Waterpeilen.nl newsletter categories.
Update woensdag 4/12
Vanaf donderdag breekt een periode met veel neerslag aan in de stroomgebieden, eerst regen, later in Middelgebergten sneeuw. Er passeren twee actieve storingen over of net ten noorden van Nederland en de regenzones kunnen deze dagen dagelijks 20 tot lokaal 30 mm neerslag brengen, in de Middelgebergten nog meer.
De tweede storing komt vanaf maandag tot stilstand boven Midden Duitsland, waardoor het daar nog wat langer nat blijft. Omdat dan ook koude lucht is toegestroomd, zal het vooral om sneeuw gaan, wat weinig invloed meer heeft op de afvoergolf die zich dan in de rivieren ontwikkelt.
Rijn en Maas gaan flink stijgen, maar het hoogtepunt is ook alweer in zicht, want vanaf medio volgende week wordt het langere tijd droog als zich een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ontwikkelt. De kans dat deze neerslagrijke periode zich ontwikkelt tot grotere hoogwatergolven is daarom klein.
Veel regen in de tweede helft van de week en stijgende waterstanden
Een hogedrukgebied dat een paar dagen droog weer bracht trekt weg naar het oosten en de komende week staat het weer opnieuw onder invloed van lagedrukgebieden. Vooral de tweede helft van de week kan nat verlopen, wat vanaf het komend weekend voor flink stijgende afvoeren kan zorgen in de Rijn en de Maas. In het waterbericht leest u de details.
In de rubriek Water Inzicht een korte terugblik op de afgelopen maand november die droog begon en toch nat eindigde.
water van de week
Een natte week voor de boeg, vooral het komend weekend
De afgelopen dagen trok een hogedrukgebied over onze omgeving naar het oosten. Het zorgde enkele dagen voor droog weer, maar het is nu al zover van ons verwijdert dat een lagedrukgebied boven Scandinavië invloed op ons weer krijgt en vooral maandag regen gaat brengen.
Begin van de week nog regen, daarna droog, waterstanden dalend, later stabiel
Afgelopen week verliep nat in de stroomgebieden en dat leverde kleine golfjes op: in de Maas op woensdag en in de Rijn vandaag. De eerstkomende dagen blijft het nog nat maar er valt niet genoeg regen voor een nieuwe stijging van de waterstanden. Later in de week wordt het voor langere tijd droog waardoor dan een wat langere daling in kan zetten. Maar ook dit zal niet voor heel lange duur zijn want een langdurige droge periode lijkt er voorlopig niet in te zitten. In het water bericht leest u de details.
Deze week ontbreekt de rubriek Water Inzicht.
Update Rijn en Maaas
Rijn
Gisteren viel in de Duitse en Franse Middelgebergten >50 mm regen en de zijrivieren van de Rijn stijgen nu flink. Het was ook meer regen dan zondag nog verwacht werd en ook drong het regengebied verder door naar het zuiden, waardoor ook in Zuid Duitsland de waterstanden stegen.
Het meeste water is nog een paar dagen onderweg, maar het eerste water vanuit de noordelijke zijrivieren bereikt Lobith vandaag al. De stand bedroeg gisteren nog, een voor de tijd van het jaar lage, 7,9 m NAP(1.300 m3/s) en stijgt nu snel. Morgen wordt de 9m NAP overschreden en en zaterdag 10m NAP. De hoogste stand van 10,5m (3.100 m3/s) verwacht ik op 24 en 25/11.
Weersomslag, veel regen en stijgende rivieren
Het droge weer van de afgelopen weken eindigt deze week abrupt en er valt voldoende regen om Rijn en Maas flink te laten stijgen. Hoogwatergolven zijn voorlopig niet in beeld want de waterstand moet van ver komen maar als het natte weer aanhoudt, is dat op wat langere termijn niet uit te sluiten. In het waterbericht leest u de details.
In de rubriek Water Inzicht een analyse van hoogwater golven in Rijn en Maas die vaak tegelijkertijd optreden, wat dan extra veel water oplevert in het Benedenrivierengebied waar de beide rivieren in zee uitstromen.
