U bent hier

Korte update waterstanden Rijn en Maas 10

De regenval van de afgelopen 2 dagen heeft de rivieren verder laten stijgen. Komende dagen gaat de afvoer even iets omlaag, maar een nieuwe stijging is in aankomst en bij zowel de Rijn als de Maas is een kleine hoogwatergolf waarschijnlijk. 

De Rijn

Van 12 t/m 14/11 valt er veel regen in de stroomgebieden. Voor de Rijn is belangrijk dat Zuid-Duitsland nu ook volop meedoet en vooral in het Zwarte Woud en ook in het noorden van Zwitserland gaat veel regen vallen. De afvoer vanuit de Bovenrijn kan stijgen tot tussen de 2500 en 3000 m3/s.

Het hangt dan van de Moezel af en de kleinere zijrivieren die tussen Koblenz en Duisburg in de Rijn uitmonden tot hoever de afvoer dan optelt. Ik hou het er nu op dat een afvoer mogelijk is tussen  5000 en 6000 m3/s tijdens de piek. Op dit moment bedraagt de afvoer bij Lobith ongeveer 2.500 m3/s met een stand van iets onder de 10 m. De komende dagen valt er nog niet zoveel regen maar met al het water dat nog onderweg is, blijft de waterstand rond dit niveau.

Vanaf 15/11 komt dan het eerste water aan van de vele regen die op 13 en 14/11 is gevallen en dat zorgt voor een snelle stijging tot een kleine hoogwaterpiek rond 19/11. Dan is een stand mogelijk tussen 12,5 en 13,5 m NAP.  Deze verwachting kan uiteraard nog veranderen, want de regen valt pas over enkele dagen. Pas als duidelijk is hoeveel er gevallen is, is een nauwkeurigere verwachting mogelijk.

Het ziet er nu naar uit dat het vanaf 15/11 minder nat wordt in het stroomgebied en vanaf 17/11 kan zelfs een langere droge periode aanbreken. Het ziet er daarom nu niet naar uit dat de waterstanden na 19/11 nog verder zullen stijgen. De komende dagen wordt duidelijk of die droge periode stand houdt in de weersverwachting.

De Maas

De Maas is door de regenval al aardig gestegen en de afvoer bereikte vandaag bij Maastricht al de 700 m3/s. De meeste zijrivieren die vanuit de Ardennen naar de Maas stromen hebben nu ook hun hoogste punt bereikt, dus zal de afvoer niet veel verder meer stijgen. Tot en met zondag valt er nog wel regen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. De afvoer zal daarom morgen en overmorgen stabiel blijven of weer iets dalen.

In de loop van zondag neemt de regenintensiteit weer toe en vooral maandag kan er veel regen vallen. Op die dag valt de meeste regen aan de zuidkant van de Ardennen; op dinsdag juist aan de noordkant. Op grond van deze verwachting is een stijging mogelijk tot boven de 1000 m3/s in de loop van dinsdag. Mogelijk wordt zelfs de 1250 m3/s bereikt op woensdag 15/11. 

Op woensdag en donderdag liggen regengebieden nog dicht bij het stroomgebied en als de verwachting nog wat verandert kan er dan nog wat extra water bij komen, maar daar ziet het nu nog niet naar uit. Op nog iets langere termijn, vanaf 17/11 lijkt dan toch eindelijk een wat langere droge periode aan te gaan breken. 

Net als bij de Rijn moeten we nog afwachten hoe het zich precies ontwikkelt. De verwachting van veel neerslag op maandag zit al wat langer in de weersverwachting, wat de kans groter maakt dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren. 

Aanstaande zondag volg teen nieuw bericht en dan is er weer iets meer duidelijk over de ontwikkelingen.