U bent hier

zaterdag 30 december 2017

Grote kans op hoogwater in de loop van de volgende week

De verwachting van twee dagen terug blijft van kracht. Het is de komende week een komen en gaan van regengebieden die over de stroomgebieden van Maas en Rijn trekken en die zorgen er voor dat de waterstanden in de rivieren flink gaan stijgen. Toch is in de weermodellen ook het einde van de nattigheid al weer in zicht; vanaf het volgend weekend ziet het er nu naar uit dat het droger wordt. De weercirculatie is de komende week westelijk en daarmee worden de actieve regenzones met grote snelheid vanaf de Atlantische Oceaan naar Europa gevoerd. Aan het eind van de week draait de circulatie naar het noordwesten en wordt weer koelere en drogere lucht aangevoerd. Tot die tijd valt er echter erg veel neerslag en dat zal de waterstanden in de Rijn en de Maas verder laten stijgen dan bij de hoogwaters van 2 weken terug. 

Rijn nu rond de 10,6 m bij Lobith; stijging zet in vanaf 2 januari

De neerslag van de afgelopen dagen stelde nog niet zoveel voor en dat zorgt er voor dat de Rijn bij Lobith nog ca 2 dagen vrij stabiel blijft rond de 10,6 m +NAP. Dat is een licht verhoogde waterstand, waarbij het zomerbed goed gevuld is. De uiterwaarden zijn niet overstroomd, op de plaatsen na waar het water van het vorige hoogwater (rond 20 december) nog niet is weggestroomd.

Vandaag passeerde het eerste meer actieve regengebied en dat levert het water voor de stijging die zich aan het einde van nieuwjaarsdag zal gaan inzetten. Zondag en maandag passeren dan regenzones die voldoende regen brengen voor een verdere stijging, maar de grootste hoeveelheid regen wordt nu verwacht op woensdag 3 januari. Een regenzone blijft dan langere tijd boven Midden en Zuid Duitsland liggen en dat kan zeker in de Middelgebergten (Zwarte Woud, Eifel, Vogezen ed) erg veel regen brengen. Na woensdag wordt donderdag dan wat droger, maar volgt op vrijdag nog eenmaal een actieve regenzone. Nu worden de verwachtingen voor verder vooruit wel altijd minder betrouwbaar, dus wat er dan precies gebeurt moeten we nog afwachten.

De regenval van dit weekend en het begin van de komende week zal er voor zorgen dat de waterstand bij Lobith op dinsdag weer boven de 11 meter stijgt en op woensdag in de loop van de dag boven de 12 meter. Het hangt dan van de regenhoeveelheden van woensdag af hoever de waterstand daarna verder zal stijgen. Als er dan inderdaad erg veel regen valt, zal de stand bij Lobith aan het eind van de week verder gaan stijgen en kan in het volgend weekend de 14 m worden bereikt. Een nog hogere stand na het weekend, tot 15 meter, is dan zelfs mogelijk. 

Maas stijgt eerst naar ca 1000 m3/s; later volgt een verdere stijging

De Maas voert nu ca 650 m3/s af. Net als bij de Rijn is dat een licht verhoogde afvoer, waarbij het water nog ruim in het zomerbed past. Alleen in de omgeving van Roermond liggen veel wat lagere uiterwaarden die bij deze afvoer al bijna overstromen.

Vooral in de zuidelijke Ardennen is vannacht vrij veel regen gevallen en dat zorgt daar nu voor een stijging in de Semois en de Chiers, waarvan het water er ca 1 dag over doet voordat het in Nederland aankomt. Samen met de regen die elders is gevallen zorgt dit bij Borgharen in de loop van oudjaarsdag voor een stijging naar ca 750 m3/s. Vandaag valt verspreid over de Ardennen nog meer neerslag en vooral zondag passeert aan het eind van de dag een actieve regenzone die de waterstand verder zal doen stijgen. Op zondag zullen de afvoeren daarom langzaam verder stijgen en op maandag kan dan de 1000 m3/s bereikt worden. 

Vanaf maandag volgen er nog verschillende regenzones. Op maandag zelf trekt een actief regengebied ten zuiden van Belgie langs, wat vooral in de zuidelijke Ardennen regen kan brengen. Dinsdag overdag verloopt droger, maar aan het eind van die dag dient zich dan de actieve regenzone aan die veel regen gaat brengen in het stroomgebied van de Rijn. Ook de Ardennen blijven daarbij niet buiten schot, maar de grootste hoeveelheden lijken nu wat zuidelijker te vallen, zodat vooral de Franse Maas er mee te maken krijgt. Donderdag verloopt dan weer droger en vrijdag passeert, voor zover de weermodellen het nu kunnen overzien, het laatste actieve neerslaggebied.

Door de regenval op maandag zal de afvoer na die dag verder stijgen dan 1000 m3/s. Op dinsdag of woensdag kan de afvoer dan tussen de 1250 en 1500 m3/s uitkomen. Afhankelijk van de plaats waar in het stroomgebied op woensdag de meeste regen valt, kan de afvoer aan het eind van de week nog wat verder stijgen. Als het een voltreffer wordt op de Ardennen is een afvoer tot boven de 2000 m3/s mogelijk, dit is een afvoer die ca eens in de 5 jaar optreedt in de Maas; maar voorlopig ziet het daar niet naar uit.

Vanwege de grote kans op een flinke hoogwaters volgt de komende dagen dagelijks een bericht. Gaandeweg wordt dan duidelijk of de waterstanden inderdaad tot ca 15 meter bij de Rijn of 2000 m3/s bij de Maas kunnen stijgen. De regen moet namelijk nog vallen en als de regenzone van woensdag minder actief uitpakt, of meer westelijk of zuidelijk blijft liggen, dan ziet het er ineens toch weer anders uit.