Waterpeilen.nl newsletter categories.
Waterstanden blijven laag voor de tijd van het jaar, pas na volgend weekend misschien een lichte stijging
Al meer dan een maand valt er weinig regen in de stroomgebieden en dat is te merken aan de waterstanden van de Rijn en meer nog de Maas, die vrij laag zijn voor de tijd van het jaar. Geen uitzonderlijke situaties maar wel weer even wennen na anderhalf jaar met relatief hoge waterstanden. Ook komende week houdt het droge weer aan en pas rond volgend weekend is er voor het eerst kans op wat regen. Of dat voldoende is voor een stijging van de waterstanden is nu nog niet te zeggen. In het water bericht leest u de details.
In Nederland droog, maar in de stroomgebieden wat regen, waterstanden stabiel
Sinds begin februari is het vrij droog in de stroomgebieden en de waterstanden in Rijn en Maas zijn gezakt tot ver onder het langjarig gemiddelde. Ook komende week begint droog, maar in de tweede helft kan er wel wat regen vallen. Voorlopig lijkt het alleen voldoende om de waterstanden te stabiliseren op het huidige, vrij lage niveau. In het waterbericht leest u de details.
De rubriek Water Inzicht ontbreekt deze week
Opnieuw een hogedrukgebied, droog en dalende waterstanden
Na een korte wat nattere episode zet het droge weer zich voort, dat ook februari al tot een vrij droge maand maakte. De komende 7 tot 10 dagen is de kans op neerslag klein en de waterstanden zullen daardoor dalen tot het midden van de maand. In het waterbericht leest u de details.
In de rubriek water inzicht een terugblik op de winterafvoeren die bij Maas en Rijn iets hoger dan gemiddeld waren. In hoeverre past dat in een trend?
Water van de week
Voorlopig droog weer
In het begin van de afgelopen week passeerden enkele regengebieden en vooral op dinsdag en woensdag viel er aardig wat regen in het stroomgebied. Het blijkt slechts om een korte onderbreking te gaan van het droge weer dat zich vanaf begin februari al had ingezet. Net als in de voorbije weken nam een hogedrukgebied het alweer snel over en ook net als vorige keren kwam de kern daarvan weer dichtbij Nederland te liggen.
Een beetje regen in de stroomgebieden; licht stijgende waterstanden
De week begint met wat regen, daarna een paar droge dagen en na het volgend weekend waarschijnlijk ook weer natter. Er valt voldoende regen om de rivieren iets te laten stijgen, maar een hoogwater lijkt er voorlopig niet in te zitten. In het waterbericht leest u de details. De rubriek water inzicht ontbreekt deze week.
Water van de week
Lagedrukgebieden zijn even aan zet, maar geen strakke westelijke circulatie.
Tot nu toe overheerste in februari de invloed van hogedrukgebieden. Er waren wel wat nattere perioden maar die leverden niet heel veel water op en de rivieren staan daardoor op een voor de tijd van het jaar relatief laag niveau. De komende dagen gaat dat veranderen want een omvangrijk lagedrukgebied trekt tussen IJsland en Schotland door naar het oosten en de bijbehorende regengebieden kunnen vanaf maandag de stroomgebieden bereiken.
Voorlopig blijft het droog, Rijn en Maas dalen naar iets lager dan gemiddeld
Nog een vrijwel droge week staat de stroomgebieden te wachten en pas na volgend weekend is er weer kans op wat meer regen. De Rijn stijgt eerst nog wel naar ca 10 m, dankzij water uit Zuid-Duitsland en daalt daarna weer snel naar 9 m. De Maas blijft langzaam dalen naar ca 250 m3/s. In het waterbericht leest u de details.
In de rubriek Water Inzicht een uitstapje naar de Alpen om na te gaan hoe het daar gesteld is met de sneeuw hoeveelheden, een belangrijke bron voor het Rijnwater later in het voorjaar.
