Meest droog, maar soms ook flinke buien
Zoals al het hele jaar, duren de droge perioden nooit lang en na een paar droge en warme dagen in het midden van de afgelopen week, volgde zondag de overgang naar een ander weertype met lokaal in Nederland en de stroomgebieden forse neerslaghoeveelheden. De komende week wisselen droge en natte dagen elkaar ook af en valt er op dinsdag regen in de stroomgebieden en later nogmaals op vrijdag en zaterdag. het zijn grote hoeveelheden, maar voldoende om de rivieren op een vrij hoog niveua te houden voor de tijd van het jaar.
De rubriek water inzicht slaat deze week over.
water van de week
Hoge druk boven Centraal Europa bepaalt het weer, maar wijkt soms even terug
Een hogedrukgebied boven Centraal Europa is bepalend voor het weer in de stroomgebieden; het is echter niet zo krachtig dat het voor langdurig droog weer kan zorgen. De afgelopen week begon nat met overal in de stroomgebieden zo'n 10 tot 20 mm regen; in de Alpen tot 40 mm. Op de waterstanden in de rivieren had dit maar een beperkt effect. Ondertussen ontwikkelde zich een hogedrukgebied boven Centraal Europa en de rest van de week verliep droog, waardoor zich een daling van de waterstanden inzette.
Maar niet voor lang, want vanaf zaterdag trok het lagedrukgebied zich wat terug en kreeg een lagedrukgebied boven het noorden van de Atlantische Oceaan invloed op ons weer. De overgang naar de andere luchtsoort ging gepaard met flinke buien, die lokaal in Nederland 30 tot 50 mm brachten, wat daar tot overlast leidde. Ook in Duitsland, België en Noord Frankrijk vielen zware buien. Het ziet er naar uit dat maandag de overgang naar de nieuwe luchtsoort is afgerond en dat de buiigheid dan naar het oosten is weggetrokken.
Hoge druk boven centraal Europa herstelt zich dan, waardoor de maandag droog verloopt, maar heel krachtig is de hoge druk niet, waardoor op dinsdag toch nog een nieuw neerslaggebied over Nederland en het noorden van het stroomgebied van de Rijn kan trekken. Woensdag en donderdag verlopen weer droog, maar vrijdag ziet het er nu naar uit dat nogmaals een regengebied Nederland kan bereiken. In de stroomgebieden blijft het dan nog droog, maar op zaterdag en vooral op zondag kan in het zuiden van Duitsland en de Alpen weer aardig wat regen vallen.
In de loop van het volgend weekend ziet het er nu naar uit dat het hogedrukgebied weer wat sterker wordt en echt invloed gaat krijgen op het weer in de stroomgebieden. Mogelijk luidt het een wat langere droge periode in, zodat in de loop van augustus de waterstanden in de rivieren naar de gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar kunnen zakken. Lage standen verwacht ik voorlopig niet, daarvoor is een wekenlange droge periode nodig. Het zou natuurlijk kunnen dat die in augustus aanbreekt, maar gezien de voorgeschiedenis dit jaar ligt het meer voor de hand dat na enige tijd toch weer een natte periode aanbreekt.
Rijn daalt eerst naar ca 9,5 m (NAP), daarna stabiel rond dit niveau
Het warme en over het algemeen droge weer heeft de waterstand van de Rijn de hele week langzaam laten dalen. Aan het begin van de week bedroeg de waterstand nog ca 10,15 m en de afvoer 2.850 m3/s, maar inmiddels is de stand ca 45 cm lager en de afvoer tot ca 2.600 m3/s. Dat is nog steeds ca 20% meer dan de 2.100 m3/s, het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar.
De komende dagen blijft de afvoer eerst nog dalen, met zo'n 15 cm per dag tot een stand van ca 9,35 m (NAP) op de 25e en een afvoer van ca 2.275 m3/s. Daarna komt het water aan van de regen van de afgelopen nacht en water er dinsdag nog gaat vallen in het noordelijk deel van het stroomgebied. Veel water is dat niet en de stand daalt dan nog heel langzaam verder naar ca 9,25 m (NAP) op de 28e. Daarna hangt het af van de hoeveelheid regen die op zaterdag de 27e in het stroomgebied valt wat er precies gaat gebeuren. Voorlopig ziet het er naar uit dat de stand nog wel een tijdje rond de 9,2 m zal schommelen, met daarbij een afvoer van ca 2.100 m3/s.
Dat is nog steeds iets meer dan het langjarig gemiddelde voor die tijd van het jaar, want dat daalt in deze tijd van het jaar ook snel. De kans lijkt groot dat begin augustus de afvoer wel onder het langjarig gemiddelde daalt, want het ziet er nu naar uit dat de hoge druk rond de maandwissel wat langere tijd voor droge perioden gaat zorgen. Een sterke daling is echter niet te verwachten, want de meren in Zwitserland, zoals de Bodensee zijn nog steeds goed gevuld voor de tijd van het jaar. Het water dat daarin is opgeslagen is voldoende voor nog wekenlang extra water om lage standen te voorkomen.
Maas zakt deze week tot onder de 100 m3/s
De afgelopen week zakte de Maas langzaam tot ca 125 m3/s; wat nog net iets meer is dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar (100 m3/s). De buien van afgelopen nacht hebben in de Ardennen niet heel veel regen gebracht en de Maas zal hier niet veel van merken. Dinsdag bereikt een nieuw regengebied de noordzijde van de Ardennen. De regenhoeveelheden vallen mee met ca 10 mm en dat is ook niet genoeg om de Maas te laten stijgen. Daarna volgen weer een aantal droge dagen en ook de regen van vrijdag en zondag lijken grotendeels aan het stroomgebied van de Maas voorbij te gaan.
Waarschijnlijk blijft de afvoer daarom de hele week langzaam dalen en in het volgend weekend verwacht ik dat de afvoer tot ca 100 m3/s zal zijn gedaald. De kans is groot dat die daling ook na het volgend weekend nog doorzet, want met een hogedrukgebied, dat zich dan in de buurt heeft gevestigd, is de kans op veel neerslag erg klein.