U bent hier

zaterdag 4 juni 2016

Situatie sinds gisteren vrijwel onveranderd

Het weer- en waterbeeld lijkt veel op dat van gisteren om deze tijd.

Wederom zijn er flinke buien gevallen in zuidoost Nederland, de Eifel en een deel van de Ardennen, waardoor de beken in deze gebieden een nieuwe golf water te verwerken kregen. De hoeveelheden waren echter wat minder groot dan de dagen ervoor.

Nieuw gisteren was dat ook Noord Nederland even mocht 'meegenieten' van wat zuidoost Nederland al een paar dagen voor zijn kiezen krijgt. In Friesland ontstonden ook enkele buien en daar viel zomaar ineens meer dan 5 cm regen uit. Het is al veel in het nieuws geweest dat we daar niet meer van hoeven op te kijken. Hevige buien zijn van alle tijden, maar het gemak waar ze tegenwoordig mee ontstaan en dus ook de frequentie van optreden zijn wel sterk toegenomen. 

Wat deze periode van hevige buien bijzonder maakt is dat ze veroorzaakt wordt door kleine lage drukgebieden boven Midden Europa, die daar dagenlang blijven rondhangen. Op de weerkaart vallen ze nauwelijks op, maar door de onstabiele lucht die er in aanwezig is, ontstaan er iedere middag weer buien rond het lage drukgebied. Gewoonlijk is de atmosfeer bij ons in beweging; dat wil zeggen dat lage en hoge drukgebieden doortrekken, veelal van west naar oost.

Dat proces stokt nu al enige tijd en het lage drukgebied boven Midden Europa kan daarom niet weg. Vaak lost zo'n lagedrukgebied dan langzaam op, maar door de warmte boven Europa, is er veel opstijgende lucht en dat bevordert juist het ontstaan van lage druk. Zo is er al dagen sprake van een patstelling. De enige oplossing die dan nog overblijft, is dat de Atlantische Oceaan het heft weer in handen neemt en met een westelijk e circulatie de atmosfeer weer eens even doorblaast. De komende week is daar echter nog geen zicht op, dus blijven we nog wel even te maken hebben met lage drukgebieden en lokaal stevige buien.  

Rijn blijft net onder de 12,5 meter

Gisteren verwachte ik nog dat de Rijn vandaag nog iets zou stijgen, maar de aanvoer vanuit de noordelijke zijbeken tussen Bonn en Nederland was toch onvoldoende voor nog een kleine stijging tot net boven de 12,5 m. In plaats daarvan zakte het peil iets tot weer onder de 12,4 meter. Vandaag blijft de stand daar op staan om morgen weer iets te stijgen. Dat is het extra water dat vanuit de Moezel onze kant op komt. Waarschijnlijk wordt de 12,5 m niet overschreden. 

De buiigheid is sinds gisteren ook weer naar Zuid Duitsland verschoven en vrijwel het hele stroomgebied van de Rijn heeft er nu mee te maken. Het gaat echter steeds om lokale buien en die leveren, ook al zijn ze soms heel stevig, onvoldoende water op om de Rijn verder te laten stijgen. Tot zondag blijft de stand bij Lobith daarom net onder de 12,5 m hangen, om vanaf maandag weer langzaam te gaan dalen.

Maas bereikt even de 1000 m3/s

Door de buiigheid van gisteravond in de Ardennen steeg de Maas vannacht even naar net boven de 1000 m3/s. Inmiddels is ze daar al weer onder gezakt en het is niet te verwachten dat het de komende dagen nogmaals gebeurt. Er vallen nog wel nieuwe buien, maar steeds meer verspreid en de intensiteit gaat er in het stroomgebied van de Maas toch ook wat meer uit. 

Daarom verwacht ik bij Borgharen vandaag en morgen nog een afvoer tussen de 800 en 900 m3/s en vanaf maandag daar weer onder. 

In Noord Limburg is de Maasafvoer agv de hoge aanvoer vanuit de zijbeken nog wat hoger. Zo blijft de Roer nog steeds hoog en ook kleinere beken zoals de Tungelroyse beek, Schwalm, Groote Molenbeek en Niers hebben een relatief hoge afvoer. Bij Venlo kan de afvoer later vandaag daarom stijgen tot ca 1050 m3/s.

Bij deze afvoer zijn er langs de Maas trouwens weinig problemen te verwachten. Alleen de oeverstroken en allerlaagste delen van de uiterwaarden overstromen. Vaak gaat het hier om natuurgebieden en die zijn wel opgewassen tegen een overstroming.