U bent hier

zondag 24 april 2016

Rijn daalt de komende week naar 10 meter

Het kleine hoogwatergolfje passeerde vorige week donderdagavond Lobith bij een stand van 11,04 m +NAP. Wat lager dan ik had verwacht. Meestal werkt de simpele regel dat als je 6 m bij de waterstand van Keulen telt, je ongeveer op de stand van Lobith uitkomt. Nu was dat maar 5,8, wat erg weinig is. Het was zo weinig omdat de zijrivieren die stroomafwaarts van Keulen in de Rijn uitmonden een lage afvoer hadden. 

Inmiddels is de waterstand bij Lobith al weer een paar dagen aan het dalen en deze daling zet de komende 3 tot 4 dagen nog door. Tegen die tijd zal de waterstand weer bij de 10 meter zijn uitgekomen, wat de gemiddelde stand is voor deze tijd van het jaar.

Het buiige weer van de afgelopen dagen zorgt niet voor grote hoeveelheden neerslag, maar het is voldoende om later in de week de waterstand in de Rijn te laten stagneren rond de 10 meter.

Ook op wat langere termijn blijft het wisselvallig weer. Een verdere daling van de Rijn zit er daarom voorlopig niet in. Eerder zal het waterpeil volgende op wat langere termijn weer wat gaan stijgen.

Maas stabiel rond 250 m3/s

De afvoer in de Maas is al enige weken vrij stabiel tussen 200 en 250 m3/s.  Door de buien van de afgelopen dagen is de afvoer iets gestegen, maar de neerslaghoeveelheden zijn niet groot genoeg voor een verdere stijging.

Omdat het buiige weer nog even aan houdt, zal ook de Maasafvoer de rest van de week blijven schommelen rond de 250 m3/s. 

De genoemde afvoeren zijn daggemiddelden. In werkelijkheid schommelt de afvoer in Borgharen veel sterker en gaat het een paar keer dag op en neer tussen de 150 en 350 m3/s. In de Grensmaas levert dat plotselinge schommelingen op tot wel 80 cm en daarbij een sterke toename van de stroomsnelheid. De oorzaak van deze schommelingen is niet natuurlijk en wordt veroorzaakt door het stuwbeheer in de Sambre. Op de een of andere manier lukt het niet om die schommelingen, die in de Sambre vaak maar 30 - 35 m3/s groot zijn, in de Maas te reduceren; ze worden er zelfs nog veel groter. Voor de ecologie van de Grensmaas is dit onwenselijk, omdat veel soorten niet opgewassen zijn tegen de jojoënde standen en stroomsnelheden.