Achtergrondinformatie
Hoe komt de verwachting tot stand
De verwachtingen zijn gebaseerd op gegevens over de waterstanden stroomopwaarts langs de rivieren, gecombineerd met gegevens over de gevallen neerslag en met neerslagverwachtingen. Zo is het mogelijk om tot ongeveer 1 week vooruit een verwachting op te stellen voor de waterstanden in Nederland. Hoe langer vooruit hoe minder zeker de voorspelling.
Hoogwatergolven langs de Rijn beginnen vaak al in Zuid Duitsland of Zwitserland en doen er 5 tot 6 dagen over om Nederland te bereiken. De hoeveelheid water die er onderweg bij komt, vanuit zijrivieren zoals de Main en de Moezel, bepaalt hoe hoog de golf uiteindelijk in Nederland aankomt. Als er niet veel water bijkomt is het eenvoudiger om de uiteindelijke hoogte bij Lobith te berekenen als wanneer er ook in de zijrivieren hoogwatergolven onderweg zijn. Het al dan niet samenvallen van de pieken uit de verschillende rivieren speelt dan een grote rol en dat maakt het opstellen van een verwachting lastiger. In mijn verwachtingen probeer ik dit zo goed mogelijk aan te geven.
Voor de hoogwatergolven in de Maas is vooral de situatie in de Ardennen van belang. Regen die daar valt is vaak al binnen 1 dag bij de Belgisch-Nederlandse grens en anders dan bij de Rijn zie je een hoogwatergolf in de Maas daarom niet al een paar dagen vantevoren aankomen. Hoogwatervoorspelling langs de Maas zijn daarom vooral gebaseerd op neerslagvoorspellingen en die zijn voor een paar dagen vooruit minder betrouwbaar. Zeker in regenrijke perioden, als het een komen en gaan is van regengebieden, is het bij de Maas dan ook lastig om meer dan een paar dagen vooruit een nauwkeurige verwachting op te stellen.
Informatie over de stroomgebieden van Rijn en Maas
De Rijn heeft een stroomgebied van 185.000 km2 en voert vooral water af vanuit Duitsland en Zwitserland, maar ook vanuit Frankrijk, België, Luxemburg, Frankrijk, Liechtenstein, Oostenrijk en zelfs een heel klein stukje van Italië wordt water naar de Noordzee gevoerd. De Maas heeft een stroomgebied van 36.000 km2 dat zich uitstrekt over België, Frankrijk, Duitsland en een stukje van Luxemburg.