U bent hier

dinsdag 28 november 2017

Kleine hoogwatergolven in Rijn en Maas

De eerder aangekondigde hoogwatergolven worden nog iets hoger dan verwacht. Nu de regen gevallen is, blijkt dat vooral in een zone over de Belgie, Luxemburg en Midden Duitsland meer regen is gevallen. Vooral tegen de heuvels aan van de Ardennen, de Eifel en op de oostelijke Rijnoever viel veel regen, tot lokaal meer dan 6 cm; waar eerder 3  -4 cm was verwacht. Vanwege de extra hoeveelheid water stijgen de rivieren nu ook verder dan ik zondag verwachtte.

Maas bij Borgharen bereikt vannacht haar hoogste afvoer

De Maas in Limburg begon vanmorgen te stijgen en heeft inmiddels een afvoer bereikt van ca 700 m3/s. De Ourthe, de grootste zijrivier, die bij Luik in de Maas uitmondt, is inmiddels al weer gaan dalen en andere zijrivieren zullen ook spoedig gaan dalen. Ik verwacht daarom dat de afvoer niet veel verder zal stijgen en gedurende de nacht rond de 700 m3/s zal schommelen. Als gevolg van het stuwbeheer zijn er ook nu nog flinke schommelingen van 100 tot 150 m3/s, waardoor onduidelijk is wanneer het hoogste punt precies zal passeren.

Omdat er vandaag al geen neerslag meer is gevallen in de Ardennen, zullen de zijrivieren morgen overal gaan dalen en dan volgt de Maas zelf ook snel. Morgen verwacht ik daarom bij Borgharen were een licht dalende afvoer. Dit beeld zet zich dan ook de dagen daarna door. Er wordt weinig neerslag verwacht en de afvoer zal daarom blijven dalen en weer spoedig onder de 500 m3/s zakken. Waarschijnlijk zet de daling door tot 300 m3/s of zelfs nog lager omdat pas na het komende weekend weer de eerste neerslag wordt verwacht.

De Maaspiek beweegt ondertussen door Limburg naar het noorden en zal woensdag aan het eind van de dag Venlo passeren en nog een dag later in de Benedenmaas aankomen tussen Grave en Den Bosch.

Rijn bij Lobith naar ca 11 meter +NAP

Als gevolg van de extra hoeveelheid neerslag ontvangt de Rijn vooral vanuit de Moezel meer water, maar ook de Sieg en de Lahn, die op de oostelijke Rijnoever ontspringen, zijn nog wat extra gestegen. Verder naar het zuiden viel minder neerslag dan verwacht en de Bovenrijn en Neckar stijgen daarom niet. Hier is de hoogwatergolf die in het weekend ontstond ook al weer voorbij en dalen de waterstanden nu al weer.

Die piek die zondag in de Bovenrijn ontstond is nu ongeveer bij Koblenz en valt daar precies samen met de extra aanvoer uit de Moezel. De waterstand bij Keulen zal daarom tot ca 5,10 m op de lokale peilschaal stijgen en dat betekent dat we bij Lobith een stand van ca 11 meter kunnen verwachten. Omdat de zijrivieren die ten noorden van Keulen in de Rijn uitmonden (Ruhr en Lippe) nu ook flink veel water afvoeren, wordt het waarschijnlijk nog iets meer dan 11 meter. Daarmee wordt dit piekje ca 40 m hoger dan het piekje van 2 weken terug.

De waterstand bij Lobith is vandaag al flink gaan stijgen en passeert vanavond al de 10 meter. Morgenochtend verwacht ik een stand van ca 10,30 m. Morgen overdag verloopt de stijging dan iets langzamer en op donderdag wordt de 10,6 m bereikt. Donderdag verloopt de stijging dan weer iets sneller en op vrijdagmiddag passeert dan de piek bij een stand van ca 11,10 m +NAP. De afvoer bedraagt dan 3500 m3/s.

De hoogwatergolfjes die nu in de Maas en Rijn passeren zijn niet echt bijzonder. De rivieren blijven bij deze afvoeren ook nog vrijwel overal binnen hun zomerbed en alleen een paar heel lage delen in de uiterwaarden kunnen nu overstromen. In een normaal jaar worden deze waarden ook op ongeveer 40 dagen van het jaar overschreden.  

Anders dan verwacht viel er bij de passage van het neerslaggebied ook minder sneeuw. De eerder aangekondigde 30 - 50 cm is dan ook uitgebleven en er ligt nergens meer dan ca 10 cm. Mogelijk dat er morgen vanuit sneeuwbuien, die met de noordwestenwind worden aangevoerd, in de Middengebergten nog een paar decimeter valt.