U bent hier

Hoogwaterbericht

De Rijn is inmiddels de 14 m (NAP) gepasseerd en stijgt de komende 2 dagen nog tot rond de 14,6 m. Daarna zet een langzame daling in tot rond de jaarwisseling. Maar het blijft erg nat in een deel van het stroomgebied en in het begin van het nieuwe jaar kan de stand opnieuw gaan stijgen. 

De Maas heeft een voorlopig hoogste afvoer bereikt van  ca 1100 m3/s en daalt de komende dagen naar iets onder de 1000 m3/s. Op 29 en 31 december valt weer vrij veel neerslag en dan kan de afvoer nog wat verder stijgen. Begin januari valt er opnieuw vrij veel regen in het stroomgebied en stijgt de afvoer mogelijk tot boven de 1500 m3/s

De Rijn

Een brede zone met veel neerslag heeft de afgelopen dagen van west naar oost over Nederland en het noorden en midden van Duitsland gelegen en daar zeer veel regen gebracht. Vooral de rivieren die stroomafwaarts van Koblenz in de Rijn uitmonden hebben zeer hoge afvoeren bereikt. Het meest uitzonderlijk is de Lippe, die als laatste waty grotere zijrivier bij Wesel in de Rijn uitmondt. Het stroomgebied van deze zijrivier loopt van oost naar west en lag precies evenwijdig aan de zone met de meeste regen.

Op de Rijn zelf heeft de Lippe niet zo heel veel invloed, Het zorgt bij Lobith voor een ca 15 tot 20 cm hogere stand in vergelijking met eerdere hoogwaters.  Zuidelijker vanuit het stroomgebied is de afvoer vanuit de grotere zijrivieren, zoals de Moezel en de Bovenrijn, ook hoog maar niet uitzonderlijk en het is hieraan te danken dat de waterstand bij Lobith beperkt blijft tot een hoogwater dat ongeveer eens in de 3 jaar optreedt.

Al het water dat onderweg is zorgt voor een hoogwatergolf die nu ongeveer ter hoogte van Keulen is aangekomen. Vanaf daar is de piek nog ongeveer 1,5 dag onderweg naar Lobith. Ik verwacht bij Lobith een hoogste stand van ongeveer 14,6 m (NAP) in de nacht van 27 op 28 december.  

De komende 3 dagen blijft het niet droog maar valt er onvoldoende regen om de zijrivieren extra te voeden. De situatie zal zich daarom wat stabiliseren en veel zijrivieren zullen een paar dagen gaan dalen. Ondertussen zijn de grotere zijrivieren zoals de Bovenrijn en de Moezel ook aardig gaan zakken en dat zorgt er samen voor dat ook de Rijn bij Lobith weer kan gaan dalen.

Ik verwacht dat op de 30e de 14 m (NAP) weer onderschreden wordt en waarschijnlijk zet de daling door tot begin van het volgend jaar en zakt de stand tot onder de 13,5 m (NAP).

Vanaf 29 december bereiken echter ook weer nieuwe regengebieden de stroomgebieden. Volgens de huidige verwachting passeren er regengebieden op 29 en 31 december en daarna van 2 t/m 5 januari. Ook dan lijkt de meeste neerslag te gaan vallen In de zone waar het de afgelopen dagen ook zo extreem nat was. Dat is geen goed nieuws voor met name de Duitse zijbeken die stroomafwaarts van Koblenz In de Rijn uitmonden. Waarschijnlijk houdt het hoge water daar nog tot in de eerste week van januari aan en mogelijk stijgen de standen na een korte daling nog verder dan op dit moment.

Op de Rijn heeft dit waarschijnlijk niet zo heel veel invloed. Omdat met name vanuit Zuid Duitsland de afvoer de komende tijd blijft dalen. Vanaf ongeveer 2 januari is wel weer een nieuwe stijging mogelijk maar op dit moment is het nog moeilijk om te zeggen tot hoever de waterstand dan omhoog gaat.

Het is echter niet onwaarschijnlijk dat rond 7 of 8 januari opnieuw de 14 m bereikt gaat worden. De komende dagen zal meer duidelijk worden over deze nieuwe natte periode en zal meer duidelijk worden over wat dat betekent voor de waterstanden.

De Maas

De Maas ontving minder neerslag de afgelopen dagen maar is toch wat verder gestegen naar ongeveer 1100 m³ per seconde op dit moment. Omdat ook in het stroomgebied van de Maas de komende 3 dagen niet zoveel regen wordt verwacht zal de afvoer weer langzaam dalen naar onder de 1000 m³/s, mogelijk 900 m³/s, rond 28 december.

Het stroomgebied van De Maas ligt deze dagen ook binnen de zone waar vanaf 29 december veel neerslag gaat vallen. De kans is daarom groot dat de Maas verder gaat stijgen en de laatste dagen van het jaar hoger uit gaat komen dan de 1100 m³ per seconde van dit moment. Als we uitgaan van de huidige neerslagverwachting dan zou na de regen van 29 december de afvoer opnieuw tot boven de 1000 m³ per seconde kunnen stijgen en na de regen van 31 december tot circa 1250 m³ per seconde kunnen stijgen.

Als er dan van 2 tot en met 5 januari opnieuw regen gaat vallen dan is in verdere stijging tot boven de 1500 m³ per seconde goed mogelijk. Ook voor de Maas geldt dat het op dit moment nog onduidelijk is hoe de situatie zich precies zal ontwikkelen. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de huidige hoogwater situatie nogal enige weken aan blijft houden.

Situatie langs de IJssel

De regenzone die de afgelopen dagen over Nederland naar het oosten liep heeft ook in Nederland voor veel regen gezorgd met name in de provincies Gelderland en Overijssel. Al deze regen at heeft voor de beken die daar ontspringen een er hoge afvoer opgeleverd. Veel van deze beken stromen naar de IJssel en zorgen daar voor extra veel water bovenop het water dat de IJssel uit de Rijn ontvangt.

Stroomafwaarts in de IJssel deed zich de afgelopen dagen daarom een bijzondere situatie voor, want terwijl de aanvoer vanuit de Rijn een aantal dagen afnam nam de aanvoer vanuit al die zijbeken juist toe. Dat zorgde ervoor dat de IJssel gewoon bleef doorstijgen terwijl de hoeveelheid Rijnwater ondertussen afnam.

Bij Olst stroomafwaarts van Deventer bedraagt de afvoer op dit moment ongeveer 1100 m³ per seconde waarvan ongeveer 40% afkomstig is uit de zijbeken die vanuit Overijssel en Gelderland naar de IJssel toestromen. Dat is uitzonderlijk veel.

Ook vannacht is daar erg veel regen gevallen en dat is nu terug te zien aan een verdere toename van de afvoer van onder andere het Twentekanaal en de Berkel die bij Zutphen in de IJssel uitmondt. De komende 3 dagen valt hier ook maar weinig neerslag en zal de afvoer vanuit deze beken langzaam afnemen.

Ondertussen neemt wel de afvoer van de Rijn echter toe zodat het hoge water gaandeweg voor een groter deel uit Rijnwater zal gaan bestaan. Het is moeilijk te zeggen hoeveel de IJssel stroomafwaarts van Deventer nog zal stijgen. Dit hangt vooral af van hoe snel de zijbeken de komende dagen zullen dalen.  Het is echter niet zo dat de hele stijging van de Rijn hier nog bovenop komt, omdat de stijging van de Rijn deels wordt gecompenseerd door de daling van de beken.

Morgen een nieuw bericht