U bent hier

donderdag 28 december 2017

Nieuwe hoogwaters op komst

Iets meer dan een week domineerde een groot hoge drukgebied het weer in Midden Europa en bleef het grotendeels droog in de stroomgebieden. De Rijn en Maas daalden dan ook en inmiddels zijn ze uitgekomen op een afvoer die nog ca 20% hoger is dan normaal voor deze tijd van het jaar. 

De komende dagen gaat de weersituatie flink veranderen en dat zal gevaolgen hebben voor de waterstanden in de rivieren. Het hoge drukgebied trekt zich terug naar het Iberisch schiereiland en in combinatie met diepe lage drukgebieden in het zeegebied tussen Ierland en IJsland zorgt dat voor een actiever weertype waarbij neerslagzones vanaf de Atlantische Oceaan tot ver het Europese vasteland op gestuurd kunnen worden. Gisteren en eergisteren passeerden al de eerste regenzones, maar die brachten nog niet heel veel regen en dit zorgt nu voor slechts een beperkte stijging van de waterstanden.

Vanaf zaterdag worden de neerslagzones veel actiever en er staat de stroomgebieden van Rijn en Maas de hele volgende week veel regen te wachten. De temperaturen zijn hoog en de sneeuw die in de Middengbergten ligt, zal grotendeels wegsmelten. Regen en smeltende sneeuw zullen na het komend weekend voor stijgende waterstanden zorgen en zeer waarschijnlijk komt het tot nieuwe hoogwatergolven. Hoe hoog de waterstand dan wordt is nog niet te zeggen, maar op grond van de neerslagverwachtingen verwacht ik dat de waterstanden in Rijn en Maas hoger zullen worden dan bij het hoogwater van ca 10 dagen geleden.  

Rijn deze week nog stabiel rond 10,60; stijging voorzien vanaf 2 januari

Sinds de passage van de hoogwatergolf vorige week maandag is de waterstand bij Lobith weer ca 2 meter gedaald tot 10,8 m +NAP op dit moment. De komende 2 dagen daalt de stand nog iets, tot ca 10,6 m. De regen die de afgelopen 2 dagen gevallen is, zorgt voor maar weinig extra water en de waterstand zal daarom tot en met de jaarwisseling stabiel blijven rond dit niveau. Vanaf 2 januari arriveert dan het eerste water van de neerslag die de komende dagen gaat vallen.

Ruwweg zijn er in de weermodellen twee perioden te onderscheiden met veel tot zeer veel regen. De eerste periode valt op zaterdag en zondag en de tweede van woensdag tot en met vrijdag. Gedurende beide perioden ligt het nulgraden-niveau boven de 1500 m en in de Middelgebergten zal alle neerslag daarom als regen vallen. Bij de eerste neerslagperiode  zal de sneeuw die nu aanwezig is boven de 500 m gaan smelten. Vanwege de relatief hoge temperaturen van de afgelopen tijd is het sneeuwdek er echter veelal niet dikker dan 10 tot 20 cm. Als dit smelt, staat dit gelijk aan 1,5 tot 3 cm neerslag, wat dan bij de 3 tot 8 cm regen geteld moet worden die er in het weekend valt. Boven de 1000 m, op de toppen van de Vogezen en het Zwarte Woud, ligt wel meer sneeuw, tot meer dan 50 cm en dit zal niet meteen allemaal wegsmelten.

De eerste regenperiode, op zaterdag en zondag aanstaande, zal vanaf 2 januari bij Lobith voor stijgende waterstanden zorgen en een nieuwe stijging tot boven de 12 meter later in de volgende week is zeer goed mogelijk. Na een paar iets rustigere dagen voorspellen de weermodellen dan voor het stroomgebied van de Rijn vanaf midden volgende een volgende, intensievere regenperiode van enkele dagen. De regen die dan valt zal bovenop de al verhoogde afvoer komen en een verdere stijging naar 13 en wellicht 14 meter rond 8 januari is daarom mogelijk. 

Maas stijgt vandaag iets; morgen en zaterdag stabiel; vanaf zondag opnieuw stijgend

De regenval van gisteren en ergisteren zorgt nu voor een kleine stijging in de Maasafvoer. Na het hoogwater van 2 weken terug was de afvoer weer gedaald naar rond de 500 m3/s, wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Vandaag stijgt de afvoer iets naar ca 600 m3/s met soms een uitschieter naar 700. 

Vandaag wordt nog wel wat neerslag verwacht, maar dit zal in de Ardennen boven de 300 m vooral wat sneeuw zijn. De Maas reageert daar nauwelijks op en morgen en overmorgen zal de afvoer bij Borgharen daarom stabiel zijn of iets dalen. 

Vanaf zaterdag breekt dan ook in het stroomgebied van de Maas een natte periode aan. De afvoeren kunnen vanaf zondag weer gaan stijgen. Vooral zondag lijkt nat te gaan verlopen en dat kan er voor zorgen dat de afvoer op maandag al boven de 1000 m3/s stijgt bij Borgharen. Maandag en dinsdag verlopen dan wat droger, waarna het vanaf woensdag opnieuw flink natter wordt. Zoals de verwachting nu is, zal het ook de rest van die week regenachtig blijven, met vrij hoge neerslaghoeveelheden. Een verdere stijging van de Maasafvoer aan het eind van de volgende week is daarom goed mogelijk.

Het gaat hierbij vooral zowel de Maas als de Rijn om eerste verwachtingen op grond van neerslagverwachtingen die nu nog onzeker zijn. Het is nog even afwachten tot de neerslag gevallen is of dit ook zo uit gaat komen. Een volgend bericht verwacht ik op zaterdag te maken, tenzij de weersituatie daar al eerder aanleiding toe geeft.