Een beetje neerslag, eerst nog dalende, later stabiele waterstanden
Na een bijna geheel droge week staat er nu wel wat neerslag op het programma ondanks een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Het is nog onduidelijk hoeveel neerslag er precies gaat vallen en welk deel als sneeuw valt en wat als regen. Voorlopig ga ik ervan uit dat er voldoende valt om de waterstanden niet verder te laten dalen, maar een sterkere stijging lijkt er voorlopig ook niet in te zitten. In het water bericht leest u de details. In de rubriek water inzicht een terugblik op de afgelopen maand januari die ondanks de langdurige droge periode toch vrij hoge afvoeren kende.
Lange tijd droog en sterk dalende waterstanden
Na een drietal depressies die flink wat regen brachten en kleine hoogwatergolven in de rivieren, domineren de komende 10 dagen weer de hogedrukgebieden en blijft het langdurig droog. De waterstanden in Rijn en Maas gaan daardoor flink dalen tot waarden onder het langjarig gemiddelde. Een nieuwe stijging is voorlopig niet in het verschiet. In het waterbericht leest u de details.
In de rubriek water inzicht een overzicht van 125 jaar hoogwaterstanden in de Rijn en hoe de trends daarin in de loop der tijd aan verandering onderhevig zijn.
Update 30 januari
Vanwege het natte weer van de afgelopen dagen hebben zich kleine hoogwaters ontwikkeld in de rivieren. De Maas bereikte enkele dagen terug al de hoogste afvoer van ca 1.200 m3 en schommelt sindsdien tussen 1000 en 1100 m3/s. De Rijn stijgt de komende dagen nog ca 50 cm en bereikt rond 2 februari de hoogste stand bij Lobith.
Maas
Vandaag de laatste dag met regen, maar de hoeveelheden in de Ardennen vallen mee; dus geen verdere stijging op komst in de Maas. Zijbeken in de Ardennen zijn nu stabiel of dalen al licht. De Maas bij Maastricht blijft ook vandaag nog schommelen tussen 1000 - 1100 m3/s. Omdat het vandaag later in de dag droog wordt, zal de afvoer morgen in loop vd dag weer onder 1000 m3/s dalen. Die daling zet daarna langdurige door tot 500 m3/s of lager rond 10/2. Pas na die datum is er weer kans op wat neerslag voor zover de modellen dat nu berekenen.
Korte update
Maas
Maas is na het piekje van 1.200 m3/s op zondag gisteren en vannacht gezakt naar ca 1000 m3/s op dit moment. Later vandaag volgt een beperkte stijging vanwege regen gisteren in de Ardennen, maar niet boven 1.100 m3/s en morgen weer wat dalend. Woensdag en donderdag nog wat regen in de Ardennen, maar zoals het er nu naar uitziet niet meer dan 10 mm op een dag. Onvoldoende voor een verdere stijging, maar afvoer blijft nog wel even schommelen rond 1.000 m3/s. Vanaf vr 31/1 langere tijd dalend., mogelijk tot rond 10/2, naar een afvoer van dan weer ca 500 m3/s.
Een paar natte dagen en stijgende waterstanden, later in de week weer droog
Sinds donderdag is een nieuwe natte periode aangebroken die tot ongeveer halverwege deze week duurt. Na een daling van een dag of 10 zijn Rijn en Maas daardoor weer gaan stijgen en de Maas steeg vandaag al weer tot een vrij hoge 1.200 m3/s; de Rijn volgt wat later. Er valt deze keer minder regen dan tijdens de vorige neerslagperiode en er is dit maal ook geen smeltwater; de waterstanden blijven daarom lager dan 2 weken geleden. In het waterbericht leest u de details.
De rubriek water inzicht ontbreekt deze week, wel een verwijzing naar twee eerder berichten die ik 5 jaar geleden schreef nav het hoogwater van 1995. Dat zorgde deze week precies 30 jaar geleden voor veel overlast in het rivierengebied en werd later een belangrijke mijlpaal voor het moderne waterbeheer van Nederland.