U bent hier

maandag 30 mei 2016

Kleine hoogwatergolven op komst in Maas en Rijn

Een lage drukgebied tolt al enkele dagen rond boven Midden Europa en heeft een spoor van extreme neerslaghoeveelheden achter gelaten. Zaterdag waren er zeer zware buien in heel Frankrijk en gisteren in Zuid Duitsland. Vandaag staan Midden Duitsland, de Ardennen en Noord Frankrijk op het programma. De vele neerslag zorgt nu al voor extreme standen in veel zijbeken van de Rijn en vandaag zullen ook in het stroomgebied van de Maas de waterstanden gaan stijgen.

Rijn bij Lobith eind deze week naar 12 tot 13 meter.

De neerslag van gisteren in Zuid Duitsland heeft vooral het stroomgebied van de Neckar getroffen. In een vrij groot gebeid viel daar meer dan 10 cm regen. De afvoer in de Neckar is dan ook zeer snel gaan stijgen tot een waarde die daar maar eens in de 5 jaar voorkomt. De Bovenrijn stond nog vrij hoog en samen levert dat morgenmiddag een piek op ter hoogte van Mannheim, die dan in ca 3 - 4 dagen Lobith zal bereiken. 

Vandaag valt veel regen in het stroomgebied van de Moezel. Het is afhankelijk van de hoeveelheden die hier vallen hoe hoog de waterstanden bij Lobith zullen worden. Als het beperkt blijft, stijgt de Moezel niet zo ver en zal de waterstand bij Lobith rond de 12 meter uitkomen; mocht er veel regen vallen, dan is 13 meter ook mogelijk. Deze stand wordt dan op donderdag of vrijdag bereikt. 

Maas kan stijgen tot 1000 m3/s

De Maas is door de buien van zaterdag en zondag in België in Zuid Limburg nu al gestegen van 150 naar ca 350 m3/s. Het regengebied dat gisteren langs de Neckar veel regen bracht, passeert nu de Ardennen en afhankelijk van de hoeveelheid die daar valt zal de afvoer in de Maas verder gaan stijgen. Er wordt tot 7 cm regen verwacht in de Ardennen en als dat uitkomt, dan kan de Maasafvoer stijgen tot meer dan 1000 m3/s. Het is nog even afwachten wat het precies wordt vandaag.

Op woensdag mogelijk nogmaals veel regen

Het lage drukgebied schuift na vandaag wederom naar Midden Frankrijk, waar opnieuw veel regen wordt verwacht. Dat water valt echter buiten de invloedsfeer van de Maas en de Rijn. Dinsdag wordt het langs deze rivieren dan een droge dag. Op woensdag lijkt zich echter een nieuw lage drukgebied te vormen boven Midden Europa dat wellicht nog een keer veel regen brengt. Dat water komt dan bovenop de hoogwatergolf die zich nu ontwikkelt. Later deze week is daar meer duidelijkheid over.

Vanwege de grote kans op hoogwater, volgt morgen een nieuw bericht