Hogedrukgebieden houden het nog even vol
Sinds medio oktober is er vrijwel geen regen gevallen in de stroomgebieden en ook de komende week lijkt grotendeels droog te gaan verlopen. De verwachting voor de rivierafvoeren is daarom bijna hetzelfde als vorige week: langzaam verder dalend. Het ziet er wel naar uit dat het hogedrukgebied dat deze week het weer bepaalt, voorlopig wel eens de laatste zou kunnen zijn en dat het later in de maand natter wordt, waardoor de waterstanden weer wat kunnen stijgen. In het waterbericht leest u de details.
De rubriek Water Inzicht slaat een weekje over.
Geen druppel regen komende week en dalende waterstanden
Het is meer dan een jaar geleden dat de weermodellen een geheel droge week in het vooruitzicht in het vooruitzicht stelden; en misschien worden het er zelfs wel twee. Het weerpatroon is heel anders dan enkele maanden terug en hogedrukgebieden zijn voorlopig aan zet. De rivieren zullen daarom voorlopig dalen, al gaat dat niet zo heel snel in deze tijd van het jaar. In het waterbericht leest u de details.
In de rubriek Water Inzicht een analyse van de overstromingen in en om Valencia; waar kwam het water vandaan en hoe kon het zo mis gaan.
water van de week
Hogedrukgebieden bepalen voorlopig het weer
De weerkaarten van dit moment laten een standvastig groot hogedrukgebied zien boven Centraal Europa. Dat is een heel ander beeld dan de afgelopen maanden, toen er wel soms hogedrukgebieden over onze regio lagen, maar deze zich steeds weer snel naar het oosten verplaatsten en er lagedrukgebieden voor in de plaats kwamen.
Droog in de stroomgebieden en dalende waterstanden
De komende week kunnen de uiteinden van neerslaggebieden soms nog net Nederland bereiken, maar verder naar het zuiden in de stroomgebieden blijft het droog. De waterverwachting is daarom vrij eenvoudig: voorlopig dalen de waterstanden van de rivieren. Ook op wat langere termijn wordt geen regen verwacht dus zou de daling nog wel eens lang kunnen aanhouden. In het waterbericht leest u de details.
De rubriek Water Inzicht ontbreekt deze week.
water van de week
Regengebieden blijven op grote afstand.
De eerste twee weken van oktober waren de lagedrukgebieden aan zet en viel er veel regen in de stroomgebieden, met hoge afvoeren voor de tijd van het jaar in de Rijn en de Maas. Sinds vorige week bepalen hogedrukgebieden meer en meer het weer en veil er nog maar mondjesmaat wat regen. Bij gebrek aan water zijn de rivieren dan ook flink gaan dalen.
Niet veel regen in de stroomgebieden en dalende waterstanden
De eerste hoogwatergolven van het seizoen zijn weer achter de rug en de rivieren zijn de hele week gedaald. De komende week wordt niet veel regen verwacht in de stroomgebieden en zet de daling door tot aan het eind van de week de voor de tijd van het jaar gemiddelde afvoeren en standen worden bereikt. Ook op langere termijn worden geen grote hoeveelheden regen verwacht; dus nieuwe hoogwaters zijn voorlopig niet op komst. In het waterbericht leest u de details.
In de rubriek Water Inzicht een analyse van de hoogwatergolf die vorige week door de Maas stroomde. Het was een soort van flitsgolf, die razendsnel opkwam doordat in vrijwel heel het stroomgebied tegelijkertijd veel regen viel.
Na passeren hoogwatergolven, wacht rivieren een week met dalende afvoeren
Eerst kan er nog wat regen vallen maar vanaf dinsdag volgen een aantal droge dagen, waardoor zowel rijn als maas flink zullen gaan dalen. Vanaf donderdag komen echter alweer regengebieden dichterbij, maar hun invloed lijkt niet heel groot te worden. Voorlopig hoeven we daarom geen nieuwe stijging te verwachten.
In Water Inzicht een overzicht van de afvoeren van dit jaar in vergelijking tot de rest van de meetreeks van Rijn en Maas. Vooral de Maas bereikte de afgelopen dagen een voor de tijd van het jaar zeer hoge afvoer.