U bent hier

zondag 31 december 2017

Hoogwaters in Rijn en Maas ontwikkelen zich

De verwachting van gisteren blijft grotendeels van kracht. De neerslag die gisteren en vannacht gevallen is zorgt nu voor de eerste flink stijgingen in de zijrivieren van de grote rivieren. De neerslagverwachtingen voor vandaag en morgen vallen iets bescheidener uit dan eerst voorspelt, maar voor woensdag wordt nog steeds veel regen verwacht en ook de vrijdag ontwikkelt zich nu steeds meer als een dag die erg nat zou kunnen gaan verlopen. Onveranderd is de verwachting dat daarna een minder natte periode aanbreekt.  

Voor de rivieren betekent dit dat ze meerdere malen een flinke hoeveelheid water te verwerken krijgen, die de waterstanden stapsgewijs steeds hoger op laat lopen. Voor de Rijn wordt een stand van 14 meter na het komend weekend steeds reëeler en ook een stijging naar 14,5 of 15 m is niet onwaarschijnlijk. In de Maas is het hoogwater nu eigenlijk al begonnen, daar steeg de afvoer vanmorgen bij Borgharen van ca 750 m3/s naar 1000 m3/s. Een verdere stijging in de loop van de week naar 2000 m3/s in het volgend weekend is goed mogelijk. 

Stijging Rijn begin morgen in de loop van de dag

De Rijn bij Lobith heeft nu een stand van ca 10,6 m +NAP. Morgen aan het eind van de dag arriveert het eerste water van de neerslag die de afgelopen 2 dagen is gevallen. Zowel in de Moezel als de Bovenrijn heeft dit al voor kleine hoogwatergolfjes gezorgd, waarvan het water in 2 tot 4 dagen naar Nederland wordt afgevoerd. De stijging bij Lobith verloopt niet heel snel. Op dinsdag 2 januari wordt in de loop van de dag de 11 meter overschreden en woensdag aan het eind van de dag de 12 meter.

De komende nacht passeert een volgende regenzone, die wel vrij actief is, maar ook snel overtrekt. Maandag volgt dan in de loop van de dag een langzamer systeem, dat met name in Midden Duitsland regen brengt. De dinsdag verloopt dan grotendeels droog, waarna de woensdag erg nat kan gaan verlopen. Na een drogere donderdag wordt de vrijdag dan ook weer erg nat. 

Als dit patroon van neerslagzones uit komt, dan betekent dat dat de waterstand bij Lobith na het passeren van de 12 m op woensdag zich daarna even wat in zal houden, om vooral op vrijdag verder te gaan stijgen. In het weekend kan dan de 14 meter bereikt worden. Afhankelijk van de hoeveelheid regen die op vrijdag valt, kan de stand na het weekend nog verder stijgen en zelfs de 15 meter is niet onwaarschijnlijk. Een zo hoge afvoer komt gemiddeld ongeveer eens in de 5 tot 7 jaar voor. Deze piek zou dan rond 9 of 10 januari passeren.

Stijging Maas is al begonnen

De Maas is gisteren en vandaag langzaam gestegen naar ca 1000 m3/s. Bij deze stand beginnen de lagere delen van de uiterwaarden langs de Maas te overstromen. Voordat de uiterwaarden geheel onder staan is een afvoer van ca 1800 tot 2000 m3/s nodig; een afvoer die later in de weke waarschijnlijk wel gehaald gaat worden.

Een aantal beken in de zuidelijke Ardennen stijgt vandaag nog, maar de Ourthe is nu even wat gaan dalen. Alle sneeuw die in de hogere delen van de Ardennen lag is gisteren gesmolten en dat werd gisteren vooral afgevoerd. Omdat het smeltwater nu op is, daalt de afvoer weer wat. Op grond van het water dat nu nog onderweg is, vooral uit de zuidelijke Ardennen, is een verdere stijging bij Borgharen naar ca 1150 m3/s nog mogelijk. De neerslag van vannacht zal waarschijnlijk niet veel invloed hebben op de afvoer. Morgenmiddag passeert dan een klein lage drukgebied precies over de Ardennen. Daarbij kan 2 tot 3 cm regen vallen en daarmee kan de afvoer op dinsdag en woensdag verder stijgen naar tussen de 1300 en 1500 m3/s. 

Woensdag wordt dan naar zoals de weermodellen het nu voorspellen een erg natte dag in de Ardennen en daarmee kan de afvoer op donderdag verder stijgen naar ca 1750 m3/s. Heel nauwkeurig is dat nog niet te voorspellen omdat de neerslag verwachting voor woensdag nog kan gaan schuiven. Na een drogere donderdag volgt op vrijdag dan nog een regenzone. Een verdere stijging in het volgend weekend naar ca 2000 m3/s is dan goed mogelijk. Maar uiteraard is dat op deze termijn met nog minder zekerheid te zeggen.

Samengevat staat ons een erg natte week te wachten met grote kans op flinke hoogwaters in de beide rivieren. Op deze termijn is nog geen betrouwbare voorspelling te geven over de uiteindelijke hoogtes die bereikt worden. Dagelijk volgt daarom een update.

Een goede jaarwisseling voor iedereen die meeleest.

tags