U bent hier

Hoogwaterbericht dinsdag

De hoogwatergolf in de Maas heeft vanmiddag zijn hoogste punt bereikt en zal vannacht nog rond de huidige waarde schommelen, om morgen langzaam te gaan dalen. De Rijn is nu snel gaan stijgen en bij Lobith zal volgens verwachting aanstaande zaterdag de hoogste stand worden bereikt. Ik verwacht nog steeds een piek met een hoogte van ca 14 meter.

Weersverwachting komende dagen

Gisteravond passeerde voorlopig het laatste regengebied. Vooral in de Ardennen en de Eifel viel veel regen, lokaal meer dan 3 cm. In de loop van de nacht trok de regenzone naar het zuiden weg en bracht ook in Midden en Zuid Duitsland nog neerslag, maar niet zoveel als de dag ervoor, toen er in het Zwarte Woud op veel plaatsen meer dan 10 cm viel. Tegen de hoogste top van dit Middelgebergte (de Feldberg) viel in de afgelopen 3 dagen zelfs meer dan 25 cm regen. 

Vandaag vielen er nog buien in de stroomgebieden, maar die leverden niet zo veel neerslag meer op en boven de ca 500 m hoogte in de Ardennen en de Duitse Middelgebergten viel sneeuw. Het water daarvan draagt voorlopig niet bij aan de afvoer van Maas en Rijn.

Vanaf zondag komen nieuwe neerslaggebieden op de stroomgebieden af. Inmiddels is wel duidelijk dat er in een aantal dagen voldoende regen gaat vallen om de standen in de rivieren, opnieuw te laten stijgen. Hoeveel dat zal zijn is nu nog niet te zeggen.

Maas steeg vandaag snel, maar piek lijkt bereikt

De forse regenval van gisteravond gaf de Maas vannacht nog een extra zetje en vanaf middernacht begon de afvoer bij Maastricht verder te stijgen. In het begin van de afgelopen middag werd de piek bereikt en kwam de afvoer iets boven de 1600 m3/s uit. Dit lijkt het hoogste punt te zijn van deze afvoergolf. 

Via de website van de Waalse waterdienst is de situatie in de Ardense beken te volgen. Goed is te zien dat de meeste neerslag en daarom hoogste afvoeren in het zuiden van de Ardennen optraden. De Semois, de grootste zijbeek van de Maas in het zuiden stijgt nog langzaam en ook de Bovenmaas vanuit Frankrijk stijgt nog wat. De beken verder stroomafwaarts zoals de Lesse en de Sambre en de grootste in het noorden, de Ourthe, zijn nu al weer langzaam aan het dalen.

Omdat er vandaag weinig nieuwe neerslag is gevallen, is er geen nieuwe stijging van deze noordelijke zijbeken te verwachten. De stijgende trend van de zuidelijke beken en de Maas wordt nu ongeveer gecompenseerd door de dalende trend van de noordelijke beken en dat zorgt de eerste uren bij Maastricht voor een ongeveer stabiel verloop van de afvoer. Als later in de nachte de noordelijke beken nog wat sneller gaan dalen en de zuidelijk niet verder meer stijgen, zal de daling bij Maastricht ook sneller gaan verlopen.

De piek verplaatst zich ondertussen verder stroomafwaarts en zal morgen eerst Roermond en later Venlo passeren. Ook daar verwacht ik een afvoer van ca 1500 tot 1600 m3/s.  De afvoer vanuit de Roer en ook uit andere Limburgse beken is niet zo hoog en dat betekent meestal dat de piek van de Maas onderweg eerder wat inzakt, dan dat hij nog aangroeit. In de Benedanmaas verwacht ik de hoogste stand op donderdag.

Morgen zal de afvoer bij Maastricht dan de hele dag langzaam dalen en vanaf donderdag zal de daling sneller gaan verlopen. Op vrijdag kan de afvoer dan weer onder de 1000 m3/s zakken. Tegen de tijd dat de eerste neerslag van de volgende natte periode gaat vallen, dat is volgende week maandag, zal de Maasafvoer nog wat verder zijn gezakt en rond de 750 m3/s zijn uitgekomen. 

Hoe sterk de stijging begin volgende week zal zijn is nu nog niet te zeggen.

Rijn bij Lobith naar circa 14 m +NAP

De afvoergolf in de Rijn ontwikkelt zich voor Nederland ongeveer zoals verwacht. Vooral de Moezel kreeg gisteren erg veel water te verwerken en die heeft bij Trier inmiddels de hoogste stand bereikt sinds januari 2003. De Bovenrijn bleef echter iets achter bij de verwachting en ook de Main en enkele kleine zijrivieren op de oostelijke oever van de Rijn bereiken geen heel hoge afvoeren. 

Al met al gaat dit voor een flinke, maar geen extreme hoogwatergolf zorgen. Veel pieken bevinden zich nu nog in de zijrivieren en hebben de Rijn nog niet bereikt. De mate waarin ze samenvallen gaat uiteindelijk bepalen hoe hoog de stand bij Lobith gaat komen. Ik ga nu uit van een stand net boven de 14 meter, tussen de 14 en 14,25 m +NAP. 

De piek wordt dan op zaterdag in de loop van de dag bereikt. Zondag schommelt de stand dan ook nog rond de 14 meter om later die dag sneller te gaan dalen. Dit is ongeveer 50 tot 75 cm lager dan bij het hoogwater van januari 2018. Het Rijnwater vervolgt zijn weg via de Waal, IJssel en Nederrijn. In de Waal en de Nederrijn is het water ongeveer anderhalve dag onderweg, in de IJssel ongeveer 2,5 dag voordat het de zee, cq het IJsselmeer bereikt. Ook hier zullen de waterstanden ca 50 cm lager uitvallen dan bij het vorige grote hoogwater van januari 2018.

De eerste dagen van de volgende week kan er bij Lobith tot 50 cm per dag van de waterstand af gaan. Vanaf maandag kan er wel weer nieuwe neerslag in het stroomgebied gaan vallen, maar voordat het water daarvan Lobith bereikt is het al donderdag en tegen die tijd verwacht ik dat de stand weer rond de 12 meter zal zijn uitgekomen. Een nieuwe stijging vanaf donderdag is dan wel weer mogelijk. Hoever dat zal zijn is nu nog niet te zeggen.

tags