inderdaad om 12 uur al was aangetrokken en had geduurd tot ca 20 uur, zoals eerst was voorzien, dan zouden vooral langs de Zeeuwse en Holandse kust een perfect match zijn opgetreden, van storm uit het noordwesten, springtij en tijd van de vloed. Maar het liep anders. De storm arriveerde pas om 16 uur en toen was de vloed Zeeland en de Rijnmond al voorbij. Daar daalden de waterstanden dus alweer en de kracht van de storm was niet groot genoeg om dat weer terug te draaien.
Pas vanaf den Helder vielen wind en hoogwater beter samen. De vloed kwam daar om ca 20 uur aan en tegen die tijd stond er al 4 uur een windkracht 8 vanuit het noordwesten. Veel water wordt dan vanuit de Noordzee de Waddenzee in geperst en daar lopen de waterstanden dan hoog op. In het oostelijk deel van de Waddenzee was de verhoging het grootst, bij Delfzijl was de stand 2,5 m hoger dan een gewone vloed en in de Dollard zelfs bijna 3 meter. Nog geen zeer extreme standen, tijden sde beroemde paardenstorm van 1 nov 2006 stond het water er nog 1 meter hoger.
Voor de Rijnmond betekende de vertraging van de storm dat de Maeslandkering niet werd gesloten. Eerder was nog uitgegaan van een stand van 3 m of zelf 3,3 m voor Hoek van Holland en de kering sluit normaliter vanaf een verwachte stand van 3 meter. Nu was de stand voor het sluiten eenmalig al verlaagd naar 2,6 m om de kering een keer te kunnen uittesten onder stormachtige omstandigheden, maar ook die stand werd niet bereikt. Het bleef voor Hoek van Holland bij een stand van 2,26. Zelfs nog net iets lager dan 2 dagen eerder, toen het water er tot 2,28 was gekomen. Van een sluiting van de kering was dan ook geen sprake. Als de storm 3 uur eerder was geweest, had het peil zomaar 75 cm hoger kunnen staan en was het wel nodig geweest.