maandag 12 juni 2017
Weinig neerslag deze week, Rijn daalt, Maas blijft (erg) laag
De afgelopen week vielen er soms stevige buien in Nederland en het sinds maart opgebouwde neerslagtekort, dat vooral in de tweede helft van mei snel was opgelopen, is weer teruggevallen naar een minder uitzonderlijk niveau. De komende 2 weken loopt het weer geleidelijk op.
De buienzones drongen niet heel ver het Europese vastenland op. Dat is zelfs al in Nederland te zien, want in het westen en noorden van Nederland viel het meest (lokaal al 5 cm sinds 1 juni) en het zuidoosten viel het minst (slechts 1,5 cm). Dit beeld zet zich door over onze grenzen en in de stroomgebieden van Rijn en maas viel deze week dan ook niet genoeg neerslag om invloed te hebben op de waterstanden.
De komende week verloopt ook grotendeels droog in de stroomgebieden en wat er aan neerslag valt is niet voldoende om de rivieren te laten stijgen.
Rijn daalt deze week naar ca 8,25 m +NAP
In de Rijn passeerde begin vorige week nog en klein watergolfje met een hoogste stand op ca 9,1 m +NAP en een afvoer van iets boven de 2000 m3/s. De afvoer ligt maar weinig onder de normale waarde voor deze tijd van het jaar (ca 2200 m3/s). Sinds het kleine golfje is de waterstand weer gaan dalen en die daling zet zich deze hele week voort. Iedere dag gaat er ca 10 - 15 cm van de waterstand af, zodat de Rijn bij Lobith komend weekend rond de 8,25 m uit komt. De afvoer bedraagt dan ca 1500 m3/s.
Omdat het deze week droog blijft, zal de daling zich ook in de volgende week doorzetten en de kans is groot de stand dan onder de 8 m zakt.
Maas blijft erg laag
De afvoer in de Maas schommelde deze week tussen de 10 en 30 m3/s, met een enkele uitschieter naar boven de 100 m3/s agv het stuwbeheer. Vorige week schreef ik over de afvoeren bij Borgharen die tegen de afspraak in tot onder de 10 m3/s zouden zakken. RWS meldde echter dat het hier om een fout in de meetapparatuur gaat. In werkelijkheid is de afvoer niet onder de 10 m3/s gezakt. De apparatuur geeft echter op de momenten dat de afvoer 10 m3/s bedraagt andere waarden door, die soms zelfs negatief zijn. Dat klopt dus niet; er wordt aan gewerkt om het op te losen.
Dat de Maasafvoer nog steeds wat verder zakt, is te zien aan het feit dat de perioden dat de afvoer 10 m3/s bedraagt steeds langer gaan duren. Deze week komt daar vanwege de aanhoudende droogte geen verandering in. Gewoonlijk zien we dergelijke lage afvoeren pas later in de zomer als het lang droog is geweest. Maar als gevolg van de droge winter in de Ardennen en Noord-Frankrijk komen die lage afvoeren dit jaar wel heel vroeg.
Verder stroomafwaarts neemt de afvoer in de Maas wel weer toe. terwijl het gemiddelde in Borgharen maar net boven de 10 m3/s uit komt, ligt het bij Venlo al weer rond de 40 m3/s en geheel stroomafwaarts nabij den Bosch rond de 60 m3/s. In de Maas stromen tientallen beken uit en die zorgen onderweg voor wat extra aanvoer.
De grootste is de Roer die in zijn eentje al goed is voor ca 20 m3/s, maar er zijn ook veel kleine zoals de Geul en de Leubeek die een afvoer hebben van ca 0,5 m3/s en heel veel heel erg kleine beekjes die soms maar 10 of 20 liter per seconde aanvoeren. Al deze beetjes helpen om de Maas toch nog wat afvoer te geven. In de Maas zelf merk je daar trouwens niet zo heel veel van; die is gestuwd en dat zorgt er voor dat de waterstand niet onder een bepaald niveau kan zakken. De wat grotere afvoer merk je dan alleen aan het feit dat het water in de stuwvakken zich iets meer of minder snel kan verversen.