U bent hier

zondag 8 mei 2016

Rijn daalt deze week

De waterstand in de Rijn heeft de hele week nog rond de 10 meter geschommeld, maar deze week komt daar verandering in. De afgelopen week is droog verlopen in het stroomgebied en de afvoer van alle zijrivieren van de Rijn daalt nu flink. De waterstand bij lobith zal deze week daarom gaan dalen met zo'n 20 cm per dag en eind van de week komt de stand dan onder de 9 meter. 

Pas vanaf vrijdag wordt weer neerslag verwacht in het stroomgebied en als dat wat voorstelt, dan zal de stand in het begin van de week daarna weer wat gaan stijgen. 

In de Alpen ligt boven de 2000 m nog een mooie voorraad sneeuw te wachten tot het grote smelten daar begint. Op de satelietfoto is de situatie van 6 mei jl te zien. De rode lijn geeft de contour van het stroomgebied van de Rijn aan. Ter vergelijking ook een foto van 29 augustus 2015. Op enkele gletsjers na is alle sneeuw dan verdwenen. De hoeveelheid sneeuw dit jaar komt ongeveer overeen met de gemiddelde situatie.

Sneeuwvoorraad 6 mei 2016.png

Sneeuwsituatie Alpen 6 mei 206

Alpen 29 aug 2015.jpg

Sneeuwsituatie Alpen 29 aug 2015

Na vrijdag wordt het weer natter in het stroomgebied, maar ook flink kouder. Met de noordenwind kan er dan op grote hoogte zelfs nog wat sneeuw bijkomen in de Alpen. 

Maas daalt rustig verder

De afvoer van de Maas is langzaam gedaald naar gemiddeld ca 175 m3/s. Dit komt overeen met de gemiddelde situatie voor deze tijd van het jaar. Er zijn nog steeds dagelijks enkele grote pieken in de afvoer, maar die hebben niet meer regenval te maken. Ze worden veroorzaakt door het beheer van de stuwen in Wallonie. 

De komende week zet de daling in de Maas door om tegen het eind van de week rond de 125 m3/s uit te komen. Vanaf donderdag wordt weer neerslag van betekenis verwacht. De kans is daarom groot dat vanaf volgend weekend de afvoer weer wat zal stijgen.