Hoogwaterbericht
Een kort bericht om de situatie van dit moment toen te lichten.
De regenzone die al enkele dagen op het programma stond in de verwachtingen, ligt nu nog boven de stroomgebieden. In vergelijking met de verwachting van gisteren ligt de kern met de meeste regen iets noordelijker waardoor de Ardennen nog wat meer regen te verwerken krijgen dan gisteren werd verwacht. Dit heeft vooral invloed op de Maas en in wat mindere mate op de Moezel, die naar de Rijn stroomt.
Ook het zuiden van Nederland ligt nog onder de regenzone en krijgt op dit moment nog aardig wat regen te verwerken. In de loop van de nacht trekt de regenzone naar het zuiden weg en passeert dan morgen ook nog Midden en Zuid Duitsland en de Alpen. Boven de ca 1000 meter gaat de regen dan in sneeuw over. Morgen regent/sneeuwt het dan nog in Zuid Duitsland en de Alpen, maar dat heeft dan weinig invloed meer op de waterstanden in die regeio, omdat de meeste regen daar gisteren en vandaag al is gevallen.
Woensdag tot en met zaterdag verlopen dan droog, zodat de waterstanden, na de nu opkomende hoogwatergolven, weer kunnen gaan dalen Vanaf zondag staan nieuwe regenzones op het programma. Voorlopig lijken de hoeveelheden niet heel erg groot te worden, dus de kans op een dubbele piek lijkt nu weer wat kleiner te worden. Deze verwachting kan echter in de komende dagen nog wijzigen.
Rijn bij Lobith naar ca 14 meter
De ontwikkeling van de hoogwatergolf in de Rijn verloopt nog ongeveer zoals verwacht. Wel zal de piek iets eerder passeren. Ik ga nu uit van een hoogste stand op zaterdagmiddag, met nog steeds de eerder verwachte hoogte van ca 14 meter. Morgen, als alle regen gevallen is en de pieken in de zijrivieren gevormd zijn, kan de hoogte nog wat nauwkeuriger bepaald worden.
Omdat de piek sneller zal arriveren, verloopt ook de stijging wat sneller. De 10 meter wordt bij Lobith vannacht gepasseerd, de 11 meter op woensdagochtend, de 12 meter op donderdagochtend en de 13 meter in de nacht van donderdag op vrijdag.
Na zaterdag gaat de waterstand weer dalen en het ziet er naar uit dat die daling zeker 4 dagen aanhoudt en een waterstand van rond de 12 meter zal bereiken voordat de waterstand misschien weer wat zal gaan stijgen. Maar daarover is nu nog weinig zekerheid.
Maas stijgt vannacht verder, naar ca 1400 tot 1500 m3/s.
De Maas bij Maastricht bleef vandaag de hele dag schommelen rond de 1100 m3/s. Een deel van de zijbeken in de Ardennen daalde vandaag weer wat, maar nu er weer flinke regenval is zal de afvoer later in de nacht overal weer gaan stijgen.
Op grond van de hoeveelheid regen die nu valt kan de Maasbij Maastricht later in de nacht weer gaan stijgen en ik verwacht nog ongeveer 300 tot 400 m3/s (-ik had eerst per abuis vanaf 3000 geschreven, maar dat klopt dus niet-) extra bovenop de huidige afvoer, zodat de piek bij Maastricht tussen 1400 en 1500 m3/s uit zal komen. Omdat de neerslagzone morgen wegtrekt, zal er morgen niet veel regen meer vallen. De hoogste afvoer verwacht ik daarom morgen aan het eind van de dag.
Vanaf woensdag wordt het een aantal dagen droog en de Maas zal dan weer gaan dalen. Voordat er weer regen gaat vallen, op zaterdag of zondag zal de afvoer dan alweer naar ca 750 m3/s zijn gezakt.
Morgen in de loop van de dag kunt u een nieuw bericht verwachten.